ÇÖREK OTU Peygamber Efendimiz(S.A.V)'in çörek otu ile ilgili hadis-i şerifi: "Şu çörek otunu kullanmaya devam edin, çünkü onda ölümden başka h

ÇÖREK OTU

Peygamber Efendimiz(S.A.V)'in çörek otu ile ilgili hadis-i şerifi: "Şu çörek otunu kullanmaya devam edin, çünkü onda ölümden başka her hastalığa şifa vardır" (Sünen-i İbn-i Mace, C.9. H.no:3447) 
Latince Nigella Sative olarak isimlendirilir. Çörek otunun içerdiği en önemli bileşim ise thymol’dür.
Çörek otu dünyanın hemen her yerinde bilinen ve kullanılan bir bitkidir. Afrika'nın kuzeylerinde, Asya’nın bir bölümünde, Akdeniz ülkelerinde, Suudi Arabistan’da, Hindistan’da, Avrupa'da, Amerika da ve ülkemizde yetişmektedir.
Yüzyıllar boyunca çörek otu bitkisi ve yağı Ortadoğu ülkelerinde birçok hastalığın tedavisi için kullanılmıştır. Bu yüzden bu ülkelerde "Kutsanmış Tohum" olarak anılmıştır. Daha çok Asya Ortadoğu ve Afrika'da kullanılan bu bitki günümüzde Amerika ve Avrupa'da da yaygın olarak kullanılmaktadır. Çörek otu, en fazla 60 cm'ye kadar uzana bilen koyu yeşil ve mavimsi yapraklı bir tek yıllık otsu bitkidir. Bu bitki besin bakımından zengin, çok kumlu ve killi olmayan toprakları sever. Çörek otunu Toprağa ekmeden önce toprağın çok iyi hazırlanması ve ilkbahar mevsiminde mümkün olduğunca erken ekilmelidir. Bakımı yapılırken iyi yanmış ahır gübresi kullanılmalıdır. Eğer kimyasal gübre kullanılacaksa çok az miktarda kullanılmalıdır. Taneleri oluştuğunda kapsül içerisinde ve siyah renklidir.
Özellikle Avrupa devletlerinde bağışıklık sistemini çok güçlendirdiği bilindiği için, tüketilmesi gerektiği uzmanlar tarafından önerilmektedir. Çörek otu ülkemizde hemen hemen bütün illerde yetişen ve 20 ila 60 santim arasında olan bir bitki olmaktadır. Bitkinin tohumu olan çörek otu, son derece sağlıklı ve faydalı olduğu için sık sık tüketilmesi gerekmektedir.  Çörek otu tam bir vitamin deposu olmaktadır. Birçok vitamin ve etken maddesi olduğu için birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Çörek otu; Karbonhidrat, bitkisel yağ ve protein bakımından çok zengin olduğu için, birçok derde deva olduğu bilinmektedir. Omega-6 ve Omega-3 bakımından çok zengindir. Günde 1 avuç tüketilmesi sodyum, demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, bakır ihtiyacını karşılar. Yapılan araştırmalarda, A vitamini, B vitamini, B12 ve B2 vitamini açısından da çok etkili olduğu ve tam bir vitamin kaynağı olduğu bilinmektedir.

ÇÖREK OTUNUN BİLEŞİMİ
Çörek otunda ortalama %38 karbonhidrat, %35 çeşitli yağlar(%58 temel yağ asidi), %21 albümin bulunmaktadır. Geriye kalan %6’lık gibi bir kısım ise, birbirinden farklı yüze yakın maddeden oluşur.

Çörek otu içerisinde acı madde, uçucu yağ, saponin, tanen, nigellon(bronşit nöbetlerine karşı), thymol, thymoquinone, protein, karbonhidrat, yağ asitleri, palmitik asit, linoelik asit, oleik asit, kalsiyum, potasyum, çinko, demir, magnezyum, selenyum, A, B ve C vitaminleri vardır.

Thymoquinone, çörek otunun önemli bir bileşeni olarak,  birçok hastalık için şifa kaynağıdır. Bronşit, alerji, artrite, astım, romatizma gibi hastalıkların şiddetini azaltıcı, kan şekeri düşürücü ve ürik asit azaltıcı etki sağlar.

