Vatan Bilgisayar’ın sitesinden alışveriş yapanlar dikkat etmeli. Önceki günlerde siteye üye olan 27 bin kişinin kullanıcı adı ve şifresi çalındı. İnceleme başlatılsa bile o veriler artık tehlikede. Bunun önüne geçebilmek için şifrenizi değiştirmenizi tavsiye ediyorlar. Birçok ülkede bu gibi durumlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bilgilerin çalınması, aklınıza bu bilgileri nasıl kullanacaklar sorusunu getirebilir. Aslında bu bilgileri tam olarak kullanmıyorlar; fakat bilgilerin satılması söz konusu.

Yakın zamanda gerçekleşen başka bir olay; iş bulma sitesi olan, Kariyer.net’te gerçekleşti. 50 bin kişiye ait bilgiler çalındı. Çalınan bilgilerde telefon numarası, adres bilgileri, doğum tarihi vardı. Sonuç olarak veriler çalındığıyla kalıyor. Bazen düşünürdüm alakasız mesajların neden geldiğini ve bunun için numaramı veya bilgilerimi nereden bulduklarını. İşte sebebi bu. Bilgileri çalanlar muhtemelen bu bilgileri sattıkları için elektronik postanızda veya telefonunuzda anlamsız gönderiler görebilirsiniz. 

Çalınan bilgilerin dark web’te yani “karanlık ağ” denilen yerde satıldığını biliyor muydunuz? Karanlık ağ: Google aramalarında gözükmeyen, internet üzerine inşa edilmiş şifreli bir ağ. Buraya giren kullanıcılar takip edilemiyor. Böyle yerlerde çalınan bilgiler, anonim kişiler tarafından satın alınıyor.  Burada satılan bilgilerin ortalama 15 dolardan satıldığı iddia ediliyor. Teknoloji her gün gelişirken tüm işimizi internet ortamına hızla taşıyoruz. Bu tür bilgilerin çalınması, insanlara güvensizlik olarak dönebilir. Teknolojiye geçişi yavaşlatabilir. Bunların olmaması için kişisel bilgilerin çalındığında bile kullanılmasını veya satılmasını engellemek gerekli.

DÖVİZ KURU VE TEKNOLOJİ

Kimse dile getirmiyor ama Türkiye’de yaşayan gençlerin birçoğu teknolojiyi takip edemiyor. Döviz kurunun yükselmesi, güncel teknolojiyi kullanma noktasında engel oluyor. Telefonlardan falan bahsetmeyeceğim. Gençlerin birçoğu bilgisayar kullanıyor. Kullandıkları bilgisayar başlı başına bir teknoloji. Bilgisayarın işlemcisi, ekran kartı gibi bilgisayarı oluşturan parçalar birçok teknolojiyle de iç içe. 

Bundan birkaç hafta önce ekran kartı üretimi yapan bir firma yeni nesil ekran kartlarını tanıttı. Kartların en büyük özelliği 8K çözünürlük sunması. Gençler daha 4K ile tanışmadan 8K geldi. Diyebilirsiniz ne gerek var, kullanmasın veya olmayıversin. En başta dediğim gibi bu teknolojiler diğer farklı teknolojilerle iç içe. 8K, sadece çözünürlük değil. Oyun dünyasında firmaların bu teknolojiyi kullanması daha çok para kazanması demek. Gelecekte sinema sektörünün bu teknolojiden faydalanması, sinema sektörünün farklı bir boyuta taşınması demek. Bu teknolojinin çıkış fiyatı 400 Dolar. Bizde satış fiyatı 7 Bin Türk Lirasından aşağıda olmayacağı söyleniyor. 

Ülkemizde teknolojinin takip edilmesi gerekirken, insanlar ya daha eski teknolojileri kullanmak zorunda kalıyor ya da ikinci el piyasasına yöneliyor. Dünyada teknoloji gelişiyor; fakat gençler bu teknolojiye ulaşamadığında dünyayı anlamakta da zorlanıyorlar. Sinema, oyun vb. gibi sektörlerde dünya ile rekabet etmemiz zorlaşıyor. Güncel teknolojiyi kullanmadan geleceği yakalayamayız. Bu sebepten gençlere, güncel teknolojilere ulaşma konusunda kolaylık sağlamalıyız.