Hindistan’ın alternatif tıp dalı veya sağlık bilimi olarak bilinir. Ayurveda, diğer adıyla Ayurvedik tıp, Hindistan’da ortaya çıkan alternatif ve

Hindistan’ın alternatif tıp dalı veya sağlık bilimi olarak bilinir.
Ayurveda, diğer adıyla Ayurvedik tıp, Hindistan’da ortaya çıkan alternatif ve doğal sağlık sistemidir. Kelime anlamı “yaşam bilgisi” dir. Önleyici veya koruyucu tıp olarak bilinir. Ayurveda, Hindistan da insanların sağlıklı kalmasına ve tedavi etmek amacıyla geliştirilmiş bir yaşam bilimidir. Temel prensibi “bedensel ve zihinsel denge”dir. Ayurvedik tıbba göre, insan vücudundaki denge, hastalıkların önüne geçer veya gelişen hastalıkları tedavi eder. Kişinin dengesizliklerin kaynağını belirlemeye çalışır ve dengesizlik oluşturan belirtilerin kaynağını bularak dengenin tekrar sağlanmasını hedefleyen, hastalandıktan sonra değil de hastalanmadan önce sağlığı korumak için başvurulan bir uygulamadır.

Ayurveda; sağlığı koruma, hastalığı önleme ve tedavi şeklinde uygulanan bir yöntemdir. Ayurvedik metotta insanların üç farklı bedenden oluşmaktadır. Bunlar fiziksel beden, zihinsel beden ve ruhsal bedendir. Uyum ve denge sürecinde hastalıklardan korunmak mümkün olabilineceğine inanılır. Bu sisteme göre, Hastalıklar bedensel, zihinsel ve ruhsal dengesizliklerden kaynaklanır; bu dengesizlikler ortadan kaldırılırsa tedavinin başarılı olacağına inanılır.

Ayurvedik tıbbın özelliklerinden bazıları şunlardır;
• Ruhsal, zihinsel ve bedensel denge, sağlıklı olmanın temelidir.
• Sağlıklı bir insanın beden veya bünye tipi (dosha), hazım ısısı (agni), yedi beden dokusu (dhatu) ve vücut atıkları (mala) arasında denge vardır.
• Ayurveda’ya göre, her insan kendine özgüdür ve yaşam biçimleri, beslenme alışkanlıkları farklılık gösterir.
• Fiziksel ve ruhsal dengeyi sağlamak ve korumak için Ayurveda rehberlerine ihtiyaç vardır.
• En iyi ilaç; yaşam tarzı ve beslenme alışkanlığıdır.
• Zihin ve beden ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlıdır ve hiçbir şey beden ve zihni iyileştirmek veya dönüştürmek için daha fazla güce sahip değildir.
• Hastalıklardan uzak olmak için insanın kendi farkındalığını dengede tutmaya ve daha sonra dengeyi bedene yaymaya ihtiyaç vardır.
• Zihin ve beden ayrılmaz olduğundan vücut doğal olarak meditasyon uygulamasıyla dengelenebilir.
• Meditasyon yoluyla oluşturulan huzurlu bir farkındalık, kalp atış hızı ve nefesinizi yavaşlatır ve stres hormonlarının üretimi azalır.
• Ayurvedik tedavi yöntemlerinde ilaç yoktur; sadece çeşitli şifalı bitkiler kullanılabilir. Ayurveda uzmanları hastalara, beslenme ve yaşam tarzları ile ilgili bazı yöntemler tavsiye ederler.

Ayurvedik Öneriler

• Eşsiz zihin-beden türünüzü ve ihtiyaçlarınızı belirleyin: Ayurveda sağlığa karşı kişiselleştirilmiş bir yaklaşımdır ve zihin-beden türünün bilinmesi; diyet, egzersiz, takviyeler ve yaşam biçiminizin diğer tüm yönleri hakkında en iyi seçimleri yapmanızı ister.
• Besleyici bir diyet yapın: Sağlıklı bir beden ve zihin için besleyici gıdalar alın. İdeal beslenme, bilinçli olarak hazırlanan ve yenen çeşitli taze gıdaları tüketmektir. Dengeli bir diyet için her öğünde Ayurvedik tatlar alın. Bu tatlar; tatlı, tuzlu, ekşi, Mavi, mor, kırmızı, yeşil veya turuncu renkli gıdalar antioksidandır ve bağışıklık sistemini güçlendirir, sağlığı geliştiren birçok vitamin ve mineral içerirler.
• İyi bir uyku alın: Ayurveda'ya göre Uyku esnasında vücut kendini onarır ve canlandırır. Uyku eksikliği vücudun dengesini bozar, bağışıklık sistemini zayıflatır ve yaşlanmayı hızlandırır. İnsanlar genellikle her gece altı ila sekiz saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Karanlık ortamda uyumanız zihin ve beden dengesi için en önemli faktörlerden biridir.
• Doğayla uyum içinde yaşayın: doğal olarak yalnızca sağlığınızı ve besinleri alırsanız vücudunuzu motive edersiniz. Doğayla uyumsuzsanız abur cubur yemek istersiniz, uyku ve egzersizden kaçınırsınız, zorlayıcı davranışlara maruz kalırsınız.
• Vücudunuzu dinleyin: Vücudunuz fiziksel veya duygusal sıkıntı sinyali veriyorsa dikkat edin ve farklı pozitif şeyler düşünün. Vücudunuz rahatlık sinyali gönderirse sorun yoktur.
• Sindirim sistemini güçlü tutun: Ayurveda'ya göre sağlıklı bir beden; beslenmeye, duygusal ve duyusal bilgileri tam olarak metabolize etme kabiliyetine bağlıdır.
• Yemek yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirin: Daima oturarak yemek yiyin. Yemeklerinizi yavaş yiyin. Midenizi tıka basa doldurmayın; yani doyuncaya kadar yemeyin. Çiğ yiyeceklerden ziyade pişmiş gıdaları tercih edin. Gün boyu zencefil yemeye çalışın, ılık su için.
• Sevgiye önem verin: Doğa, sevginin enerjisiyle ayakta durduğuna inanılır. İş, güç, para enerjinizi kaybettirir. Hayata sevgiyle harekete geçirildiğinde enerjinizin değiştiğine inanılır.
• Egzersiz ve meditasyon yapın: Duygusal ve fiziksel denge için egzersiz ve meditasyonu deneyin. Transandantal meditasyon tekniği, Ayurvedik yaşam tarzı için tavsiye edilen bir meditasyon yöntemidir.
• Masaj yaptırın. Ayurvedik uygulamaların en önemlilerinden biri de çeşitli yağlarla yapılan masajların kişiye iyi geleceği yönündedir.

Sağlıklı ve Mutlu Günler...

Neslihan Baykal Yakışan
Sağlıklı Yaşam Koçu