İSTANBUL

Koç Üniversitesi Anadolu Araştırmaları Merkezi Oditoryumu'nda gerçekleştirilen atölye, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ve European Documentary Network işbirliğiyle organize edildi.

Etkinliğe katılan Proje Koordinatörü Peri Johnson, bu topraklarda aslında çok güzel hikayelerin olduğunu fakat gerçek potansiyellerine ulaşamadıklarını söyledi.

Belgesellerde kısıtlı bütçelerle çalışıyor olmanın ve bunu da aşmanın bir yolu olarak uluslararası ortak yapımlara taraf olmak gibi bir düşüncelerinin olduğunu kaydeden Johnson, şunları aktardı:

"Uluslararası bir izleyici kitlesine hitap edebilmek için, bazen yerel bir izleyiciye hitap eden bir filmden çok farklı düşünmek gerekebiliyor. Bize çok açık olan bir şey uluslararası izleyici için yabancı olabiliyor. Dolayısıyla bir de uluslarası fonlara, bizi tanımayan taraflar olarak erişebilmenin bir yöntemi olarak, bu Pitchin yapılıyor. Bu atölyede farklı projeleri içerik olarak uluslararası izleyiciye göre geliştiriyoruz. Hem de bu uluslarası finans kaynaklarına erişmek için standart olan formatlar konusunda eğitiyoruz. Onları bu sunumlara hazır hale getiriyoruz."

MDR Yönetim ve Yapım Sorumlusu Claudia Schreiner de Türkiye'ye ilk kez geldiğini belirterek, "Burada gördüğüm projelerin durumunu çok şaşırtıcı buldum. Almanya'da yaşayan biri olarak ilk kez Türkiye'de insanların neler konuştuğunu, ne tür konuların önemli olduğunu görme fırsatı buldum" ifadelerini kullandı.

Burada izlediği projelerden çok memnun ve mutlu olduğunu kaydeden Schreiner, şöyle konuştu:

"İzlediğim belgeseller içinde bazı projeler Avrupa izleyicisi için de çok ilgi çekici. Almanya ile bir şekilde ilgi kurabileceğim projeler ilgimi çekti. Çünkü geleneksel olarak Almanya'da, Türkler ile Almanların birlikte yaşamalarını ilgilendiren konular, ilk önce dikkatimi çeken konular oldu. Bu projeyle bağlantılar geliştikçe yeni projelerin ortaya çıkması ve geliştirilebilmesi mümkün olacaktır."

BSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünlü ise Türkiye'de ciddi bir belgesel potansiyeli olduğunu kaydederek, yayın kuruluşlarına ulaşmak ve kaynak bulmak konusunda hemen hemen yok denecek kadar imkanı olduğunu dile getirdi.

Bu projeyi geliştirmeyi hedeflediklerinin altını çizen Ünlü, sözlerine şöyle devam etti:

"Kaynaklarımızı artırmaya çalışıyoruz. Uluslararası ortak yapımlar ve satın almalarla bu belgesel sinema üretim ortamını daha sürdürülebilir bir hale getirmeye çalışıyoruz. Doğru dürüst kaynaklarla ve hakkını vererek, insanlar filmlerini yapsınlar. O yapabildikleri filmlerden gelen geri dönüşlerle, yeni filmler yapabilsinler. Hikayelerini doğru dürüst anlatabilsinler diye, bütün bunlar sürecin bir başlangıcı."

BSB'nin 1999'dan bu yana sistemli olarak yürüttüğü çalışmaların bir ürünü olma özelliği taşıyan atölyenin, sektörde yeni bir yapılanmayı da beraberinde getirmesi bekleniyor.

Belgesel film üretimi alanında yeni bir sürecin başlamasının hedeflendiği projede, yurtdışındaki benzer sektör toplantılarına katılım, raporlama ve bilgi paylaşımı deneylerinden de yararlanılacak.

Türk sinema sektörünün belgesel alanında uluslararası entegrasyonunu da içeren atölyede, Almanya, İsveç, Avusturya, Bosna-Hersek ve İtalya gibi ülkelerden gelen uzmanlar da konuk olarak yer alacak.

Atölyenin ilk aşaması 20-24 Ağustos'ta gerçekleştirilmişti.
Editör: TE Bilisim