Beslenme probleminden kaynaklanan B12 vitamini eksikliği yaşam kalitesini düşürmekle kalmayıp çok ciddi sağlık sorunlarına yol açan bir hastalık ola

Beslenme probleminden kaynaklanan B12 vitamini eksikliği yaşam kalitesini düşürmekle kalmayıp çok ciddi sağlık sorunlarına yol açan bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Kalıcı hasarlara neden olan B12 vitamini eksikliği tedavi edilerek kalıcı hasarlara neden olabilen hastalıkların önlenmesi gerekir.

B12 vitamini, tükettiğimiz birçok besinin içerisinde bulunmasına rağmen vücudumuzda eksikliği görülebilmektedir. B 12 vitamini Bağırsak bakterileri tarafından sentezlenebilen vücutta depolanabilen ve su içerisinde çözülebilir bir vitamindir. Vücut için bir mucize kaynağı olan bu vitamin, bitkisel kaynaklı besinlerde değil hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.  Kırmızı kan hücreleri yapımı için oldukça gereklidir. Sinir sisteminin çalışmasında rol oynar. B12 vitamini merkezi sinir sisteminin etkin faaliyet göstermesi için gerekli olan içinde kobalt bulunan vücudumuzda ki en farklı ve önemli vitaminlerden biridir. Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini, diğer tüm B vitaminleri gibi suda çözünen bir vitamindir. İnsan vücudu, vitamin B12’yi dört yıla kadar saklayabilir. Fazla veya istenmeyen B12 vitamini idrarla dışarı atılır.

B12 EKSİKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?
Vitamin B12 eksikliği vücudun yeterli miktarda B12 almamasıyla ortaya çıkar. Bu, özellikle sinir sistemi ve beyin için geri dönüşümsüz ve potansiyel olarak ciddi hasara neden olabilir. B12 vitamininin normalden biraz daha düşük seviyeleri bile depresyon, konfüzyon, hafıza problemleri ve yorgunluk gibi eksiklik belirtilerini tetikleyebilir. Yetersiz B12 vitamini de anemiye yol açabilir. Aneminin en sık görülen semptomları yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışıdır. Ayrıca Vitamin B12 eksikliği, ciddi bir kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır. Yetersiz B-12 vitamini olan bazı kişilerde psikoz, mani ve demans gelişme riski daha yüksek olabilir.

B12 EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

– Direnç ve kuvvet kaybı
– Baş dönmeleri
– Çarpıntı ve nefes darlığı
– İştah kaybı, kabızlık, ishal veya şişkinlik gibi sindirim sistemi problemleri
– Kulak çınlaması
– Dilde kızarma, ağız yaraları (aft), diş eti kanamaları
– Dil düzleşmesi (tat tomurcuklarında azalma)
– Hafızanın zayıflaması, kaygı ve zihinsel problemler
– Dokunma duyusunda farklılaşma

Ayrıca B12 eksikliği sinir hasarına ve diğer bazı sorunlarına yol açabilir.

– Denge bozukluğu
– Uyuşukluk, karıncalanma, batma, kas zayıflığı, yürüme bozukluğu, görme alanı daralması gibi sinirsel problemler
– Depresyon
– Davranış bozuklukları
– Alzheimer hastalığı
– Bunama

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NEDENLERİ NELERDİR?

B12 vitamini açısından zengin besinlerde yetersiz beslenme (özellikle de herhangi bir hayvansal ürün, et, balık, süt, yumurta, tereyağı, peynir ve diğer süt ürünleri  yemeyen vejetaryenlerde ve veganlarda.) görülmektedir. Çölyak hastalığı, midenin iltihabı (gastrit) veya pankreas yetmezliği gibi gastrik anormallikler nedeniyle Yetersiz emilim, mide ve bağırsak bağırsak hastalıklarında ortaya çıkabilir.
4)Bazı bağırsak organizmalarında bir artış (Zararlı Bağırsak Bakterilerinde A
5)B12 vitamini emilimini etkileyebilecek ilaçlar
6)Ağır alkol tüketimi
7)Nadir konjenital bozukluklar,
8)Ayrıca D Vitamini Eksikliğine Bağlı olarak B12 Vitamininin emiliminde azalma ve B12 Vitamini Eksikliği ortaya çıkabilir.
9)50 yaş ve üzerindeki kişiler ve diyabet ilacı kullanan kişilerde de B12 vitamini eksikliği görülebilmektedir.

B12 HANGI BESINLERDE BULUNUR?

Mercimek
Ispanak
Brokoli
Pancar 
Karnabahar       
Maydanoz
Barbunya           
Bezelye              
Taze Fasulye
İstiridye, midye gibi kabuklu deniz hayvanları,
Dana karaciğeri,
Tavuk ciğeri,
Uskumru,
Somon,
Ton balığı,
Ringa balığı,
Sardalye,
Alabalık,
Yengeç,
Karides,
Zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler,
Kırmızı et,
Süt,
Yoğurt,
Peynir çeşitleri,
Yumurta

Hayatınızda B12 yi eksik etmeyin.
Sağlıklı ve Mutlu Günler...

Neslihan Baykal Yakışan
Sağlıklı Yaşam Koçu