ÇÖREK OTU NASIL BİR BİTKİDİR
Çörek otu (Nigella), düğün çiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasından yaklaşık 14 türü bulunan bir bitkidir. Çörek otu yıllık otsu bir bitkidir, tohumlarından çoğalır. Kumlu gevşek toprakları sever, çiçeklenme dönemine kadar su ister daha sonra sulanmaz. Tohumları haşhaş bitkisinde olduğu gibi kozalak (Kapsül) içerisinde olgunlaşır. Tohumları 2–3 mm boyunda, 3 yüzeyli, mat olmayan siyah renklidir. Çok yağlı bir tohum degildir. Yağ oranı %18'dir.
Çörek otu karaciğedeki sitokromlar üzerinde etkilidir. Birlikte kullanıldığı birçok ilacın yıkım hızını etkiler. Bazı ilaçların yıkılım hızını azaltıp, bu ilaçların vücutta birikimine ve istenmeyen etkilere neden olur. Yine bazı ilaçların yıkılım hızını artırıp, ilaçların vücutta tedavi edici düzeye ulaşamamalarına neden olabilir.
Çörek otu uzun zamanlı yetişen bir bitki değildir 1 yılda yetişip ömrünü bitirir.
Çörek otu sıcak ve ılıman iklim sever. Yurdumuzun birçok illerinde görülür , ama en çok Afyon, Burdur ve Isparta yöresinde yetiştirilir. Trakya'da ve Kuzey Anadolu'da yabani türü yetiştirilir, bir türü de evlerde bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir.
Çörek otu diye bildiğimiz küçük siyah tanecikler, bu bitkinin dallarında yetişen kesecik içindeki tohumdur. Anayurdu Güney Avrupa ve Doğu Akdeniz olan çörek otunun birçok türü olmasına rağmen en çok tüketilen türü Nigellae Sativa'dır. Siyah tohumları olgunlaşınca toplanır, daha sonra kurutulur. Olgun tohumlarından kırmızımsı kestane rengine benzeyen sıvı bir yağ elde edilir.
Çörek otu tropik bölgeler haricindeki yerlerde 2000 kadar türü olan çoğunluğu otsu kara ve su bitkisidir. Çörek otu bol güneşli bölgelerde ve ılıman iklimlerde, kumlu ve az killi verimli topraklarda yetişir. İlkbahar mevsiminde olabildiğince erken ekilmelidir. Çörek otu tohumla üretilen bir bitkidir, her sene tohumunu döker, böylelikle bulunduğu yerden tekrar çoğalır. Çörek otu bitkisi düzenli sulanması gerekir. Kesecikleri patlamaya başladığı zaman hasadı yapılmalıdır.


ÇÖREK OTU HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR?
-Çörek otunu, sadece hastalandığınız zaman değil, hasta olmadığınız zamanda tüketebilirsiniz.
-Bakterileri ve virüsleri öldürür, eğer bağışıklık sisteminiz zayıfsa ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için kullanılır. Direncinizin artmasını sağlayacaktır. AIDS hastalığına etkilidir.
-Vücudunuzda bulunan mikropların yok olmasını sağlayacaktır.
-Grip ve ya nezle gibi rahatsızlıkları daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır. Sinüzitte faydalıdır.
-Astım ve bronşit hastalığına etkilidir, balgamı azaltır, nefes darlığınız varsa kullanabilirsiniz.
-Üst solunum yollarınızın açılmasını sağlayacaktır.
-Kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller. Kalın bağırsak, prostat, meme, rahim kanseri olmak üzere birçok kanser gelişimini engeller.
-Vücudumuzda bulunan ve insan sağlığına zararlı olan toksinlerin atılmasını sağlar.
-Şeker hastalığına iyi gelir ve yüksek şekeri olanların şekerini dengeler. Kan şekerini düzene sokar.
-Alerji rahatsızlıklara ve egzemaya iyi gelir. Özellikle ilkbaharda oluşan polen alerjisi olanların kullanması iyi olur.
-Romatizmal hastalıklara, romatizma ağrısına iyi gelir.
-Mide hastalıklarında son derece etkilidir. Reflü, ülser ve gastrit(mide iltihabı) rahatsızlıklarına çok iyi gelir ve tedavi eder. Hazmı kolaylaştırır. Midenin suyunu alır. Bağırsak gazlarını söker. Çörek otu yağı sindirimi lenfler vasıtasıyla yerine getirilir. Bunun sonucunda öbek oluşumu engellenmiş olur.
-Şişmanlığı ve karaciğer yağlanmasını engeller.
-Kalp rahatsızlıklarına etkilidir. Tıkalı damarları açma özelliği bulunmaktadır.
-Kolesterol ve trigliserid düzeyini düşürür.
-Yüksek tansiyon hastalarının tüketmesi gerekir.
-Basur(hemoroid) rahatsızlığını geçirir. 
-Saçların beyazlamasını önler. 
-Diş ağrısında ve diş eti iltihaplarında kullanılır.
-Anne sütünü artırır.
-Glokomda(göz tansiyonunda) faydalıdır.
-Saç dökülmesini engeller.
-Gut hastalığında etkilidir.
-Boğaz ağrısına etkilidir.
-İyi bir idrar söktürücüdür.

