Ailelerinizden, arkadaşlarınızdan kimi zaman ise hayatınıza aldığınız kişiden psikolojik şiddet altında gördüğünüz baskıları, hayatınızı değiştirmesine izin vermeyin. 

Aile, bizi bütün yapan varlıktır. Zor zamanlarımızda bize yardımcı olan, mutluluklarımızı bizimle paylaşandır. Fakat her ailesi çocuğunun yanında olamayabilir veya çocuğuna kendi çocukluğu trajik gecmişse aynı duyguları kendi cocuğunada yaşatmak isteyebilir... Oysa bu mutluluğu yaşamak isteyen o kadar çok çocuk, o kadar çok insan var ki, içlerindeki bu dileği tahmin bile edemezsiniz. Malesef bazen ebeveynler çocuklarına farklı davranabilir. Ona istediklerini yaptırabilmek icin kötü davranabilir ve baskı uygulayabilir. Baskı uygulamasının sebebi ise daha öncesinde kendi ailesinden öyle gördüğü için bunun mantıklı bir çözüm yolu olduğuna inananarak çocuklarına baskıyla bir seyler aşılamak ister. Fakat bu çocuğun psikolojisi icin kötü bir durumdur.

 Bazı aileler çocuklarını kendi ideallerindeki gibi yetiştirmek istiyorlar. Örneğin eğitimleri için o kadar çok para harcarlar ki beklentileride o kadar çok olur. Genelde ailede başarılı bir çocuk, birey varsa kendi çocuklarını da o kişiyle kıyaslayıp; o başarılı sende başarılı ol! Derler. Halbuki bu kıyaslamanın çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Her birey farklıdır. Kimisi başarısını derslerde kimisi başka aktivitelerde gösterir. Farkında olmadan üstümüze kurulan baskı bizleri farklı yollara itebilir. Kişi ailesinden öğrendiği ile yaşar. Ne kadar iyi yetiştirilse o kadar iyi yaşar. Bu yüzden ebeveynler çocukları üzerinde baskı kurmazlarsa daha sağlıklı bir iletişim söz konusu olur.

Prof. Dr. Emine Erktin, “Çocuklar üzerinde aşırı başarı baskısı öğrenmeyi olumsuz etkileyebilir,  ruh sağlığını bozar, isteksizliği ortaya çıkarır, motivasyonu düşürür” demiş. Ne kadar doğru demiş. Bu yüzden çocuklarınıza sahip çıkın onları üzmeyin onlar üzerine hakimiyet kurarak kendinizi tatmin etmeyin.