Az önce yazılar yazıp sosyal medya hesaplarımda gezinirken gördüm. Ziyadesiyle hoş ve bir o kadar etkili oldu benim için, bu meseleyi de yazıma konu yaptım. İlkokul birinci sınıf öğrencisi, ismini bilmiyorum, belirtilmemiş, harfleri ve kelimeleri öğrenme gayretinde iken “Ğ” harfi ile hiçbir kelime başlamıyorsa neden büyük harfi var diye öğretmenini sorgulamış. Öğretmen ne cevap vermiş bilmiyorum da, ben cevaplayamam, ilkokul birinci sınıf öğrencisinin bu sorusuna mantıklı, makul, doğru bir cevap veremem. Bana çok faydalı tarafı ise bu yaşanmışlığın, günübirlik hayatlarımız da ne çok şeyle karşılaşıyor, okuyor ve gözlemliyoruz, sorgulamaktan, sormaktan, araştırmaktan hep uzak duruyor, uzak kalıyoruz.

Sorgulamak ne güzel, ne muazzam, fevkalade bir eylem değil mi? Neleri kaçıyoruz farkında olmadan, farkındalık sağlamadan, ihmal mi, tembellik mi, gerekli görmemek mi, daracık dünyamızı genişletme, ufkumuzu açma istemekten tedirgin olma hallerimizden mi? Toplum olarak alışılagelmiş tüm bilgileri, hareketlerimizi, doğru bilerek yaptığımız tüm uygulamaları tekrar tekrar sorgulamak gerek.

Neden ben mutlu değilim diye başlayıp, neden toplum olarak, ülke olarak, Türk milleti, dünya insanları neden mutlu değil diye başlayıp, tüm etkenleri, tüm sebepleri sorgulamamız gerek. Ağlar ya da bağlar, mutlu olmamızı etkileyecek tüm sebepler sonuca varamadan mı eksilip kopuyor? Biz insanlar da bezginlik kaynaklı bir razı olma, rıza gösterme hali mi mevcut?

“Ya ümitsizsiniz ya da ümit sizsiniz. Ya çaresizsiniz ya da çare sizsiniz.” Behçet Necatigil, değerli üstadımızın bu derinliği olan sözü bizlere ne çok kapıyı aralıyor da farkına varamadık. Sorgulayacak da biziz sorgulanacak da, çare biziz, umut biz, çaresizlik, umutsuzluk insani değil, fıtratımıza da formatımızı da uygun değil. Bir koca bina, kaç tuğladan yapılmış, tek tuğlanın eksikliği, on tuğlanın, elli, yüz tuğlanın eksikliği binayı yıkar mı? İnsan, vücut hücresinden bahsedecek olursak yaklaşık 30–40 trilyon arası hücre bulunuyor. Vücudumuzdaki hücrelerin büyük bir çoğunluğu kırmızı kan hücreleridir(eritrosit). Vücudumuzun %80'inden fazlasını oluşturmasına rağmen, vücut kütlelerinin yaklaşık %4'ünü oluştururlar. İnsan vücudu optimum hücre sayısı böyle iken, ruhumuzun parçaya ayrılması, oluşum yapılandırılmasın da ki birimler nedir, nelerdir. İnsandan insana kan nakli yapılıyorsa, kan ki hücrelerden oluşmakta, insandan insana iyi huylar, güzel ve gerekli yetenekler, bakış açısı nakli yapılamaz mı? Sorgulamak, tetiklemek, uyandırmak, yürütmek, koşturmak, kendimizden başlayıp örnek teşkil etmek, taklit edilmeye vesile olmak. Minik kardeşim, ilkokul birinci sınıf öğrencisi sevgili sorgulayıcı öğrenci, bak neleri tetikledin, bu yazı, yazdıklarım fevkaladenin fevkinde değil belki ama bu yazının yazılmasına konu oldun, ilham oldun, tetikleyici, etken oldun, gıyabında da olsa teşekkür ediyorum, müteşekkirim.