Başarmak, çalıştığımız işte de tüm faaliyetlerimizde de başarılı olmak, başarıya ulaşmak istiyoruz. Enerji tüketip zaman ayırarak yaptığımız her işte başarılı olmak istemek doğanın insan üzerinde ki bir yansıma hali, aklın ve döngüsel kavramların teyit ettiği bir tutum, durum şekli. İnsanın genel kanısı da böyle iken, çok çalışma ile çok başarılı olmayı eşleştirirken, yaptığımız, yapılan her iş için bu tarifteki bire bir eşleşmeyi göremiyoruz. Beden gücümüze bilgi ve deneyimlerimizi de katarak, bilmediğimiz ne varsa öğrenip sınayarak hayata geçiriyoruz, sonuç her zaman başarıyla sonuçlanmıyorsa karamsarlığa da kötümserliğe de gerek yok.

..

Bir ormanda iki kişi ağaç kesiyormuş. Birinci adam sabahları erkenden kalkıyor, ağaç kesmeye başlıyormuş, bir ağaç devrilirken hemen diğerine geçiyormuş. Gün boyu ne dinleniyor ne öğle yemeği için kendine vakit ayırıyormuş. Akşamları da arkadaşından bir kaç saat sonra ağaç kesmeyi bırakıyormuş.

İkinci adam ise arada bir dinleniyor ve hava kararmaya başladığında eve dönüyormuş. Bir hafta boyunca bu tempoda çalıştıktan sonra ne kadar ağaç kestiklerini saymaya başlamışlar.

Sonuç:  İkinci adam çok daha fazla ağaç kesmiş. Birinci adam öfkelenmiş: "Bu nasıl olabilir? Ben daha çok çalıştım. Senden daha erken işe başladım, senden daha geç bitirdim. Ama sen daha fazla ağaç kestin. Bu işin sırrı ne?"

İkinci adam yüzünde tebessümle yanıt vermiş: "

Ortada bir sır yok. Sen durmaksızın çalışırken, ben arada bir dinlenip baltamı biliyordum. Keskin baltayla, daha az çabayla daha çok ağaç kesilir.

"Kendimizi geliştirmek, baltamızı bilemektir. Kendimize zaman ayırıp, yaşamımızı objektif bir bakışla gözden geçirmektir. Zayıf bulduğumuz yanlarımızı geliştirmek için çaba göstermektir. Bu, zihnimizin, ruhumuzun, karakterimizin güçlenmesi için olmazsa olmaz bir koşuldur. Delhi'deki ünlü tapınakta Sokrat’ın şu sözü yer alır: "İnsan Kendini Tanı." Kendini tanımak, şu anda olduğumuz noktayla olmak istediğimiz nokta arasındaki yoldur. Kendini tanımak, kendimizi nasıl gördüğümüz ile başkalarının bizi nasıl gördüğü arasında fark olmaması anlamına gelir. Bireysel ve iş yaşamımızda başarılı, mutlu ve doyumlu olmak istiyorsak, baltamızı bilemek için kendimize zaman ayırmalıyız.

..

Okuduğunuz hikâyeden nasıl bir kıssa edindiniz bilmiyorum, zira biliyorum ki ekseriyetle çokça okurum ağaç kesmemiş ağaç kesim işinde de bulunmamıştır. Başarının sırrına dair çok net ve kesinlik, keskinlik içeren bir reçete de yoktur. Şans faktörünü askıda tutarsak başarılı olmanın en önemli etkeni disiplindir. Disiplin, her çalışma şeklinde, her dal her branşta geçerli ve önemlidir. Disiplin insanın kendisini iyi tanıması, bilgi beceri ve yeteneklerine dair bilgili olması ile kaimdir. Disiplin yapılacak iş ya da işlerin içeriği hakkında bilgi edinme, deneyimlerden faydalanma tercihidir. Başarmak en kısa yoldan en az enerji harcayarak en az harca yaparak en iyi en mükemmel sonucu yakalama, gerçekleştirmedir. Bu enlerin hayata geçmesi ise bedenen çalışma öncesi düşünme, irdeleme, muhakeme etme, tespitte bulunma, yol, yordam, yöntem belirleme şeklidir.

Ağaç kesme, odun kırma gibi sıradan işlerin daha da ötesinde, üzerinde iş, işler yapılacaksa strateji belirlemek de önemli bir adımdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dehalığı yanında strateji belirleme de ki başarısı ve isabetli kararları en bilindik ve tanıdık örneğimizdir. Savaş verdiğimiz ülkelerin orduların donanımları ve sahip olduğu imkânlar ile bizim insanımızın can hıraş mücadelesi kıyaslandığında düşman güçlerinin tüm sahiplikleri ziyadesiyle fazlaydı. Atatürk komutasında ki Türk milletinin başarısında ki en önemli etken strateji ve vatan sevgisi ve disiplinidir.