CENEVRE


Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı ve Rusya'nın duyurduğu 5 saatlik ateşkese rağmen Beşşar Esed rejiminin kuşatmasındaki Doğu Guta'ya bombardımanın devam ettiğini bildirdi.


Sözcü Laerke, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, bölgedeki kaynaklarından edindikleri bilgiye göre, Doğu Guta'ya yönelik bombardımanın bu sabah da devam ettiğini belirtti.


Esed rejiminin pazar günü düzenlediği saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 30 sivilin yaşamını yitirdiği bilgisini paylaşan Laerke, BMGK'nin aldığı 30 günlük "insani ateşkes" kararının ihlal edildiğini söyledi.


Laerke, BM'nin insani yardım konvoylarının Doğu Guta için hazır bekletildiğini aktararak, konvoyların hareket edebilmesi için bölgede güvenliğin sağlanmasının şart olduğuna dikkat çekti.


"Şartlar elverdiğinde hayat kurtarıcı insani yardımlar taşıyan konvoylar, Doğu Guta'nın birkaç bölgesine hareket edecek." diyen Laerke, sağlık sorunu yaşayan yüzlerce kişinin tahliye edilmesi için de planlarının hazır olduğunu vurguladı.



"Ölüm kalım meselesi"


Rusya'nın "tek taraflı olarak" ilan ettiği 5 saatlik ateşkesin detaylarını bilmediği için yorum yapamayacağını dile getiren Laerke, BMGK'nin aldığı ateşkes kararının acilen hayata geçirilmesi gerektiğine işaret etti. Laerke, "Ateşkesin tüm taraflarına bunun acilen gerçekleştirilmesi çağrısında bulunuyoruz." diye konuştu.


Laerke, BMGK kararının uygulanmasının "ölüm kalım meselesi" olduğunun altını çizdi.



Hasta ve yaralılar hala tahliye edilemedi


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarık Jasareviç de Suriye Kızılayının elinde Doğu Guta'dan tahliye edilmesi gereken binden fazla hasta ve yaralının yer aldığı bir liste olduğunu belirterek, bu kişilerin ne zaman tahliye edileceğine dair bilgi sahibi olmadıklarını kaydetti.


Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Doğu Guta'da yerel saatle 09.00-14.00 arasında "insani mola" talimatı verdiğini belirtmişti. Rusya Suriye Muhalifleri Uzlaştırma Merkezi Başkanı Yuri Yevtuşenko de gece saatlerinde yaptığı açıklamada, karara Esed rejiminin uyacağını söylemişti.


BMGK de 24 Şubat'ta Suriye'ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle rejim kuşatması altında bulunan Doğu Guta'daki durumu ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için en az bir ay insani ateşkes kararı alındığını duyurmuştu. Kararda, Suriye genelinde insani yardımların ''güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir'' bir şekilde ulaştırılabilmesi ve ''durumu ağır hasta ve yaralıların'' tahliye edilebilmesi için tüm taraflardan ''gecikmeden'' çatışmaları en az 30 gün durdurmaları talep edilmişti.