Dünyaya, barış içinde birlikte yaşama mesajı vermeyi hedefleyen "Kutnu ile Işığını Yansıt (Reflect Your Light with Kutnu)" projesi kapsamında, Kutnu kumaşının dünya tanıtımı, Katar'da gerçekleştirildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye Cumhuriyeti Doha Büyükelçiliği'nin desteğiyle düzenlenen tanıtım programına, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ödüllü Türk Modacı Rabia Yalçın, Katarlı üst düzey yöneticilerle, iş ve moda dünyasından çok sayıda önemli isim katıldı.

Etkinlikte tasarımcı Yalçın'ın, Kutnu kumaşını kullanarak hazırladığı 45 kıyafetten oluşan, "Reflect Your Light with Kutnu" isimli özel koleksiyon tanıtıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu himayesinde gerçekleştirilen projeyle, hoşgörü ve küresel anlayışla, barış içinde birlik olarak yaşamanın önemi vurgulanacak. Bu çerçevede Katar'da tanıtımı yapılan Kutnu kumaşı, daha sonra Berlin, Londra, Tokyo ve Aşkabat'ta da tanıtılacak.
"Gel, Türkiye'nin 10 bin yıllık medeniyetini keşfet"

Defileye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan TİM Başkanı Büyükekşi, Kutnu kumaşının Türkiye'nin gerçek bir değeri olduğunu ve Gaziantep'te ipek ve pamuktan üretildiğini söyledi.

Büyükekşi, iki yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Türkiye'nin tanıtımı için yola çıktıklarını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Turkey Discovery the Potential, ana hedefimiz. Bu logo nereden çıktı derseniz, bu logo 100 yıllık bir ülke değil, 10 bin yıllık bir medeniyetin üzerine oturuyor. Medeniyetler, özellikle değer verdikleri şeyleri paralarda, halılarda, kilimlerde, camilerde, minarelerde işlemişler. Türkiye'nin deseni üzerindeki 8 motifin her birine bir mana yükledik."

Tasarımcı Yalçın da Kutnu kumaşının yalnız kalan bir değer olduğunu ve bu kumaşı dünyaya tanıtmak istediğini söyledi.
"Tüm zamanların kumaşı"

Anadolu Selçukluları'ndan Osmanlılar'a geçen ve 16. yüzyıldan bu yana Gaziantepli ustaların dokuma tezgahlarında hayat bulan Kutnu, Yalçın'ın koleksiyonuyla "tüm zamanların kumaşı" şeklinde ifade ediliyor.

Kutnu kumaşı, 60 farklı desene sahip ipek ve pamuk dokumadan oluşuyor. Asaletini Osmanlı padişahlarından alan Kutnu, kısıtlı metrajlarda üretilerek baskısı özel bir teknikle yapılıyor.

Dönemin padişahlarının kaftanlarında da kullanılan Kutnu, "hem halkın hem sarayların kumaşı" şeklinde bir sentez oluşturuyor.
Editör: TE Bilisim