ANKARA

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Bugün bizler, İslâm coğrafyasını yeniden barış ve kardeşlik yurdu haline getirmek için çalışmalıyız. Bizler, bir damla insan kanının milyonlarca varil petrolden çok daha değerli olduğunu bütün dünyaya anlatabilmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, İslam ülkelerinin büyükelçilerine verdiği iftar yemeği sonrasında kendisinin kaleme aldığı bir kitapçık dağıttı.

AA muhabirinin ulaştığı kitapçıkta Görmez, son yıllarda bütün mutlu buluşmaların ilk cümlesinin aynı acılara tercüman olduğunu belirterek, "Ramazanlarımızı coşkuyla, iftarlarımızı huzurla ve bayramlarımızı sürurla yaşayamaz olduk. Uzunca bir süredir İslam dünyasında yaşanmakta olan toplumsal krizler, siyasi ve askeri gerilimler, mezhep ve meşrebe dayandırılmak istenen çatışmalar, bölgemizin ve İslâm dünyasının güvenliğini telafisi mümkün olmayacak boyutlarda zedelemiştir" ifadelerini kullandı.

'İslamofobi'ye gerekçe teşkil ediyor'

İslam dininin insan anlayışı, varlık ve alem tasavvuru, erdem ve ahlak ilkeleri, nevzuhur dini yaklaşımların, mezhepçi ve meşrepçi zihniyetlerin kurbanı olmaya başladığını belirten Görmez, mezhep, meşrep, ırk ve ideolojilere bağlılığın, İslam dinine mensubiyetin önüne geçtiğinin altını çizdi.

"Kendisi gibi inanmayan ve düşünmeyen Müslümanları tekfir ederek, onların canına kıymayı cihat zanneden yaralı bilinçlerin" türediğine dikkati çeken Görmez şunları kaydetti:

"İslam âleminde yaşanan bu vahim gelişmeler, dünya üzerinde yaşayan bütün Müslümanları menfi bir şekilde etkilemekte ve İslamofobi adı verilen nefret endüstrisine malzeme ve gerekçe teşkil etmektedir"

'Bir damla insan kanı petrolden çok daha değerli'

İslâm coğrafyasını yeniden barış ve kardeşlik yurdu haline getirmek için çalışılması gerektiğini vurgulayan Görmez, şu önerilerde bulundu:

"Bizler, kan ve gözyaşını dindirmek, nesillerin yok olmasını engellemek, coğrafyamızdaki maddi ve manevi zenginliklerin korunmasını sağlamak için çaba sarf etmeliyiz. Bizler, bir damla insan kanının milyonlarca varil petrolden çok daha değerli olduğunu bütün dünyaya anlatabilmeliyiz."

"Müslümanlar olarak, İslam’ın sahip olduğu insani değerleri, düşünce zenginliğini, mümkün kıldığı birlikte yaşama ahlak ve hukukunu, asırları aşan beraber yaşama tecrübesini, hedeflediği bireysel ve toplumsal barışı başta kendimize hatırlatmak ama aynı zamanda bütün bu güzellikleri dünyaya anlatmak ve öğretmek zorundayız.

Birbirimizle daha çok görüşmeli, sorunlarımızı ve sorumluluklarımızı daha çok konuşmalıyız. İnsanlığın ortak barışına katkı sunabilmek için daha sık işbirliği yapmalıyız."

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "Vakit iyilik vakti, bu ramazan ve her zaman" olarak belirlediği ramazan temasını hatırlatan Görmez, "İyiliği dünyaya egemen kılma gayreti gösterirken, bunun bir sonucu olarak kardeşliklerimizi, dostluklarımızı, ülfet, muhabbet ve kurbiyyetimizi güçlendirmeye çalışmalıyız" ifadelerine yer verdi.