İSTANBUL- "Dünya Çocuk Kitapları Haftası" dolayısıyla AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarları Birliği Başkanı Bican Veysel Yıldız, Türkiye İstatistik Kurumu'nun geçen yıla ilişkin Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) İstatistikleri verilerine göre, ülkede 49 bin 148 yeni kitabın yayımlandığını, ISBN kodu almadan çıkan eserler de eklenince sayının 50 bine ulaştığını söyledi.

Basılı kitap dışındaki kitap nitelikli materyallerin de önceki yıla göre yüzde 11,2 artarak 56 bin 414'e çıktığını ifade eden Yıldız, "En yüksek artış, yüzde 21,8 ile web tabanlı elektronik kitaplarda gerçekleşti. Bunlar dışında her tür için ISBN kodu alınmadan çıkan eserleri de katmak gerekirse bu sayı da yaklaşık 60 bin olarak düşünülebilir. Bu sayının yaklaşık 10 bini çocuk kitabı niteliğindeki eserlerdir." diye konuştu.

"Çocuklara rastgele kitaplar seçiliyor"

Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve 26 ilde 6212 kişiyle yapılan ''Türkiye'nin Okuma Kültürü Haritası'' araştırmasına göre, yılda bir kişinin ortalama 7,2 kitap okurken, 7-14 yaş grubunda bir çocuğun yılda 12 kitap okuduğunu aktardı.

Çocukların kitap okuma ortalamasının yetişkinlerin neredeyse iki katı olduğunu belirten Yıldız, "Çocuklarımızın önünde onlara örnek olacak büyükler kitlesi yok. Buna rağmen çocukları okumamakla suçlayan yetişkin kitlemiz var." dedi.

Bican Veysel Yıldız, Türkiye'de kitapların rastgele seçildiğini ve düzensiz okuma yapıldığını dile getirerek, "Yüzde 45,5'lik bir kesim, yani nüfusun yarıya yakını rastgele kitap seçiyor ve düzensiz okuyor. Ne yazık ki aynı durum çocuklar için alınan ve çocuklar tarafından okunan kitaplar için de geçerli." diye konuştu.