Dünya coğrafyasında Avrupa’nın ortasından neredeyse Japonya’ya kadar olan bölgede sanayisi en gelişmiş ülkelerden bir tanesi Türkiye. Bu gelişme

Dünya coğrafyasında Avrupa’nın ortasından neredeyse Japonya’ya kadar olan bölgede sanayisi en gelişmiş ülkelerden bir tanesi Türkiye. Bu gelişme doğal olarak harp sanayisini de sıçramış durumda.
ASELSAN gerçekten de harikalar yaratan bir kuruluş. Kuruluş amacının kökeninde Kıbrıs yatıyor. Kıbrıs’ta Türkler katledilirken buna dayanamayıp müdahale kararı alan İsmet İnönü Başkanlığındaki Türkiye hükümetine ABD başkanı Lyndon Johson tarafından 1964 yılında gönderilen mektupta açıkça belirtilen “Bizim size sattığımız silahları iznimiz olmadan yurtdışına yapacağınız bir askeri operasyonda kullanamazsınız” notası ve 1974 yılında harekat sürerken karşılaşılan haberleşme zorlukları ve konuşmaların yabancı ülkeler tarafından dinlenmesi olayı, ASELSAN’ın ve ASELSAN’dan sonra da silah sanayisinin kurulmasının kaçınılmaz olduğu mesajını veriyor Türkiye hükümetlerine.
ASELSAN’ının kuruluşu Mutlu Barış Harekatı’ndan hemen sonra 1975 yılında gerçekleşiyor. En son teknolojik üretimi “KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi”. Şimdilik dünya üzerinde başka hiçbir ülkede yok. Radar, uçak, füze ve S-400 sistemlerinin yön bulmak yeteneklerini yaydığı sinyallerle karıştırıyor ve adeta "kör" ediyor. İçinde yabancı hiçbir parça yok. Yazılımı da tamamen Türk mühendislerinin ürünü. KORAL, "geniş frekans yön kapsama" kabiliyeti ile yaklaşık 100 kilometre çapındaki dairesel bir alanı kontrol altına alıyor. Uçak, tank ve helikopterleri aynı anda köreltilebiliyor. Füzeleri havada imha edebiliyor. İstenirse yönünü değiştirip farklı hedeflerde patlatabiliyor. Savaş uçaklarının yön bulma yeteneğini de ortadan kaldırıyor.
Türkiye sınırlarını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinden sonra Suriye’nin Türkiye sınırına yakın yerlerine Rusya Federasyonu tarafından konuşlandırılmış S-400 füzeleri KORAL Mobil elektronik harp sistemi nedeni ile kullanılamaz duruma düştü. Rusya Jeopolitik Sorunlar Akademisi Öğretim Üyesi Konstantin Sivkov’un, "KORAL sistemlerini tam olarak bilmiyoruz. S-40,0*0 füzelerimiz için engel teşkil edebilir. Bu füzelerin kör olma olasılığını düşünmek bile çok teh+likeli" sözleri, Rusların endişelerini dile getirmekte.
Günümüzde 5 adet KORAL bataryası Suriye sınırında konuşlanmış durumda. Sınır hattında gece gündüz uçuş yapan Rus uçakları, Türkiye sınırına yaklaştıkları anda KORAL'ın güçlü sinyalleriyle karşılaşınca geri dönmek zorunda kalıyorlar. Anti KORAL sistemi Ruslar tarafından icat edilip yapılana dek bu böyle devam edecek.
Türk Silah Sanayisinin en son atılımlarından bir tanesi de radara yakalanmayan uçak ve gemilerde kullanılan “hayalet boya” teknolojisinin, Türk askerinin elbiselerinde kullanılması. Geliştirilecek olan ürün, termal kamera ve kızıl ötesi dürbün gibi gözetleme araçlarına karşı görünmezlik sağlayacak ve doğa ile uyumlu renk tonları sayesinde “bukalemun” etkisi yaparak çıplak gözle fark edilmeyi de engelleyecek.
Türkiye'nin ilk milli keskin nişancı tüfeği JMK Bora-12, 2014 yılından bu yana aktif olarak TSK tarafından kullanılıyor. Tasarımı, modeli, alaşımı tamamen Türk mühendislerinin ve sanayisinin ürünü. Keskin nişancıların uzaktan vuruş için kullandıkları ve “Kanas” adı ile bilinen “Snayperskaya Vintovka Dragunova (SVD)” yani “Dragunov Keskin Nişancı Tüfeği”nden çok daha üstün özelliklere sahip….
(Devam edecek)