Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, anayasa değişikliğinin, Türkiye'nin daha güçlü bir şekilde yoluna devam edebilmesi için büyük bir fırsat olacağını belirterek, "Bu değişiklik, yönetimde çift başlılığı ortadan kaldıracak." dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Tunus En-Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi ile Afyonkarahisar'daki Korel Otel'de ikili görüşme gerçekleştirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da yer aldığı görüşmede, Gannuşi Türkiye'nin önündeki anayasa oylaması sürecine destek verdiklerini belirterek, kampanya sürecinin sorunsuz atlatılması temennisinde bulunarak, bu amaca yönelik hizmet veren Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'a da başarılar diledi.

Kurtulmuş da Gannuşi'nin referandum sürecine ilişkin değerlendirmesi üzerine, "Anayasa değişikliği, Türkiye'nin daha güçlü bir şekilde yoluna devam edebilmesi için büyük bir fırsat olacak. Bu değişiklik, yönetimde çift başlılığı ortadan kaldıracak, siyasi ve ekonomik istikrarın daha iyi sağlanmasına vesile olacak, kısa süreli, geçici koalisyon hükümetleri dönemini sona erdirecek, ayrıca bütün yetkileri, sorumluluğu tek bir organda toplayarak daha etkin, daha süratli karar alınmasına olanak sağlayacak." açıklamasında bulundu.

İşin en güzel tarafının da geçmiş dönemlerdeki gibi kapalı kapılar ardında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nı belirlemenin artık mümkün olmayacağını anlatan Kurtulmuş, "Doğrudan doğruya milletin oyuyla, sandıklardan, millet kimi istiyorsa o cumhurbaşkanı seçilecek. İnşallah halkın büyük oranda 'Evet' diyeceğini düşünüyoruz. Ama hiçbir sandık garanti değildir, çantada keklik değildir. Onun için seçim gününe kadar canla başla çalışacağız, gayret edeceğiz. Bu seçim kampanyasının böyle demokratik, açık bir şekilde sürmesine gayret ediyoruz." dedi.
'Bizim barıştan kastımız masum Suriye halkına zorla onursuz bir barışın kabul ettirilmesi değil'

Ortadoğu'da yaşanan gelişmelere de değinen Kurtulmuş, bölgedeki sorunların giderek ağırlaştığına vurgu yaptı.

Bunun ortadan kaldırılması için Türkiye olarak Suriye'de yeni bir barış süreci üzerinde çalışıldığını aktaran Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Suriye'de ilk üç yılı iç savaş, ikinci üç yılı vekalet savaşı şeklinde süren bu savaşlar sonunda, hiçbir ülke Suriye'de artık istediğini yapamaz bir noktaya geldi. Burada Türkiye, Rusya ve İran birlikte nasıl bir barış süreci olabilir bunun üzerine çalışıyoruz. Astana süreci bunun sonucu olarak ortaya çıktı. Hemen çok kısa bir süre içerisinde sonuç almanın mümkün olmadığını da biliyoruz. Bizim barıştan kastımız da masum Suriye halkına zorla onursuz bir barışın kabul ettirilmesi değildir. Adil, onurlu ve kalıcı barışın Suriye halkının istediği şekilde ortaya konulması için onlara destek veriyoruz. İnşallah sonuç alırız diye ümit ediyoruz. Büyük resim, Suriye, Irak, Yemen, Libya bütün bu tabloyu ortaya koyduğumuz zaman hepimiz biliyoruz ki ortada olan şey, ikinci Sykes-Picot'tur. Bunun için de Tunus'u da üstat Gannuşi'yi de çok yakından takip ediyoruz."