Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Frankfurt'taki yeni genel merkez binasının resmi açılışı kentteki protestolar eşliğinde gerçekleştirildi. Açılış töreninde konuşan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, bankanın yeni merkezinin Avrupa'da entegrasyonun güçlü bir sembolü olduğunu söyledi.

Binanın yapımında birçok kişinin özveriyle çalıştığını belirten Draghi, "Bu bina Avrupa'nın birlikte neler elde edilebileceğinin en iyi sembolüdür. Birçok kişinin bu binayı yapmak için yorulmaksızın çalıştığı bir gerçek" ifadelerini kullandı.

Yeni genel merkezin aynı zamanda Frankfurt şehri için bir "sınır taşı" olduğunu dile getiren Draghi, yeni binanın ECB'nin görevini devam ettirmesi adına etkileyici bir mekan sağladığını bildirdi.

Açılıştan dolayı Frankfurt’ta düzenlenen eylemlere de değinen Draghi, "Kriz Avrupa birliğini test ediyor. Bazıları, bugün protestocuların bir çoğu gibi, Avrupa'nın çok az şey yaptığına inanıyor. Ancak bazıları da Avrupa'da ortaya çıkan popülist partiler gibi, Avrupa'nın çok şey yaptığına inanıyor" dedi.

17 bin kişi yürüyüş düzenledi

Avrupa Merkez Bankası'nın yeni genel merkez binasının resmi açılışını protesto eden yaklaşık 17 bin kişi yürüyüş düzenledi.

"Blockupy" hareketinin düzenlediği yürüyüşe, Alman Sendikalar Birliği, Alman Sol Parti ve çok sayıda grup destek verdi.

Römer Meydanı’nda toplanan grup, polis eşliğinde eski opera binasının bulunduğu meydana yürüdü. Yürüyüş güzergahında polis yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Yürüyüşte göstericiler ile polis arasında ara sokaklarda zaman zaman arbede yaşandı, göstericiler çevredeki bazı bankaların camlarını kırdı.

Yürüyüşte kapitalizm ve ırkçılık karşıtı sloganlar atan göstericilerden bazılarının Yunanistan bayrağı ve iktidar partisi Syriza'nın flamalarını taşıdığı görüldü.

ECB, Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) oluşan Troyka ve ECB’nin kemer sıkma politikaları da göstericiler tarafından protesto edildi.

94 polis yaralandı, 350 gösterici gözaltına alındı

Öte yandan, sabahın erken saatlerinde toplanan "Blockupy" hareketine mensup çok sayıda gösterici, resmi açılış öncesinde ECB’nin kemer sıkma politikalarını ve yeni banka binasının yüksek maliyetini şehrin farklı yerlerinde eylemler düzenleyerek protesto etmişti.

Göstericiler, sabah yaptıkları eylemlerde de polis araçlarını yaktı, çevredeki binalarla, tramvay duraklarına zarar verdi.

Frankfurt polisinden edinilen bilgiye göre gün boyu süren gösterilerde 94 polis yaralandı, gözaltına alınan 350 göstericiden 19'u tutuklandı.

Alman hükümetinden kınama

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ile Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, göstericilerin şiddet kullanmalarını kınadı ve şiddetin hiçbir şekilde haklı çıkarılamayacağını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası’nın Avrupa’nın birliği için çok şey yaptığından dolayı protestoların “anlayışsızlık” ve “entelektüel olarak hatalı hareket” olduğunu beliren Gabriel, “Bu mazur görülebilir. Şiddet kullanılması ise affedilemez” şeklinde konuştu.

Maliye Bakanı Schauble de “Polis araçlarını yakmak için hiçbir gerekçe yoktur. Özgürlükçü hukuk devletiyiz. Düşüncelerimizi söylemek için yeteri kadar imkanlarımız var. Ancak kimsenin polis ve itfaiye erlerinin bedenlerini ve hayatını tehlikeye atma hakkı yok” dedi.

Adalet Bakanı Heiko Maas, Twitter’den yaptığı açıklamada, polise karşı şiddetin hiçbir şekilde haklı çıkarılmayacağını söyledi. Olay çıkaranların bunun sonuçlarına katlanmaları gerektiğini belirten Maas, “Gösteri yapma hakkını istismar edenler, yasaların sertliğini hisseder” ifadesini kullandı.

Alman Polis Sendikası Başkanı Rainer Wendt de Frankfurt’taki olaylarla şiddetin yeni bir boyuta geldiğini belirtti. “Kapitalizm eleştirisi bahanesiyle tüm Avrupa ülkelerinden şiddet yanlısı bir çete toplanarak devlete saldırıyor” diyen Wendt, olaylarda şiddetin yeni bir nitelik kazandığını söyledi.
Editör: TE Bilisim