Kıymetli okuyucularım bu haftaki yazımda sizlere, yılbaşından itibaren mevcut binaların alım, satım ve kiraya verme işl

Kıymetli okuyucularım bu haftaki yazımda sizlere, yılbaşından itibaren mevcut binaların alım, satım ve kiraya verme işlemlerinde zorunlu hâle gelecek olan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çıkardığı yönetmelikle, yapı ruhsatını 2011’den önce alan mevcut binalar için EKB’nin alınmasının, 2 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla zorunlu olması öngörülüyordu. Fakat yönetmeliğin bu hükmünün uygulanması 1 Ocak 2020 tarihine ertelenmişti. Yasal düzenlemeyle yılbaşından (1 Ocak 2020) itibaren mevcut binalar ve bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almış olma şartı aranacak.



Yılbaşından İtibaren Zorunluluk Başlıyor



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Resmî Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe giren “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”e göre, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında her binanın alması gereken ve binaların enerji tüketimi ile CO2 emisyon değerlerini gösteren yasal bir belge olma özelliğini taşıyan Enerji Kimlik Belgesi’nin 1 Ocak 2020 tarihinden sonra mevcut binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde düzenlenmiş olması şartı aranacak.



Bu çerçevede uygulamada binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi tarafından, Enerji Kimlik Belgesi’nin bir suretinin alıcıya veya kiracıya verilmesi ve böylece binanın enerji verimliliği ile ilgili tarafların satış veya kiralama öncesinde haberdar olması hedefleniyor.



EKB Vermeye Yetkili Kuruluşlar



Enerji Kimlik Belgesi, Bakanlık tarafından yetkilendirilen gerçek veya tüzel kişilerce, yine Bakanlık tarafından yayımlanan tebliğle belirlenen formata ve muhteviyata uygun olarak düzenlenebiliyor. Bakanlığın çıkardığı yönetmelikte EKB vermeye yetkili kuruluşlara ilişkin usul ve esaslar da düzenlendi. Buna göre, yeni binalar için, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı ilgili meslek odası tarafından, adına düzenlenmiş serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesi ile EKB düzenleme eğitimini başarı ile tamamlayan personel bulunduran gerçek veya tüzel kişilere, Bakanlıkça EKB verme yetkisi verilecek.



Mevcut binalar içinse EKB düzenleme eğitimini başarıyla tamamlayan personel bulunduran 5627 sayılı Kanun kapsamında bina kategorisinde yetkilendirilmiş olan “Enerji verimliliği danışmanlık şirketleri” de EKB verebilecek. EKB vermeye yetkili kuruluşların bu belgelerin düzenlenmesi ile ilgili faaliyetlerinin denetimi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait olacak.