Hıdrellez Türkiye'de kutlanan mevsimlik bahar bayramlarımızdan biridir. Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdrellez günü, Hızır ve İlyas

Hıdrellez Türkiye'de kutlanan mevsimlik bahar bayramlarımızdan biridir. Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber'in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmasıdır.
Hızır ve İlyas sözcükleri birleştirilerek halk dilinde hıdrellez şeklinde söylenir. Hıdrellez 6 Mayıs’ta kutlanır, kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelir ki böylelikle kutlanacak bayramlardan biri olarak tarihe yansır. Bu tarih, ilkbaharın gelişini de ifade eder. İlkbaharın bereketi ülkemizde her sene çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu etkinlikler çok yıllar öncesi de yapıldığı bilinmektedir.
Hıdrellez gününde akşamları dualar okunur, akşam yatmadan önce elmalar soyulup kabukları yastık altına konur (bekârlar evleneceği kişiyi rüyasında görmeleri için). Sabah uyanan insanlar en güzel kıyafetlerini giyer kutlamalara katılır. Kimileri dağlara kırlara çıkarak çiçek toplar ve bunları su dolu bir kovaya koyup o suyla çocuklarını banyo yaptırır. Nazardan ve kem gözlerden koruduğuna, kimisi de kırlarda topladıkları çiçekleri kaynatıp suyunu içip tüm hastalıklara iyi geleceğine, kimisi de bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşeceğine inanır. Kimisi de Hıdrellez akşamı gül ağacına dilekler bağlar ya da gül ağacının altına gömerler. Ev yat kat araba isteyen kimselerde gül ağacının yanına resmini modelini yaparlarsa Hızır'ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Sabah gün ağrımadan dilekler suya bırakılır.
Hıdrellez gecesi Hızır'ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere bereket vereceği inancıyla para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ateşten atlamak Hıdrellezin olmazsa olmazıdır. Nazardan ve hastalıktan koruduğuna, dileklerin yerine geleceğine inanılır..
O gün çamaşır yıkanmaz, ev temizlenmez ve iş yapılmaz. O gün bayram gibi olması gerektiğine inanılır ama iş yerleri okullar her nedense tatil ilan edilmez :)
Hıdrellez günü en popüler etkinlik olan yerlerden bir kaç tanesinin isimlerini yazayım olur ya gitmek istersiniz. Kakava-Edirne( 3 gece 4 gün boyunca eğlence) Ahırkapı-Edirnekapı Tahta kuşlar-Zeytinli-Balıkesir (Kapılar pencereler güller ile süsleniyor) Ataköy-Tokat (Adalı göl kıyısında şenlik) Kızılköy-Bursa (Dağda manzaralı piknik) Bayraktar -Belen-Kocaeli (Pilavı kaymakla pişiriliyor) Mursal-Semahöyük-Antalya (Damaklar kar şerbetiyle tatlanacak) Mutluköyü-Kırklareli-Babaeski ilçesine bağlı (Bolca nine bereket dağıtacak) Yalvaç-Ulubey-Isparta (Hıdrellez ateşi hıdırlık tepesinde yakılıyor) Burdur Gölü-Burdur (Güllerle donanacak ismi gibi) Tuttuğunuz dilekler gerçek olsun, haneniz mutluluk dolsun, Hıdrelleziniz Kutlu Olsun Dostlar...