Bebeğinize hamileyken onunla konuşmanın ne denli faydalı olduğu uzun süredir uzmanlar tarafından anlatılıyor. Bebekleriy

Bebeğinize hamileyken onunla konuşmanın ne denli faydalı olduğu uzun süredir uzmanlar tarafından anlatılıyor. Bebekleriyle anne karnında konuşan, müzik dinleten, kitap okuyan ebeveynlerin bebekleri görsel, zihinsel ve motor becerileri daha gelişmiş olarak dünyaya geldikleri gözlemlenmiştir. On dokuzuncu haftadan itibaren anne karnında dış sesleri algılayan bebeğinize kitap okumak için birçok sebebiniz var. Anne adaylarının  en çok önem vermeleri gereken şey bebekleriyle konuşarak  ve kitap okuyarak seslerinin tınısının bebekleri üzerindeki etkisini arttırmak olmalı.. Bu bebeğinizi hayata hazırlamaya yardımcı olacaktır. Çocukların en çok öğrenebildikleri yaş 0-5 yaş arası olarak saptanmıştır. Dünyanın çeşitli ülkelerinde okuma yazma yaşı dört yaşına kadar inmiştir. Bu demek oluyor ki çocuklarımız küreselleşen dünyaya uyum sağlayabilmesi için kitapla tanıştırmakta geç kalınmamalı.


Bebeklerin ellerine aldığı kitapları yırtma eğiliminde olması bilinen bir gerçek. son yıllarda bebekler için  Hazırlanan öylesine güzel kitaplar var. Yırtılmayan bez kitaplar üretiliyor. Banyoda da kullanılabilecek, yırtılmayan ve sudan etkilenmeyen kitapların üretilmesi, çocuklar ne kadar erken okuma alışkanlığı kazanırsa, o kadar iyidir savını da destekler nitelikte. Ayrıca sesli kitaplar, çocukların ellerinden düşüremedikleri arasında bulunuyor. Dokunma duygusunu geliştiren, çeşitli hayvanların kürklerinin, derilerinin aynısı gibi yapılmış resimli kitaplar da çok hoş. Bir tavşanı, bir kediyi, bir geyiği okşayarak duyumsayabilmek, çocukların çok hoşuna gidiyor. Kokulu kitaplar var. Resimli kitaplarda çilek, elma, şeftali görüp de onun bir de kokusunu koklamak ne hoş değil mi? Böylece çocuk, küçük yaşta bütün duyu organlarıyla kitabı algılıyor, seviyor ve onu hayatının bir parçası olarak görmeyi öğreniyor.


Çocukların zamanları çok değerli.canları çabuk sıkılıyor  ancak sevdikleri şeylerden vazgeçmiyorlar. Burda bizim görevimiz kitapları sevdirip hayatlarının bir bölümüne yerleştirebilmek. Çocuklar  yeni bilgilere her zaman ilgi duyarlar. bilmediklerini öğrenmek onlar için farklı deneyimler sunar. İlgi alanları oldukça geniştir. Onları eğlendiren hayata hazırlayan,satır aralarında bizim kültürümüzün çeşitliliğini sunan kitaplar seçmek ebeveynler  kadar öğretmenlerimizinde görevidir. Dolayısıyla Okul ve ailenin iş birliği bu konuda önemlidir.  Çocukları için kitap seçen anne babalar kitapların çocuğun yaş ve cinsiyetine uygun olmasına dikkat etmelidir


Kitap çocukların dil becerilerini geliştiren onları duygusal bilişsel ve ahlaki açıdan geliştiren en önemli araçtır. Çocuklar kitaplar sayesinde düşünmeyi etrafında olan şeyleri sorgulamayı öğrenirler. Kitap okuma alışkanlığının gelişebilmesi için çocuk, kitaplarla mümkün olduğunca erken tanışmalıdır. Evde mutlaka bir kütüphane oluşturulmalı, çocuğa oyuncakların yanı sıra kitaplar alınmalı ve her şeyden önemlisi çocuğun yanında kitap okunmalıdır.


Oyuncağı kitap olan çocuklar yetiştirmek dileğiyle..