Saygıdeğer okurlarım, 2023 0cak ayının sonuna yaklaştığımız bu günlerde, şayet varsa kansızlık belirtilerini bir ölçüde hafifletebilmek amacıyla sizlere seveceğiniz değerli bir besin kaynağı ile ilgili, önemli bulduğum bazı bilgileri siz değerli okurlarım ile paylaşmak istiyorum. Mutfağımız da sıkça yer bulan Arnavut ciğeri, çok kişi tarafından beğenilen bir yemek olarak bilinmektedir. Bunun haricinde, karaciğer ızgara veya sotesi de çok rağbet görmektedir. Ayrıca yararlarını göz önünde bulunduracak olursak, ciğerin yararları saymakla bitmeyecek kadar çoktur diyebiliriz.

Ciğeri ile bol miktarda demirin vücuda alınması durumu da söz konusudur. Ayrıca ciğer, demir deposu olarak bilinmektedir. Ciğerin faydalarından bahsederken ilk sırada kan yapıcı özelliğinden söz etmemiz gerekir. Bu açıdan bakıldığında oldukça önemlidir. Diğer faydaları arasında kimyasal bileşenleri, zehirleri ve ilaçları etkisiz hale getirdiği yönünde yapılan araştırmalardır. Şöyle ki, ciğer alındığında, vücudun o an ki ihtiyacını karşılamakta ve daha sonra fazlası vücuttan atılmakta, önemli kalıcı bir etkisi olmamaktadır. Ciğerin depolamış olduğu önemli bazı vitamin ve minerallerden örnek vermek gerekirse, ciğerin içerisinde, oldukça farklı mineral ve vitaminler bulunmakta ve ciğer bu vitamin ve mineralleri depolamaktadır.

Ciğerin depoladığı vitamin ve minerallerin arasında en önemlileri, bakır ve demirdir. Bakır ve demir, vücuttaki toksinlerin atılmasına büyük katkıda bulunmaktadır. Arnavut ciğerinin de yapılmasında kullanılan ana malzeme olan ciğer, çok kişi tarafından sevilen ve bu sayede, faydalarından kolaylıkla yararlanılan bir lezzet olarak karşımıza çıkmaktadır. Ciğerin yararları arasında yer alan en temel faydanın, ciğerin, kansızlığa iyi gelmesi ile ilgili işlevidir. Ayrıca, ciğerin yararları arasında, enerji düzeyini arttırmasından da söz edilmektedir. Bu anlamda yapılan araştırmalarda, haftada bir gün ciğer tüketen kişilerin, daha aktif bir şekilde yaşamlarını sürdürdükleri ifade edilmektedir. Bununla birlikte, bebeklere bir hafta içinde 15 gramdan fazla ciğer önerilmemektedir.

Ciğerin içeriğinde, B12, folik asit ve A vitamini bulunmaktadır. Belirtilen bu vitaminlere bakıldığında, ciğerin faydaları arasında, görmeyi iyileştirdiğinden de söz etmemiz mümkün olabilmektedir. Ayrıca, 100 gram kuzu ciğeri günlük demir ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılamakta, B Vitamini ihtiyacının ise 10 katı kadarını içermektedir. A Vitamini, K Vitamini, B6 Vitamini, çinko, bakır, manganez bakımından zengindir. 100 gram ciğerde A vitamini: 78337 IU, C vitamini: 22,6, B12 Vitamini ise 1258,2 mcg civarındadır. İhtiva etmiş olduğu önemli mineraller ise; Demir: 6,1 mg. Mağnezyum: 17,0 mg, Fosfor: 29,4 mg, Potasyum; 21,1mg, Sodyum: 5,0 mg, Kalsiyum: 5,0 mg civarında bulunmaktadır. Her besinin tüketiminde olduğu gibi, ciğer tüketiminde de dikkatli olmamız gerekmektedir. Yüksek oranda kolesterol içermesi, ciğerin pişiriliş tarzı, eklenen baharatlar ve tuz oranı, ayrıca tüketen kişinin yaşı, sahip olduğu hastalıklar ve tüketilecek miktarın göz önünde bulundurulması önem arz etmektedir.

Sağlıklı, mutlu nice güzel günler diliyor, saygılar sunuyorum