TBMM

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, çocuklardaki uyuşturucu kullanımı tehlikesine dikkati çekerek, "Romanlarda bonzai kullanımı 10 yaşına kadar indi. Her hafta Roman mahallelerinde bonzaiden çocuklar ölüyor ve ben bunların cenazelerine gidiyorum" dedi.

Milletvekilleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2016 yılı bütçesi üzerinde görüşlerini dile getirdi.

CHP'li Purçu, hükümetin bugüne kadar birçok Roman çalıştayı yaptığını anımsattı.

Çalıştaylardaki bütün planlamaların toplantı salonlarında kaldığını iddia eden Purçu, "Roman yerleşkelerine devletin eli uzanmış değil. Romanların yüzde 96'sı kayıt dışı işlerde çalışıyor, yüzde 2'si liseyi, binde 4'ü üniversiteyi ancak bitirebiliyor. Yüzde 90'ının evi yok. Kimlik, barınma, sağlık, eğitim, istihdam sorunları var" dedi.

Purçu, herkesin bu bütçeden pay alması için çalışılırken, ülkede yaşayan 4-5 milyon Roman vatandaşın bütçeden pay alamadığını öne sürdü.

Beş yıldan beri Roman Strateji ve Eylem Planı'nın açıklanmasını beklediklerini belirten Purçu, "Ama görünen, 5-10 yıl daha bekleyeceğiz herhalde. Yoksulluk had safhada, gelirleri yok. İşsizlikten dolayı uyuşturucu kullanımı çok fazla Romanlarda. Romanlarda bonzai kullanımı 10 yaşına kadar indi. Her hafta Roman mahallelerinde bonzaiden çocuklar ölüyor ve ben bunların cenazelerine gidiyorum. Artık sepetçilik ve müzisyenlik bittiği için Romanlar işsiz kalıyor ve başka yollara yöneliyor" ifadesini kullandı.

Purçu, Bakanlık bütçesinde Romanlar için harcanacağı söylenen paranın yüzde 85’inin AB'den geldiğini ifade ederek, "Lütfen, bunu siz veriyorsunuz gibi söylemeyin" dedi. Bu kaynağın çoğunun da Romanlara yansımayacağını iddia eden Purçu, Bakanlığın; Romanlarla ilgili barınma, eğitim, madde bağımlılığı ve istihdam konularındaki stratejelerini açıklaması gerektiğini kaydetti.

Romanlara 2016 bütçesinden pay ayrılmasını isteyen Purçu, "Biz bu ülkeyi çok seviyoruz ama ne kadar seversek o kadar iteleniyoruz, dışlanıyoruz. Artık bizi görün lütfen" diye seslendi.

"3 şehit oldu, onu da söyle"

AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider, Suriye'den gelen göçmen kadınlarla evlilik konusuna değinerek, "Suriye'den gelen, göçmen, mülteci, sığınmacı durumundaki bayanlarla evlilik, adeta ticarileşmeye başladı, bu konuda ciddi dolandırıcılıklar yaşanıyor. Bu sorunun giderilmesi için özel bir düzenlemeye ihtiyaç var. Bu konuda Adalet Bakanlığı ile ortak bir çalışma yapılabilir" değerlendirmesinde bulundu.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Cizre'de 5 gündür 27 yaralının bir evin bodrumunda, bir ambulansın gelip kendilerini hastaneye götürmesini beklediğini iddia etti.

AK Parti Kars Milletvekili Yusuf Selahattin Beyribey'in, "3 tane şehit oldu, onu da söyle, onlara da rahmet dile. Önce orayla başla" sözlerine, Paylan, "Nereyle başlayacağıma sen mi karar vereceksin?" diyerek tepki gösterdi.

Garo Paylan, "İnşallah doğru değildir ama son gelen haberlere göre, eve yapılan top atışları sonucunda, o ev çökmüş durumda, oradaki insanların büyük çoğunluğu da hayatını kaybetmiş" dedi.

Hayatını kaybeden üç asker için rahmet dileyen Paylan, "Asker, sivil... Her ölümde insanlığımızdan utanıyorum. Bu yangını durdurmakla ilgili ne düşünüyorsunuz, ne gibi tedbirler alacaksınız? Bununla ilgili adımlar atmanız gerekir" diye konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında "kadın" adının olması gerektiğine işaret eden Paylan, "Çünkü sadece aile değil, kadın da önemli. Bir kadın evlenince de boşanınca da ya da evlenmeyince de önemlidir. 'Kadın' ismini tekrar bakanlığa kazandırmalısınız" sözlerini sarf etti.

AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, kadın istihdamı konusuna değinerek, iktidarlarında, sosyal yardımlarda 19 kat artış yaşandığını söyledi. Dağ, "Muhalefet bizim sosyal yardımlarımızı eleştirdi ama biz daha önce olmayan birçok alanda sosyal yardım yapıyoruz" dedi.
Editör: TE Bilisim