ÇANAKKALE

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesinde, Türk Saanen keçisi ile Tahirova ırkı koyuna yönelik çalışmalar sonrasında bölge bu hayvanlar konusunda "gen merkezi" oldu.

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Savaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale'nin uzun süredir Türk Saanen keçisi bakımından gen merkezi olduğunu söyledi.

Türkiye'de, Türk Saanen denildiğinde akla ilk olarak Çanakkale ile ÇOMÜ'nün geldiğini belirten Savaş, "Çok rahatlıkla Türk Saanen ırkının gen merkezi olduğumuzu söyleyebiliriz. Üniversitemiz bünyesindeki Teknolojik ve Tarımsal Araştırma Merkezinde özellikle damızlık erkek hayvan yetiştiriyoruz. Çanakkale'de sadece biz değil, yetiştiricilerimiz de gerçekten son derece iyi durumda çünkü yetiştiricilerimizin çoğu bizim kontrolümüzde." dedi.

Savaş, Türk Saanen yetiştiricilerinin bilinçli olduğunu ifade etti.

Damızlık satışının bölge yetiştiricisi için çok önemli bir gelir kaynağı olduğunu vurgulayan Savaş, "Zaman içinde buradaki sürümüzü büyüttük. İçinden çok iyi hayvanları seçtik. Akabinde suni tohumlamayla bu hayvanların kan düzeyini daha da iyileştirdik. Şu anda yoğun olarak yetiştiricilik ve ıslaha yönelik çalışmalarımız sürüyor. Birkaç yıldır da Tahirova koyunu üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Bizim yöremizin kıvırcık koyunu ile Almanların sütçü Doğu Friz koyununun melezi bunlar. Alman ırkı koyunun sütçülük kanını biraz daha yükselttik. Doğrudan yurt dışından bu tür hayvanları getirdik. Safkan olan bu hayvanlarla Tahirova ırkının sütçülük yeteneğini biraz daha iyileştiriyoruz. Amacımız, yine buradan erkek damızlıklar vasıtasıyla yetiştiricilerde bunu yaygınlaştırmak." diye konuştu