NEW YORK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Avrupa’nın kalbinde, 2011 yılında İslamofobik saldırıların sayısı 94 iken bu sayı 2014 yılında 184’e ulaştı. Bu, saldırılarda yüzde 94’lük bir artış anlamına geliyor." dedi.

Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çalışmalarına katılmak üzere geldiği New York’ta Medeniyetler İttifakı Grubu Bakanlar Toplantısı'nda konuştu.

Günümüzde ırkçılık, ayrımcılık gibi konularda çok büyük sınamalarla karşı karşıya kalındığını söyleyen Çavuşoğlu, bu eğilimlerin Batı ve Avrupa’da artış gösterdiğini ifade etti. Düzensiz göç ve kontrol edilemeyen mülteci akışının kötüleşen durumların kaynağı olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Avrupa ülkelerinden Almanya’da sığınmacı merkezlerinde kundakçılığın 2013 yılında 58 iken geçen yıl bine yükseldiğini vurguladı.

Aynı ülkede, camilere yapılan saldırıların sayısı 2009 yılında 30 iken bu sayının geçen yıl 60’a çıktığına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Başka bir ülkede, Avrupa’nın kalbinde, 2011 yılında İslamofobik saldırıların sayısı 94 iken bu sayı 2014 yılında 184’e ulaştı. Bu, saldırılarda yüzde 94’lük bir artış anlamına geliyor." diye konuştu.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Sadece geçen yıl, Avrupa ve Kuzey Amerika’da Türklere karşı yapılan yabancı düşmanı saldırıların sayısı 108. Bu sayılar korkunç. Peki, neden böyle? Sığınmacı ve mültecilerin büyük yer değişiklikleri hepimizi yeni bir sınamayla karşı karşıya bıraktı. Aşırıcılar ve teröristler, bu olguyla gelişen toplumlarda kutuplaşma yarattı.

Terörist saldırıların hedefi, sadece güvenlik duygusuyla sınırlı değil. Bu saldırılar ayrıca değerlerimizi, uyum içindeki inancımızı yok etmeyi hedefliyor. Popülist politikacılar, bir taraftan da bu korku ve inançtan besleniyor."

Medeniyetler İttifakının anlamlı diyalog oluşturma yolunda yararlı araçlar, programlar ve projeler geliştirdiğinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu, özellikle gençlik ve eğitim alanındaki programların önemli olduğunu ifade etti. Okullarda müfredat reformuna ihtiyaç duyulduğunu belirten Çavuşoğlu, "Tolerans, empati, karşılıklı saygı ve anlayış genç nesillere öğreteceğimiz ilk ders olmalı. Gençler; Müslümanlar, göçmenler ve İslam konularında objektif bilgi alabilmeli." değerlendirmesini yaptı.
Editör: TE Bilisim