İkizlerimin üçüncü yaşını kutlamaya hazırlanırken aynı zamanda kreş-okul araştırmalarına da başladık. Bizim beklentilerimiz belliydi evimize ç

İkizlerimin üçüncü yaşını kutlamaya hazırlanırken aynı zamanda kreş-okul araştırmalarına da başladık. Bizim beklentilerimiz belliydi evimize çok yakın olsun trafikte geçireceği zamanı koşsun oynasınlar istedik, okul çok büyük olmasın o kargaşada kendilerini kaybolmuş hissetmesinler ve en önemlisi öğretmenlerin çocuklara davranışlarından ziyade, çocukların öğretmenlerine davranışları bakışları ve duruşlarıydı bana göre bütün ipuçları o minicik bakışlarda saklıydı.. Çoğul ebeveynleri çocukları için okul başlangıcında zor bir karar vermek zorunda kalır “ayrı sınıf mı, aynı sınıf mı”. Bu soru bana göre değişiklik gösterebilir. Okulumuz bu sorunun cevabını ebeveyn kararına bırakmış olsa da biz bu kararı ikizlerimize bıraktık. Okula başlangıç döneminde aynı sınıfta olmayı isteyebilirler bu durum takip edilmelidir. Daha önce ayrılmayan ikizler ya da çoğulların bu dönemde ayrılmak istememesi pek tabiidir. Birlikte olduklarında kendilerini güvende hissederler. Okula yeni başlanan dönemde bu duygu yeni ortama daha çabuk alışmalarını sağlayacaktır. Nihayetinde çoğullarınız için sosyalleşme süreci doludizgin başlar. İkizler ilişki kurma konusunda doğal olarak yeteneklidir ve çevredekilerin dikkatini çekmekte usta olan ikizler sosyalleşme açısından daha şanslıdır. Doğmadan anne karnında başlayan birliktelik okul arkadaşlığıyla taçlanır. Okulun ilk günü kimsenin kimseyi tanımadığı bir ortamda onlar yine el eledir. Bu şekilde oryantasyon dönemini stressiz, sakin ve mutlu geçirebilirler.
Ancak bazı durumlarda ayrı sınıfı tercih etmek daha doğru olabilir;
Rekabetçilerse; birlikte başarmak yerine onu geçmem gerek gibi hedefleri varsa bu tip ikizler ya da çoğullar aynı sınıfta olduklarında sosyal ilişkilerinin yanında ilerleyen dönemlerde eğitim durumlarını da olumsuz etkiler.
Biri baskınsa; bazen ebeveynlerin yanlış tutumları sonucu bir kardeşin diğerinden daha baskın, diğerininse daha çekingen olmasına sebep olur. Baskın olan diğer kardeşi adına konuşur, idare etmeye çalışır onun adına karar verir, ne yapılacağını o söyler. Böyle durumlarda ayrı sınıflarda olması aralarında ki dengenin doğru olarak tekrar kurulmasını sağlayacaktır.
İlgi ve yetenekleri farklıysa; tek yumurta olan ikizlerim Asya’nın damaklı emziği alması Aybilge’nin damaksız emziği alması ilk aylarda farklı zevklerinin olduğunu kanıtlamıştı. Çoğullarımızın farklı bireyler olduğunu ayrı zevkleri olabileceğini unutmamalıyız. Çevresindeki insanlar tarafından çokça kıyaslanan ikizlerin yetenek ve öğrenme hızları farklı olduğunda aynı sınıfta olmaları rahatsız edicidir. Geri kalanın kardeşiyle sürekli kıyaslamak onun cesaretini kırıp ruhunu zedeleyecektir. Ebeveynler bu tür konulara duyarlı olup, öğrenme hızına uygun eğitim verilmesini tercih etmelidir.
Birbirlerinin dikkatini dağıtıp birbirlerinin öğrenmelerini engelliyorlarsa; ikizlerin ilgileri sürekli birbirlerine kayabilir konsantrasyon bozukluğu ve dikkat dağınıklığına sebep olurlar. İkizler arasındaki ilişki sınıfta ki diğer öğrencilerden farklı olacağı için sınıfta düzeni kolayca bozabilirler. Eğer okulda sınıfın kurallarına uyum gösteremiyorlarsa ayrı sınıflar daha doğru olacaktır.
Birbirlerine çok benziyorlarsa; ayırt edilemeyecek derecede benzerlikler varsa sınıf arkadaşları ve öğretmen açısından sıkıntı doğurabilir. Aynı sınıfta olmayı isteyen Asya ve Aybilge için öğretmenlerinin ricası üzerine farklı kıyafetlerle bu sorunu çözdük.