LAHEY

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk ve Hollandalı yatırımcılar arasında devam eden "kazan-kazan" durumunu "daha fazla kazan-kazan" durumuna çevirmek istediklerini söyledi.

Davutoğlu, Hollanda'daki temasları çerçevesinde Lahey'de düzenlenen ve çok sayıda iş adamıyla yatırımcının katıldığı Yatırımcılar Forumu'nda konuştu.

Davos'ta Başbakan Mark Rutte ile yaptığı son görüşmede, Türkiye ile Hollanda arasında hükümetler arası bir zirve mekanizması oluşturulması kararını aldıklarını belirten Davutoğlu, Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin yeni olmadığını, 2012 yılında diplomatik ilişkilerin 400'üncü yılının kutlandığını anımsattı.

Davutoğlu, yüzyıllar boyunca iki ülke ilişkilerinde tek bir sorunun bile yaşanmadığına dikkati çekerek Hollanda'nın Türkiye'ye yatırım ilgisinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 2002-2015 yılları arasında Hollanda'nın Türkiye'ye 21 milyar dolar yatırım yaptığını kaydeden Davutoğlu, "Bu bizim için sadece dostluğun göstergesi değil, aynı zamanda Hollanda'nın ilgisini de göstermektedir. Bugün Türkiye'de 2 bin 490 Hollanda firması var" dedi.

Türkiye'nin yatırım yapmak için en güvenli ve en karlı yerlerden biri olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Hollanda'daki Türk firmalarının yatırımları 9 milyar dolara ulaştı. Şimdiye kadar 'kazan-kazan' durumu vardı, bunu 'daha fazla kazan-kazan' durumuna çevirmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

Gelecek dört yılda seçim yapılmayacağını, Türkiye'nin öngörülebilir bir ülke olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Çevresinde jeopolitik güçlükler olmasına karşın Türkiye güvenli bir liman. Zorluklara rağmen ekonomi yüzde 4 büyüdü. 2010-15 yılları arasında ekonomi yüzde 5,4'lük bir büyüme kaydetti. Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke. Bu, Türk ekonomisinin çok dinamik ve istikrarlı bir karaktere sahip olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Son 13 yılda Türkiye'ye yapılan yabancı yatırımın 163 milyar dolar olduğuna işaret eden Başbakan Davutoğlu, "Bu rakam 1982-2002 yılları arasında sadece 14,8 milyar dolardı. Küresel ekonomik krizden sonra karşı karşıya kalınan en büyük zorluk işsizlik. Türkiye, 2008 yılından bu yana 6,6 milyon yeni iş istihdamı yarattı. Geçtiğimiz yıl ise 1 milyon yeni iş olanağı yarattık. 2015 yılının ekim ayı itibarıyla istihdam oranı yüzde 46,2'ye yükseldi" diye konuştu.

Davutoğlu, 10 Aralık'ta hükümetin reform programını açıkladığını hatırlatarak yabancı yatırımcıların piyasa esnekliği istediğini, parlamentoya bununla ilgili kanun taslağı sunduklarını belirtti.

Türkiye'nin ekonomi ve siyasetteki performansına birçok gözlemcinin hayranlığını gizlemediğini ifade eden Davutoğlu, "Bu bizim için yeterli değil. Biz dünyadaki ilk 10 büyük ekonomi arasında olmak istiyoruz. Daha fazla reforma, daha fazla dinamizme, daha fazla kalitatif dönüşüme ve değişime ihtiyaç duymaktayız" dedi.

İstanbul'un bir finans merkezi olarak yükselişini görmek istediklerini söyleyen Davutoğlu, "İstanbul'un bütün ulaşım için bir merkez olmasını istiyoruz. İstanbul yolcu sayısı açısından iki hafta önce Avrupa'nın en büyük üçüncü havaalanı haline geldi, Londra ve Paris'ten sonra. Tabii ki bu bizim için yeterli değil. Önümüzdeki dört yıl içinde İstanbul dünyanın en büyük havaalanına sahip olacak. Kapasitesi yıllık 150 milyon yolcu olacak" ifadesini kullandı.