BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kimyasal silahları yasaklayan kararına rağmen rejimin klorin gazı kullanmaya devam ettiğini, BMGK'nın bu konuda adım atması gerektiğini söyledi.

ABD'ye düzenlediği ziyaret çerçevesinde BM'de temaslarda bulunan SMDK Başkanı Hoca, temaslarının New York ayağında Kimyasal Silah Kurbanlarını Anma Günü'nde BMGK üyesi ülke büyükelçileriyle fikir alışverişinde bulunduğu toplantıdan önce AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

BM üyeleriyle yapacağı toplantıda kimyasal silahlarla ilgili atılması gereken adımları dile getireceğini belirten Hoca, "Kimyasal silahların yasaklanmasıyla ilgili 2209 numaralı karar klorin gazının kullanımını yasaklıyor. Fakat tüm bunlara rağmen rejim klorin gazını kullanmaya devam etti. BM Güvenlik Konseyi'nin bu konuda atması gereken adımlar var" diye konuştu.

Hoca, siyasi çözüm konusunda koalisyon olarak çözümü desteklediklerini, Cenevre'deki görüşmelere katıldıklarını fakat rejimin masadan çekildiğini hatırlatarak, "Muhalefet olarak biz siyasi süreci kabul ederken rejim sürekli askeri stratejiyi öngörüyor, ölümleri tırmandırıyor" dedi. Hoca, bu yönde de siyasi sürecin başlaması için rejime karşı uygulanması gereken yaptırımlar bulunduğunu kaydetti.

Hoca, Suriye'de 2013 yılında rejimin kimyasal silah kullanması sonucu bin 400 kişinin öldüğü Guta'dakine benzer bir felaketin yaşanma olasılığı bulunup bulunmadığıyla ilgili bir soru üzerine ise "Umarız böyle bir olay bir daha olmaz. Umarız uluslararası toplum böyle bir şeye müsaade etmez" yanıtını verdi. Hoca, şunları söyledi:

"Sarin gazı rejimin elinden alındı fakat rejim klorin gazını kullanmaya devam ediyor. Bundan dolayı Suriye'de birçok çocuk ve yaşlı ölümü yaşanıyor. Klorin askeri amaçla kullanılan bir kimyasal silahtır. Maalesef Suriye rejimi bugün bu klorin gazını kullanıyorsa ve BM bunun kullanmasını engellemiyorsa acizlik gösteriyorsa bu konuda BM tarafından atılması gereken çok adım var."

Hoca, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura ile mayıs başında Cenevre'de görüşeceklerini hatırlatarak, "Güvenli bölgelerin yaratılması konusunda Güvenlik Konseyi'ne ısrarımız olacak" dedi. Hoca, güvenli bölgelerin siyasi sürecin çözümünde sivilleri rejimin hava saldırılarından korunmasına katkı sağlama ihtimali olduğunu ifade etti.

"Önemli kazanımlar elde ettik"

Hoca, Suriye'deki son durumla ilgili olarak ise gerek güneyde, gerek kuzeyde önemli kazanımlar elde ettiklerini belirtti. Suriye'de sadece rejimine karşı mücadele etmediklerini belirten Hoca, İran'ın askerine karşı da başarılı bir mücadele verdikleri vurguladı.

Hoca, "Güneyde İran askerleri tamamen çekilirken, kuzeyde İran askerlerinin kuşatmasını hem kırabildik, hem de İdlip'te çok önemli ilerlemeler sağladık. İdlip tamamen kurtulurken, çok stratejik bir öneme sahip olan Tuğla kışlasını veya Tuğla fabrikasını da iki gün önce ele geçirip, tamamen kurtardık" şeklinde konuştu.

Tuğla kışlasının Şam-Halep otoyoluna hakim bir yer olduğu bilgisini veren Hoca, kışlanın ele geçirilmesiyle hem Halep'teki kuşatmanın tamamen kırıldığını, hem de Özgür Suriye Ordusu'nun güneyde Şam'a doğru ilerlemesinin sağlandığını söyledi.

İran'ın askerlerini Suriye'den çekmesi ve Cenevre bildirisindeki kararları kabul etmesi durumunda bu ülkeyle görüşmenin mümkün olacağını söyleyen Hoca, İran'ın eski tavrını sürdürmesi halinde çözümün bir parçası olmasının mümkün olmayacağını vurguladı.

Hoca, Türkiye'nin Suriye halkına yardımlarına da değinerek, "Neredeyse Türkiye dışında Suriye halkına karşı sağlam duruş sergileyen çok nadir ülke var. Türkiye'nin yanında Katar, Suudi Arabistan ve Avrupa'dan başka dostlarımız da var fakat en önde duran ülke Türkiye" ifadesini kullandı.

SMDK Başkanı Hoca, BM üyesi ülkelerin büyükelçileriyle yaptığı toplantıda da Suriyelilerin kimyasal silah mağdurları olduğunu belirterek, rejimin savaş suçu ve insanlığa karşı işlediğini, bunların uluslararası toplum ve özellikle BM Güvenlik Konseyi üzerinde bir leke olduğunu söyledi. Güvenlik Konseyi'nin endişelerini belirtip, kınadığını hatırlatan Hoca, kelimelerin yeterli olmadığının altını çizdi.

Hoca, BM'de düzenlediği basın toplantısında da Suriye rejimi ile terör örgütü DAEŞ'in karşılıklı menfaat içinde olduğunu, İran'ın rejime destek verdiğini, bu nedenle İran'ın sorunu çözmede önemli bir rol üstelenebileceğini, ayrıca El Nusra'nın İdlip'teki rolünün büyütüldüğünü ve rejim medyası dahil bazı medya kuruluşlarının bunu abartarak propaganda yaptığını ifade etti.

SMDK Başkanı Hoca, New York'tan sonra Washington'da da temaslarda bulunacağını, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ile görüşmeler yapacağını bildirdi.