Anne veya baba, öncelikle çocuklarının belli bir hedef, yani bir gaye veya bir ideal sahibi olmalarına yardımcı olmalılar. Bu hedefler çocuğun belli y

Anne veya baba, öncelikle çocuklarının belli bir hedef, yani bir gaye veya bir ideal sahibi olmalarına yardımcı olmalılar. Bu hedefler çocuğun belli yaş dönemlerinde değişebilir. Yani uzun vadeli hedefler yerine daha kısa sürede ulaşılabilecek hedefler seçilmelidir. Çünkü çocuğun yetişkinlere has zaman kavramı yoktur. Onun temposu sizinkinden çok daha yavaştır. O sizin yaptığınız gibi gelecek zaman için plân yapamaz. Çocuğunuz için, içinde bulunduğu zaman dilimi önemlidir. Onun için tıp fakültesini bitirerek doktor olmaktan çok, üç ay sonra sınıfını geçtiği takdirde babasının almayı vadettiği bisiklet önemlidir.
İlköğretim çağındaki çocuklar, hemen kısa bir süre sonra ulaşabileceği türden (bir yiyeceği elde etmek, bir ödevi bitirmek, bir oyunu oynamak ve bir aracı kullanmak gibi) hedeflere sahiptirler. Bu amaçlar uzun bir süre sonra ulaşabilecekleri türden de (sınıf geçmek, okulu bitirmek ve bir meslek sahibi olmak gibi) olabilir. Çocuklar yakın amaçlarla daha çok ilgilenirler. Yaşları ilerledikçe yavaş yavaş uzak amaçlarla ilgilenmeye başlarlar. Çocuğun amaçları, muhtelif kitaplarda şöyle sınıflandırılmıştır:
1. Yakın Hedefler: İlkokul öğrencilerinde ders çalışma arzusunun uyandırılabilmesi için uzak hedeflerin hemen hiç tesiri olmaz. “Büyüdüğünüzde size lazım olacak.” gibi sözler onları ilgilendirmez. İlköğretim öğrencileri, özellikle birinci devredekiler, önlerindeki amaçlarına bakarlar. Verilen ödevin yapılması gerektiğini, yoksa öğretmenin gözünden düşeceklerini düşünürler. Övülme, haz duyma, ödüllendirilme ya da elemden kaçma, yerilme, cezalandırılma öğrencilerin ilgilendiği amaçlardır. Öğrencinin uzak amaçlar edinmesinin zekâ gelişimi ile münasebeti vardır. On bir yaşından sonra müşahhas düşünmenin başlamasıyla öğrencinin uzağı görme kabiliyeti gelişmesini hızlandırır.
2. Uzak Hedefler: Birinci devrenin sonlarına doğru ve orta dereceli okullarda, öğrenim hayatları ile öğrencilere gösterilen uzak amaçlar onlarda öğrenme arzusu uyandırmada müessir olmaya başlar. Talebeler beceri, bilgi ve davranışları öğrenirken bunların ileriki yıllarda kendilerine lâzım olacağını görebilirler.
ÇOCUĞUNUZA İYİ BİR ÖRNEK OLUN
Buraya kadar yazdıklarımızdan, çocuğunuza “Çalış!” demeyin anlamı çıkarmayın. Çocuğunuzun başarısı için maddi ve manevi fedakârlık yaptığınız ve gayret gösterdiğiniz doğrudur. Bunun karşılığını beklemeniz de son derece tabiidir. Ancak çocuğunuzun da elinden geleni yaptığına inanın. Eğer sonuç istediğiniz gibi olmazsa, çocuğunuzun elinden gelenin bu kadar olduğunu kabullenin.
Siz, her zaman kitaplardan bahseden, okuyan ve kendisini yetiştirmeye çalışan bir insansanız, büyük bir ihtimalle çocuğunuzun başarısızlığı geçicidir. Bu defa olmasa da gelecek defa başarılı olacaktır.
Siz, okumak için elinize gazeteden başka bir şey almıyorsanız, çocuğunuz büyürken kitapla ilgili konuşmalarınıza şahit olmamışsa, sadece artan fiyatlardan, alınan ve satılanlardan konuşuluyorsa, o zaman o da “başarı” konusunda sizi örnek almış demektir.
Çocuğunuz, hayatında ona en yakın olan yetişkinleri taklit ederek öğrenir. Pek çok yetişkinin davranışını kopya eder ve gördüklerini ileride ve olgunlaştıkça kullanmak üzere depolar. Küçük bir çocuğun ana ve babası, hayatı “öğrenmede taklit ettiği” örnek kişilerdir. “Lisanı hâl, lisanı kâlden entaktır.” denilmiştir. Yani iyi örnek olmak, sözle anlatmaktan daha tesirlidir. Çocuğumuzun nasıl olmasını istiyorsak önce bizler öyle olmaya çalışmalıyız.
Ancak siz kendinizi birinci grupta görebilir, buna rağmen çocuğunuzun gayretini yeterli bulmayabilirsiniz. Bu ender rastlanan bir durum değildir. Bu durum pek çok ailenin başına gelmektedir. Çünkü bazı çocuklar hayattaki başarıyı “okumak” ve “eğitimin” dışında görürler. Bunu da çocuğunuzun bir “seçimi” olarak görmelisiniz.
Olgun insan, sonucunu değiştiremeyeceği olayları kabul eder yani tevekkül ile kadere rıza gösterir.
o. Kişinin kıymeti dilinin altında ve kaleminin ucunda gizlidir. Onu söz veya yazı açığa vurur