Hayattayız, yaşıyoruz, yaşarken olup biten ne varsa hayata dair öğrenmek, bilmek istiyoruz ki, güzel. Öğrendiklerimizi, bilgi hazinemize kattıklarımızı kendi beynimizle irdeleyip bilinç oluşturmadığımız da faydalı kazanımlar elde edebileceğimiz gibi gereksiz bilgi kirliliği, dedikodu, negatif eleştiriler halkalarının da bir parçası oluyoruz ki, feci. Hepimizin ulaşabileceği tanım da literatür “bilinç” izahatını şöyle yapıyor. Bilinç, genel olarak, insanda farkındalığın, duygunun, algının ve bilginin merkezi olarak kabul edilen yetidir. Zihnin kendi içeriklerinin farkında olduğu, içebakış yoluyla bilinen, duyumları, algıları ve anıları ihtiva eden bölümüdür.
..
Yaşadığımız hayatta çevremizde olup biten çokça meselelere dâhil olmak, kendi görüşlerimizi de söylemek adına, bazen negatif eleştirilerimizi dile getiriyoruz bazen de övgü, iltifatlarla bezeli pozitif eleştirilerimizi koyuyoruz ortaya. Eleştirmek de eleştirilmek de gayet güzel ve faydalıdır, yeter ki bilinç sahibi bir yeterlilikle gerçekleşsin. Kızını dans ve sunum kursuna kayıt yaptıran bir anne çokça eleştirilere maruz kalınca, eleştirilerin içeriği menfi, negatif haliyle yoğunlaşmış olunca, anne bilinçli haliyle cevaplarını bir metin haline getirip ortaya koyuyor.
..
Kızının pratik, dans ve sunum yapması için neden bu kadar çok para ve zaman harcıyorsun?
ANNE’nin Cevabı;
Tamam, bir itirafta bulunacağım, kızımın dans eğitimi için para ödemiyorum. Neye para ödüyorum biliyor musun?
Kızımın disiplinli olmayı öğrenmesi için para ödüyorum.
Kızımın vücuduna ve zihnine bakmayı öğrenmesi için para ödüyorum.
Kızımın başkalarıyla çalışmayı öğrenmesi ve iyi bir takım arkadaşı olması için para ödüyorum. Yaratıcılığını geliştirmesi için.
Kızımın umduğu şeyi alamadığında hayal kırıklığıyla başa çıkmayı öğrenmesi için para ödüyorum ve anahtarın daha çok çalışmak olduğunu fark ediyor.
Kızımın hedeflerine ulaşmayı öğrenmesi için para ödüyorum.
Kızımın sonuç almak için saatler ve saatler süren sıkı çalışma ve antrenmanlar gerektiğini ve başarının bir gecede gerçekleşmeyeceğini anlaması için para ödüyorum.
Kızımın ömür boyu arkadaş edinme şansının bedelini ödüyorum.
Kızımın televizyon karşısında değil dans salonunda olması için para ödüyorum.
Kızımın geri döndüğü o kadar yorgun ki sadece dinlenmek istediği ve düşünmediği, tembellik ya da kötü şeyler yapmak için zamanı olmadığı anların bedelini ödüyorum.
Bu güzel disiplinin ona verdiği tüm öğretilerin bedelini ödüyorum: "sorumluluk, bağlılık, özgüven, birlikte yaşama vb. "
Devam edebilirim ama kısa kesmek gerekirse;
Dans dersleri için para ödemiyorum, Bu disiplininin size hayatınız boyunca size çok faydalı olacak nitelikler ve beceriler geliştirme ve ona BUGÜNE KADAR GÖRDÜKLERİM İÇİN hayata değer verme fırsatı vermesi için ona fırsatlar için ödeme yapıyorum...
BENCE EN İYİ YATIRIMIM.
..
Bazı oluşum, hareket, kavramlar vardır ki hakkında yazı yazmak zordur, örnek bulmak, yaşanmışlıklardan kıssa temini meseleyi ve anlatımı kolaylaştırır. Yapılan ve hedefte olanlar eşleşmişse, mesele tüm yapısı ve içeriği ile irdelenmişse, yol doğrudur, tarz, tavır, yöntem de doğrudur. Bilinç sahibi olmadan edilen sözler, anlamadan dile düşen kelamlar laf-ı güzaftır.