Bilimsel araştırmalar oyuncakların çocuk gelişiminde önemli rol sahibi olduğunu gösteriyor. Peki, çocuğumuza doğru oyuncağı nasıl alırız? Maale

Bilimsel araştırmalar oyuncakların çocuk gelişiminde önemli rol sahibi olduğunu gösteriyor. Peki, çocuğumuza doğru oyuncağı nasıl alırız? Maalesef oyuncağı çocukların zevki değil ebeveynlerin cebindeki para seçiyor. İlk hatayı burada yapıyoruz. Çocukların öğrenebilmeleri için dünya ile doğrudan deneyimlerinin olması gerekir. İşte oyuncaklar bu deneyimlemeye yardımcı olur. Doğru oyuncak seçimi çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimini destekler. Dolayısıyla Yaş grubuna göre oyuncak seçmek burada devreye giriyor. Örneğin 0-6 ay Bebeklerde ilk 2 ayda işitme, görmeye göre daha baskın oluyor. Bu nedenle hafif sesler çıkaran, yatağına asılan müzikli oyuncaklar, çıngıraklar, sesli müzikli kitaplar daha uygun. 2. aydan sonra ise görme duyusu da geliştiğinden parlak ve zıt renkleri bir arada bulunduran nesneler ilgilerini çeker. Sallayabileceği objeler, yumuşak oyuncaklar, kendi yüzünü görebileceği aktiviteler ilgisini çeker.
7-12. ay daha hareketlidirler. Yuvarlanabilir, dönebilir, 7 ay civarı oturabilir, 9 ay civarı emekleyebilir, 1 yaşa doğru ayaklanabilirler. Bu yaş gurubun oyuncakları kaba motor beceri gelişimi için şöyle sıralanabilir: Oyuncak bebekler, plastik veya tahta tekerleği olan araba, vagonlar, suda oynanan oyuncaklar. Kule yapmak için yumuşak plastik veya tahta küpler; atıp tutmak için plastik toplar, üzerinde yuvarlanacak geniş yataklar. El kasları gelişimi için sıkabilecekleri, döndürebilecekleri, tuşlu piyona, oyuncak telefon gibi bu tipte oyuncaklar alın.
1 yaş üzeri çocukların çoğu yürür artık. Artık sizinle saklambaç oynayabilirler. Kitap okunmasından, hikâye anlatılmasından hoşlanır, ilk kelimelerini söylemeye ve diğer çocuklarla iletişim kurmaya başlarlar. Bebeğinize oyuncaklarını seçme hakkı tanıyabilirsiniz. Seçtikleri oyuncaklar hakkında onunla konuşun ve nasıl oynayacağını anlatın. Bu yaş grubu şarkılar, çizimler, zehirli olmayan boyama kalemleri, büyük kâğıtlar, oyuncak telefonlar, tahtadan yapılmış taşıtlar, oyuncak bebek arabaları, içi doldurulmuş bebekler veya plastik hayvanlar, gerçeğe daha yakın plastik veya tahta taşıtlar, kule veya benzeri aktiviteler için küçük karton kutular, tahta küpler, vücut parçalarını gösteren puzzle, kaydırabileceği, kaldırabileceği, yuvarlayabileceği, çevirebileceği oyuncaklar, büyük, küçük toplarla oynamaktan zevk alırlar.
2-3 yaş gurubu çocuklar artık konuşmaya daha hâkim olmaya başlarlar. Tehlike farkındalığı başlar ama maalesef tehlikeli yüksekten atlayışlar, zıplamalardan hoşlanırlar. Bu dönemde hareket yaşamın önemli bir parçasıdır. Büyük parçalı puzzle, renk, koku ve şekil büyüklüğüne göre dizilebilecek objeler, parçalanıp bir araya getirilebilen oyuncaklar, büyük toka, çıtçıt, kopça gibi nesnelerle ebeveyn eşliğinde deneyimler kazanabilirler.
Buraya kadar hangi yaş grubuna ne tür oyuncaklar seçmemiz gerektiğini anlattık. Aslında oyuncaklara servet yatırmanıza gerek yok çocuğunuza oyun hazırlayabileceğiniz bütün materyalleri evimizde bulmak mümkün. Çocuklar, bizim işe yaramaz diye attığımız her malzeme üzerinde birçok oyun kurgusu geliştirebilirler. Yapmanız gereken Çocuğunuzun yakın çevresini, ona oyun imkânları sağlayacak çeşitli malzeme ve eşyalarla doldurmanız. Peki nasıl?
- Büyük kutular sandalyeler, yastıklarla ona bir parkur hazırlayıp engelleri aşmasını öğretebilirsiniz.
- Bir sabun, bir lif birde küçük bir kap verin. Bebeklerinin hayvanlarının kirli elbiselerini yıkasınlar. Bu sırada ellerini yıkamayı ve kurulamayı da öğrenirler.
- Taklit oyunları oynayın. Parmak uçlarında yürüme, ileri geri yürüme, zıplama, küçük adımlarla yürümeyi denesinler.
- Top, taş, tabak gibi cisimleri saklayın her zaman işe yararlar. Büyük ve küçük objeleri sıraya koymayı öğretin.
- Karton kutularla yüzlerce değişik oyunlar oynayabilirler. İçine sığacakları büyüklükte bir kutuyu karton araba, üstünde delikleri olan kutuyu ev olarak kullanabilirler. Bu karton kutuları boyamak ayrıca bir aktivite olabilir.