Geçen hafta başladığım çocuklarımızın yaşlara göre ilgi alanlarını incelemeye devam ediyorum. 10-13 Yaş Grubu a. Bu yaşa kadar çocuğun ilgileri

Geçen hafta başladığım çocuklarımızın yaşlara göre ilgi alanlarını incelemeye devam ediyorum.
10-13 Yaş Grubu
a. Bu yaşa kadar çocuğun ilgileri dağınıktır. Yani çocuklar çok konuya ilgi gösterirler. İlgiler yavaş yavaş belli alanlarda toplanmaya başlar. Eski ilgilerden bazıları unutulur, yeni ilgiler belirir. Gerçek olay ve faaliyetlere ilgi başlar. Masal ilgisi gerilemeye başlar.
b. Bedeni faaliyetlerden hoşlanırlar. Bu faaliyetler sırasında yorulduklarının farkına varmazlar.
c. Dinlenme ihtiyaçları fazladır. 7-8 saatlik bir uykuyu mutlaka almalıdırlar.
d. Tembel ve başıboş bir hâlleri vardır.
e. Aileden çok akranlarının fikirlerine önem verirler.
f. Çevreden büyük ölçüde etkilenirler. Fakat taklitçi kişilikleri yok olmaya yüz tutar.
g. Büyüklerin yaptığı işlere heveslenirler. Çocuğunuza seçme şansı verildiğinde, oyun oynamaktansa, temizlik yapmak, yemek pişirmek ya da bahçeyle uğraşmak gibi faydalı işleri yapmayı tercih edeceklerdir. Bu yaştaki çocuklar, iş yapmayı, aile hayatını paylaşmayı ve çevrelerine yardım etmeyi çok arzu ederler. Bundan faydalanarak, çocuklarınıza bazı ev işlerini öğretebilirsiniz.
h. Elle tutulamayan ve gözle görülemeyen konularda düşünme kabiliyeti tam gelişmemiştir, fakat gelişmeye devam etmektedir.
i. Mukayese kabiliyeti artar. Sayı ile ilgili konuları daha iyi anlar.
k. Kişiliğini kabul ettirme, önemli problemlerinden biridir. Kendine göre sırları vardır. Bunlara saygılı olunmasını ve özel bir odası olmasını arzu eder.
l. Yardım etmekten hoşlanırlar. Aile ve çevrede kendi fikrinin sorulmasından hoşlanır.
m. Nezaket kurallarına ilgi gösterip, uygulamak isterler.
n. Kuvvetli bir koleksiyon merakı başlar.
o. Kendi işlerini kendilerinin görmesine ve aile için de bazı sorumluluklar yüklenmesine müsaade edilmelidir.
ö. Makinelere, teknik konulara, elektrikli aletlere ilgileri artar.
p. Toplum meselelerine ilgi duyarlar. Ailesinin toplumdaki yerini merak eder.
r. Dikkat süreleri daha gelişmiş olmakla beraber, fazla değildir. Bu alanda kız çocuğu öndedir.
s. Beden gelişiminde hızlılık ve kişiliğin gelişmeye başlaması, kendilerini kabul ettirmek arzusu, erkeklerin ve kızların hızla değişen fiziki yapıları, onlarda huysuzluklar ve sinir meydana getirir. Hoşgörülü, anlayışlı ve yumuşak davranmak, asla vazgeçemeyeceğimiz davranış ve yardım biçimi olmalıdır.
Bugün bütün yaş gruplarında, cep telefonu, tabletler ve bilgisayar oyunları maalesef bütün bu maddelerin önüne geçebilmektedir. Anne ve babalar bu konuda çok dikkatli olmalılar. Ceza ve mahrumiyetlerden önce dikkatinin hoşlandığı normal aktivitelere çekilerek ve başarıları teşvik edilerek yapılması çok iyi olur.
13-14 Yaş Grubu
a. Erginlik çağında ve onu izleyen yıllarda, kahramanlara ve kahramanlıklara karşı büyük ilgi belirir. Tarihî olayları, millî kahramanlarımızı, geçmişte yaptığımız büyük savaşları, büyük komutanlarımızı öğretmenin, anlatmanın tam zamanıdır. Çocuğun bu ilgi ve özelliğinden faydalanarak, ayrıca dünya çapındaki şahsiyetlere de dikkati çekilerek sosyal ve tarihî olaylara ilgi duyması sağlanır.
b. Hızlı büyüme devam eder. Kol ve bacaklar uzar. Tüylenme baş gösterir, eller, ayaklar ve burun bazen ölçüsüz şekilde büyür. İç bezlerin salgıları fazladır, oburlaşırlar. Sesleri değişir, kalınlaşır. Bunlar çocuğun ruh halini etkiler.
c. Zamanında yatıp kalkmaktan hoşlanmazlar. Bunun için 7-8 saatlik bir uykuya dikkat edilmelidir.
d. Kendini arkadaşları ile kıyaslar.
e. Büyükleri taklit etmeleri önemli meseleler doğurur. Sigara içmek istek ve alışkanlığına önemle eğilmek gerekir.
f. Beğenilmek güzel ve yakışıklı görünmek isterler. Arkadaşlarının ilgi ve beğenileri, hakkındaki fikirleri, ana-babasının fikirlerinden daha çok önem taşır.
g. Kendisine örnek kahramanlar seçer. Bunları taklit eder. Öğretmenler, artistler onun için ideal kahramanlardır.
h. Büyük işlerin ve başarıların hayallerini kurar, daima birinci olmak ister. Zekâ üst noktasına varır.
i. Keşif ve buluşlara, savaşlara ilgi gösterirler.
k. Bedenî gelişme gösteren çocuklara iyi niyet ve anlayış gösterilmelidir. Çocuğun vücudunda meydana gelen gelişmelerle alay etmek, onun iç dünyasında fırtınalar estirir. Toplumdan kaçırıp, içine kapanık yapar. Vücudundaki gelişmelerin çok normal ve sevindirici olduğu anlatılmalıdır.