ÇÖREK OTUNUN FAYDALARI
-Vücudunuzda bulunan herhangi bir virüs ya da bakterinin yok olmasını sağlayacaktır.
-Solunum güçlüğü çeken insanların tüketmesi gerekmektedir.
-Birçok kanser hücresinin çoğalmasını engeller.
-Sizi kansere karşı koruyacaktır.
-Kan Şekerinin düzene girmesini sağlayacaktır.
-Uykusuzluk çekiyorsanız uykunuzun düzene girmesini sağlayacaktır.
-Stresli zamanlarda kullanıldığında sizi rahatlatacaktır.
-Zindelik verildiği ve yorgunluğu alması ile bilinmektedir.
-Tıkalı olan kalp damarlarınızın açılmasını sağlar
-Cinsel sorunları olan erkeklerde, cinsel sorunları en aza indirger.
-Yediğiniz yemekleri hazmetmenizi kolaylaştırır
-Toksinlerden arınmanızı sağlayacaktır.
-Balgam söktürdüğü bilinmektedir.
-Safra temizlediği bilinmektedir
-Yaralarınızın iyileşmesini sağlayacaktır.
-İltihaba karşı oldukça etkilidir.
-Ölü hücreleri temizler.
-Alerji oluşumunun önüne geçer
-Adet düzenleyici etkisi vardır.
-Hormonlarınızı dengeler.
-Depresyondan çıkmanıza yardımcı olur
-Anksiyete(iç sıkıntısı) rahatsızlığına iyi gelir. 
-Kanı sulandırarak pıhtılaşmasını önler.

