Sevgili anne ve babalar, günümüzde yaşam şartları ağıtlaştığı için işten evinize geldiğinizde çocuklarınızla ilgilenmek, onlara vakit ayırmak

Sevgili anne ve babalar, günümüzde yaşam şartları ağıtlaştığı için işten evinize geldiğinizde çocuklarınızla ilgilenmek, onlara vakit ayırmak zor gelebilir. Ancak çocuklarınız için ayırdığınız her dakika onlar için çok kıymetli ve vazgeçilmezdir. Onların pahalı oyuncaklara veya kıyafetlere değil sizlerin ilgi ve sevgisine ihtiyacı olduğunu unutmayın. Çocuklarınız ömür boyu doğru, başarılı ve güzel bir hayat sürmek için sizin emeklerinize ve ilginize ihtiyaç duyarlar, çocuklarınız onlara verdiğiniz maddi manevi eğitim ile hayatlarını sürdürecekler. Koşullarınız ne derecede ağır olursa olsun onların eğitimine vakit ayırın. Araştırmalara göre doğumdan sonra ilk 18 ay hücreler arası bağ oluşumunun en hızlı olduğu dönemdir. İkinci gelişim atağı ise 18. aydan sonra 4 yaşına kadar sürer. Beyin gelişimi hayat boyu sürer ancak en yoğun olduğu dönem ilk 18 ay ve ilk 4 yaş bir daha gelmez. Bu araştırma bize gösteriyor ki çocuğun zeka gelişimi için en önemli dönemler okul öncesi yıllarıdır. Bebeğiniz ilk aylarda ne kadar uyarana maruz kalırsa o kadar çok zekası gelişecektir. Biz anne babalar yalnızca konuşma ve yürüme gibi beceriler için ne yapabileceğimizi değil de çocuklarımızın tüm zihinsel süreçleri için ne yapabileceğimizi araştırıp uygulamamız gerekir. Çocuğumuzun zekasında en önemli faktörün genetik olduğunu biliyoruz fakat araştırmalar Tek yumurta ikizlerinin birbirlerinden ne kadar farklı çevrelerde yetişirlerse aralarındaki zeka farkı da o kadar fazla olduğunu ortaya koymuştur. Yani zeka üzerinde kalıtımın yanında çevre etkisi de vurgulanmaktadır. Ailenin sosyal, ekonomik ve kültürel durumu zeka gelişimine olumlu katkı sağlamaktadır aynı zaman da. Çocuğun sevildiğini hissetmesi desteklenmesi becerilerinin keşfedilmesi zeka gelişimini etkiler.
Sağlıklı ve düzenli beslenme zeka gelişimi için şarttır. Okul öncesi dönemde alınan gıdaların beyin gelişimi için değeri ve miktarı önemlidir. Bu gıdaların başında anne sütünden sonra şüphesiz balık gelir. Balıkta bulunan Omega 3 yağ asitleri, folik asitleri, kalsiyum ve fosfor bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimi için oldukça önemlidir. Hafta da bir gün balık tüketilmesi gerekir.
Bunların yanın da oyunun zeka üzerinde ki iyileştirici etkisi tartışılmaz. Çocuğunuz sizinle vakit geçirmenin tadına varırken zekasına yaptığınız müthiş katkı tartışılamaz. O’na masallar okuyun, değerli olduğunu hissettirin, hafta sonu için ortak planlar yapın, iş dönüşü kreşten ya da okuldan almaya gittiğiniz de küçük sürprizler yapın, uykuya gitmeden yatağına sevdiği herhangi bir şeyi bırakın, işiniz ne kadar ağır olursa olsun akşam birlikte bir oyun kurun belki yaşadıklarını unutacak ancak hissettiğini asla unutmayacaktır. Bu yıllarda çocuğunuzun kişilik gelişimin temeli de atılmış olur.
Çocuklarınıza verdiğiniz hiçbir emek boşa gitmez, yaptığınız her şeyi çocuklarınızın üstünde fazlasıyla görürsünüz. Ümitsizliğe düşmeden sabırla öğretmek anne ve babanın gerçek işi olmalıdır. Geleceğimizin teminatı ve en kıymetli varlıklarımız olan çocuklarımıza ne kadar emek sarf edersek edelim şüphesiz ki onlar çok daha fazlasını hak ediyorlar. Çocuklarımız için yaptığımız olumlu veya olumsuz her şeyin ileriki yaşlarda bir karşılığı olacaktır. Unutmamalıyız ki biz çocuklarımıza ne kadar ilgi, sevgi ve şefkat gösterirsek onların geleceklerine yatırım yapmış oluruz. Çocuklarınız için yapacağınız her güzel şey onların kişilik gelişimine olumlu etki edecek ve ileriki yaşlarında daha başarılı ve mutlu olmalarına katkı sağlayacaktır. Çocukların her şeyden önce sevgiye, ilgiye ve kendilerine değer veren saygı duyan anne babaya ihtiyacı vardır.