Ancak, Pazar günü bazı ajanslara düşen çeşitli haberler beni endişelendirdi ve bu konuya yönelmemi sağladı. Şöyle ki, ABD'li bilim insanların

Ancak, Pazar günü bazı ajanslara düşen çeşitli haberler beni endişelendirdi ve bu konuya yönelmemi sağladı. Şöyle ki, ABD'li bilim insanlarının Zika virüsünün "güçlü bir salgın potansiyeline" sahip olduğunu açıklaması ve Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) acilen harekete geçme çağrısında bulunması benim de endişelenmemde bardağı taşıran son damla olmuştur. Ayrıca, BBC'de yer bulan habere göre, "Journal of the American Medical Association" dergisi için yazı kaleme alan ABD'deki Georgetown Üniversitesi'nden saygın Öğretim Üyeleri, Zika virüsünü "evrensel potansiyel patlayıcı" şeklinde nitelendirmiş olması endişemi biraz daha artırmıştır.
Bilim insanları, halk sağlığı ile ilgili uluslararası öneme sahip, olağanüstü hal ilan etmek için gereken şartlar hakkında Dünya Sağlık Örgütü'nü bilgilendirecek acil komite kurulması yönünde görüş bildirmektedirler. Ayrıca, Zika virüsü aşısının testlerine iki yıl içinde başlanabileceğine ancak ilaç düzenleme kurullarının onayından geçmesi gerektiği için aşının dünyada kullanılmaya başlamasının yaklaşık 10 yıl alabileceğine işaret edilmektedir. Bunlara ilaveten, ABD Başkanı Barack Obama da Zika virüsüyle ilgili ulusal güvenlik ekibiyle yaptığı toplantının ardından salgına karşı acil eylem çağrısında bulunması işin tuzu biberi olarak büyük ölçüde zihnimi karıştırdı. Bende bu nedenle bu konuya ilişkin son bilgileri sizler ile paylaşmak istiyorum. Şöyle ki, Zika virüsü 1947'de Uganda'nın Zika Ormanı'nda yaşayan maymunlarda keşfedildi. Virüsün insanlarda görüldüğü ilk vakaya ise 1954'te Nijerya'da rastlanılmış ancak virüs yıllar boyunca hiç görülmediği ve kamu sağlığına büyük bir tehdit oluşturmadığı için uzmanlar tarafından görmezden gelinmiştir. Virüs 2007'de Mikronezya'nın Yap Adası'nda bir salgına yol açana dek bilim insanlarının dikkatini çekmemiş, geçen yıl Karayipler ve Latin Amerika'daki vakalarda bir patlama görülmesiyle dikkat çeker olmuştur. Son olarak da, 2015'in Mayıs ayında sivrisinekler yoluyla yayılarak, Brezilya’da patlak vermiştir. Araştırmacılar, Aedes cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü ile yayılan hastalıkla yeni doğan bebeklerde nöro-gelişimsel bozukluk olan "mikrosefali (küçük kafa yapısı)" görülmesi arasında güçlü bir ilişki olduğuna işaret etmektedirler. Şimdiye kadar Zika virüsü taşıyan 51 bebeğin hayatını kaybettiği bilinmekte, tedavisinin olmamasıda ayrı bir endişe yaratmaktadır. Dünya sağlık Örgütü, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika'da Zika virüsünün görüldüğünü bildirmiş ve yayılmaya devam ettiği konusunda uyarılarını sürdürmektedir. Bu aşamada ABD'li yetkililer, hamile kadınların Brezilya, El Salvador, Fransız Guyanası, Guatemalai Kolombiya gibi 10'dan fazla ülkeye seyahat etmekten kaçınması için uyarıda bulunmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 23 ülkede görülen Zika virüsünün özellikle Güney Amerika’da yayılmaya devam ettiğini ifade etmektedir. Virüsün Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika'da görüldüğünü belirten DSÖ, virüs riskinin 2010 yılından bu yana 30 kat arttığını bildirmektedir. Brezilya sağlık yetkilileri ise, ülkede virüs bulaştığı düşünülen 3 bin 893 kişi bulunduğunu açıklamaktadır. Brezilya'da, ekim ayından bu yana 3 bin 500'den fazla bebeğe nöro-gelişimsel bozukluk olan "mikrosefali" teşhisi konulmuş olup, son olarak Hawaii adalarında yeni doğan bir bebekte Zika virüsü kaynaklı doğum kusuru tespit edildiği açıklanmıştır.
Virüsün dişi sivrisinek sokması sonucu ve kan nakli, perinatal ve az bir ihtimal de olsa cinsel ilişki yoluyla yayıldığı bilinmekte, insana bulaşabilen virüsün önlenmesi kapsamında Brezilya'nın Piracicaba bölgesinde testler yapan araştırmacılar, genetiğiyle oynanmış kısır erkek sivrisinekler sayesinde, dişi sivrisineklerin taşıdığı virüslü larvaların büyük oranda yok edildiğini ortaya koymuşlardır. Testlerde, bu yöntemle larvaların yüzde 82 oranında azaltıldığı ileri sürülmektedir. Enfeksiyondan korunmak için hastalığın görüldüğü bölgelerde halkın sivrisinek ısırıklarından korunması ve kadınların hamile kalmamaları önerilmektedir.
Sağlıklı, mutlu nice güzel günler diliyor, saygılar sunuyorum.