Aile hukukunu ilk kez ele alan Hititler oldu. Bu hukuk, birçok uygarlık için de örnek teşkil etti. Hitit hukuku; söz, nişan ve evlilik aşamalarını en ince teferruatına kadar ele almış ve muhtemel anlaşmazlıkların önüne geçmeye çalışmıştı.

   Örneğin erkek tarafı, kızı isteme giderken hediye götürürdü. Eğer kız tarafı hediyeyi kabul ederse söz gerçekleşmiş olurdu. Ancak sözün gerçekleşmesi yetmezdi. Başlık parası da kanunda belirtilmişti ve erkek tarafı, kız tarafına başlık parası vermekle yükümlüydü. Başlığın verilmesiyle nişan gerçekleşmiş olurdu. Kız da karşılık olarak ivarusunu yani çeyizini getirirdi. 

    Ancak kanuna göre, kız tarafı cayarsa başlık parasını iki katıyla erkek tarafına iade etmek zorundaydı.

**

Güvercinler Konağı

   Tarihimiz hayvan haklarına verilen önemin sayısız örnekleri ile doludur. Mesela Bursa’da, soyu Çandarlılara dayanan Mehmet isimli bir hayırsever, büyük bir çiftlik içerisinde güzel bir konak inşa ettirir. İnşa sırasında konağın belli kısımlarına güvercinlerin ve kuşların barınabilecekleri barınaklar yapmayı da ihmal etmez. 1707 yılında gelirlerini vakfederken bu barınaklardaki güvercinlerin bakımlarının aksatılmamasını şart koşar.

   Bir örnek de İstanbul’dan verelim. 1778 tarihli bir vakfiyede aynen şöyle yazıyordu: “Her gün 30 akçelik taze ekmek alınıp Rumelihisarı civarındaki köpeklere yedirilsin.” Bu güzel örnekler o kadar çok ki… Allah hepsinden ebeden razı olsun ve bizleri de o güzel insanları örnek alanlardan eylesin inşallah.

**

   13

   Hz. İsa havarileriyle yemek yerken oturma sırasına göre 13. kişi olan Yahuda, onu ele verir. Bu yüzden midir bilinmez, Hristiyanlar 13 sayısını uğursuz sayarlar. 

   Batı dünyasında 13 sayısısın uğursuzluğu ile ilgili çok fazla söylenti vardır. Elbette bu bir batıl inanış ve her milletin hayatında batıl inanışlar olabilir ancak bilim ve tekniğin zirveye ulaştığı batıda, 13 sayısı ile ilgili inanışın çok yaygın oluşu ve bu inanışın neredeyse saplantıya dönüşmüş olması garip geliyor insana. 

    Düşünsenize birçok otelin 13 sayılı odası yok, 13 numaralı masası yok, 13. katı yok, varsa bile asansör o katta durmuyor… Sizce de ilginç değil mi?..

***