Nedir bilinç, insanın kendisini, çevresini ve olup biteni tanıma, algılama, kavrama, fark etme yetisi, kazanımı, seviyesidir. Bilinç tüm ezberlerden sıyrılmak dogma öğretileri sorgulama halidir. İnsan olmanın en önemli gerekliliğidir bilinçlenme çabası, adam olma çizgisinde yol kat etme, yürümekten vazgeçmemektir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamak, dehasını kavramak, Türk milleti için yaptıklarını özümseyip sindirmek için de bilinçlenme yolunda olmak gereklilik değil mecburiyetimizdir. Bu yazıyı yazmak benim için oldukça kolay çünkü yazımdaki vurguyu güçlendirmek manasında birkaç alıntı ekleyeceğim. Türkiye de yaşamakla birlikte halkımızın ekseri inancında olmayıp Atatürk’ü anlamak adına yüreklerindekini yazıya dökmüş değerli insanların düşüncelerini alıntı yapacağım, elbette izinleriyle.

..

“Stavros Kılyonıyadıs” kaleminden;

Ya İstiklal Ya Ölüm Dediler, Şehit oldular… Ruhları şad olsun.

Yüce aziz şehitlerim mekânları cennettir ay yıldızlı bayrağımı sizlerden teslim aldım. Aziz Mehmetçiklerim, vatanım için ay yıldızlı bayrağım için ya istiklal ya ölümdür. Bu ülkenin vatanımın bölünmez bütünlüğü, al bayrağımızın ilelebet dalgalanacağından şüphesi olanla düşman dahi olmam.  Canım Atatürk’üm ve onun kudretli yüce ordusu, kendi adıma, Türk gençliği olarak varlığımın en değerli parçası olan bağımsızlığın, cumhuriyetin yılmaz bekçisiyim. Bu kadar onurluluğu ve ilkeli irademin göstergesidir, beni hiçbir kuvvet yolumdan döndüremeyecektir.  Ben bütün gücümü senin emanetlerinden ulusal tarihimizden ve ruhumdaki Türk’ lük onurundan alıyorum. Senin ilkelerin doğrultusunda attığım her adım sağlam, yaptığım her atılım bilinçli olacaktır. Varlığımızın birliğimizin esası olan bağımsızlık ve cumhuriyet eğilmeyen başları ve bükülmeyen bilekleriyle buna sahip çıkan onurlu Türk evlatlarının elinde kuşaktan kuşağa aktarılacaktır, sonsuza dek yaşayacaktır. Bağımsızlığımıza ve toprak bütünlüğümüze göz diken, onları yok etmek isteyen düşmanların ve onlarla işbirliği yapan içimizdeki hainlerin, satılmışların varlığını biliyorum. Onlara sinsi emellerini gerçekleştirme fırsatını vermeyeceğiz. Düşman en modern silahlarla donanmış olarak en kuvvetli ordularla üzerimize saldırsa bile tek yumruk olmasını bilen ulusal birliğimizi bozamayacak yenilmez Türk gücünün ve inancının zerresini sarsamayacaktır.

Bağımsızlığımızı cumhuriyetimizi ve toprak bütünlüğümüzü korumak gerektiğinde içinde bulunacağımız koşullar ne olursa olsun inancımızı hiç yitirmeyeceğiz, bu uğurda can veren şehitlerimizin gittiği yoldan sapmayacağız. Kudret ve cesareti 5000 yıllık geçmişimden alan bu gençliğim vatan sevdasıyla yoğrulmuş damarlarımda ki asil kanın varlığını bilmekte ve ona layık olabilmek için bütün engelleri aşarak her türlü güçlüğü yenmek azmindedir.

Ey Türk ulusunun ulu önderi canım Atatürk’üm her zaman her yerde ve her koşulda senin ilkelerinden ayrılmayacağım. Ulusumun çağdaş uygarlık doğrultusunda onurlu bir şekilde yaşayabilmesi için dilimden dinimden ödün vermeden elimden geleni yapacağım. Bu amaçla çok çalışacağıma namusum ve şerefim üzerine söz veririm, varlığımı Türk ulusuna adarım, Ne Mutlu Türk’üm Diyene, Canım Mustafa Kemal Atatürk’üm.

..

“Cengiz Tiyanşan” kaleminden;

Fikir ve düşüncelerimizden taviz vermeden ATATÜRK' ün yolunda ilerleyip, onun bizlere hediye ettiği bu güzel VATAN' ı koruyup kollayacağımıza, gerektiğinde bu uğurda son nefesimizi hiç düşünmeden vereceğimize, şahsım olarak söz verir ve And içerim. Atam ve şehitlerimiz Işıklarda uyusun, gittikleri yer UÇMAĞ olsun.

..

“Derya Öztürk” kaleminden; ANAFARTALAR KOMUTANI, MAREŞAL, BAŞBUĞ, GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK diyeceksiniz. Krallara, padişahlara diz çöktüren en yakın akrabamız, Atamıza sonsuz teşekkür ederiz. Zafer Bayramımız kutlu olsun. Ne mutlu Türküm diyene..

..

Dünyamızın her yerinde ve ülkemizde yaşayan bilinç seviyesini yakalayan her insan, dil, din, mezhep, meşrep, zengin, fakir, kariyerli, kariyersiz, güzel ya da çirkin, şişman ya da zayıf, erkek ve kadın, yaşlı ve çocuk, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anlıyor, sahipleniyor, ilkelerini kendi hayatlarına adapte ediyorlar. Atatürk’ü sevgi, saygı ve minnetle anıyorlar. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamak ve minnetle daim anmak için hiç ama hiçbir etikete gerek yok, insan olmak yeterli, insan olup insan kalmak. Zira Atatürk’ü sevgi ve saygıyla anmayanları, deha oluşunu kabul etmeyenleri, entrikalara sarılanları, ezberlerle yaşamda olanları ben insandan dahi saymıyorum.

Mir Murat Demir