HASTALIKLARA KARŞI ÇÖREK OTUNUN KULLANIM ŞEKLİ
-Astıma İyi gelir: Günde üç defa yaptığınız Türk kahvesine 2 damla çörek otu yağı koymanız gerekmektedir. 
-Romatizmaya iyi gelir: Bir tatlı kaşığı çörek otunu havanda iyice ezin ve toz halindeki çörek otunu kahvenize ya da çayınıza karıştırıp için. Çörek otunun uçucu yağı eklem hastalıklarının iltihabını yok etmede etkilidir. Yapılan araştırmalarda çörek otu özünün, prostat, meme, cilt kanserleri gibi bazı kanser çeşitlerinin gelişmesini yavaşlattığı gözlenmiştir.
-Şeker Hastalığı: Özellikle Hindistan ülkesinde, şeker hastalığı tedavisinde kullanılmaktadır. Hardal tohumu ve çörek otunu mikserden geçirip toz haline getirin bu karışımı sabahları aç karnına tüketin. kaşık süzme yoğurt üzerine toz halinde 1 çay kaşığı çörek otu, 1 çay kaşığı kekik konur yemeklerden sonra yenirse fayda sağlar.
-İshali olanlar: 1 kâse yoğurt içeresine bir fincan kadar taze çörek otu koyup, günde 2 defa tüketin.
-Öksürük: Özellikle Afrika'nın Kuzeylerinde Kuru öksürüğü olanlar için, kahve ile çörek otu karıştırılıp, zeytinyağı ile karışım yapılır. Ve bu karışım günde sabah ve akşam olmak üzere göğüs bölgenize sürülür.
-Alerjik bronşit için, çörek otu toz haline getirilir. Keten tohumu kavrulur toz haline getirilir 15 gr balla karıştırılır, içerisine 1 çay kaşığı karabiber konur, 1 limon sıkılır, sabah akşam 1 çay kaşığı yenilir.
-Siroz için, çörek otu hafifçe kavrulur toz haline getirilir. 1 çay kaşığı çörek otu, yarım tatlı kaşığı balla ağza alınır yavaş yavaş emilerek yenilir.
-Burun Tıkanıklığı: Çörek otundan elde edilen yağ, burun deliklerine üç ya da dört damla damlatılması sonucunda, burnunuzun açıldığını göreceksiniz.
-Baş Ağrısı: Alın ve ense kısmı çörek otu yağı ile ovulması sonucunda, baş ağrısı ortadan kalkacaktır.
-Cilt Kırışıklıkları: Zeytinyağı ve Çörek otu yağı karıştırılarak cilde sürülür.
-Yüksek Tansiyon: Sarımsak ile birlikte tüketildiği zaman, Tansiyonunuzu dengeleyecektir.
-Uykusuzluk: Bal ile çörek otunu karıştırıp, tüketmeniz halinde kısa süre içerisinde uykunuz düzene girecektir.
-Diş Ağrısı: Sirke ile çörek otu tohumlarını pişirdikten sonra soğuyan bu çayı içmeniz gerekmektedir. Diş ağrısı için, çörek otu sirke ile kaynatılarak gargara yapılırsa fayda sağlar.
-Her türlü mide ağrısı: Çörek otu tohumlarını kavurun. Kavrulmuş olan tohumları sabah ve akşam olmak üzere bir çay kaşığı kadar yemeniz gerekmektedir.
-Sinir Hastalıkları: Depresyon ve ya anksiyete gibi rahatsızlıkları önlemek amacıyla her gün çiğ olarak tüketilmesi gerekmektedir.
-Erkeklerde Görünen iktidarsızlık: her gün düzenli olarak 200 gr çörek otunu sabahları aç karnına tüketmeniz gerekmektedir.
-Kas Ağrıları: Çörek otu yağı, ağrıyan yerlere sürülmesi gerekmektedir.
-Yüze kan ve canlılık için, çörek otu her sabah kuru üzümle yenilirse etkilidir.
-Böbrek ve mesanedeki kumlar için, çörek otu ile bal şerbet yapılarak içilirse fayda sağlar
-Nazara karşı, çörek otunu üzerinde taşımak çok fayda sağlar.
-Bağırsak kurtları için, çörek otu sirke ile kaynatılıp aç karna içilirse bağırsaklardaki ve karındaki kurt, parazit ve solucanları öldürür.
-Şişlik ve gaz gidermek için, çörek otu ekmeklere, keklere katılıp yenilirse fayda sağlar.
-Saç dökülmesini önlemek için, çörek otu, defne tohumu, kekik, ısırgan tohumu beraberce kaynatılır ,bu su ile başa masaj yapılır, baş yıkanır.
-Sivilce, siğil, uyuz yaralarına, müzmin şişliklere ve sert şişlik için, çörek otu toz haline getirilir
sirke ile merhem yapılıp hastalıklı cilde sürüldüğünde fayda sağlar.
-Kulak ağrısında, çörek otu toz haline getirilir sakız ağacı tohumunun yağı ile karıştırılıp kulağa 3 damla damlatılırsa fayda sağlar.
-Hafıza Kuvvetlendirir:  Bir bardak içerisinde naneye 8-10 damla çörek otu yapı  damlatılır günde iki defa içilir.
-Hormon Dengesini Sağlar:  Bir ay boyunca, öğütülmüş çörek otu 10-20 mg arı sütü ve 30-35 gram bal karıştırılarak ağızda eritilmek suretiyle yutulur.
-Böbrek Safrataşı Eritme: Kahve fincanına öğütülmüş çörek otu ve yine bir  kahve fincanı doğal bal karıştırılır ve 3 baş sarımsak bu karışıma ilave edilir ve 7 gün boyunca günde 3 defa 50-100 gram limon suyu ile birlikte tüketilir.

ÇÖREK OTUNUN SAĞLIĞA FAYDALI OLDUĞUNU GÖSTEREN BİLİMSEL MAKALELER
-Astım: 2010 yılında yapılan bir dizi labaratuvar çalışması sonucunda çörek otunun astım hastalığına yönelik olumlu etkilerinin olduğu kanıtlandı ve bu araştırma sonucu Phytomedicine dergisinde yayınlandı. Bilim adamları tarafından yapılan diğer araştırmalar çörek otu yağının ihtiva ettiği antiinflamatuar özelliğin solunum yolu adalelerini genişlettiği tespit edilmiştir, diğer bir ifade ile astım tedavisine yardımcı olmaktadır.

-Yüksek Tansiyon: Fundamentals of Clinical Pharmacology (Klinik Farmakolojisi’nin Temelleri) adlı dergide yayınlanan labaratuvar araştırmaları sonucu göstermektedir ki, çörek otu yüksek tansiyonu düşürme noktasında önemli bir fonksiyon üstlenmektedir. Yüksek tansiyon sorunu yaşayanlar 0.6 mg miktarda çörek otu alarak tansiyonlarının düşmesini sağlayabilir bu aynı zamanda idrarın sökülmesine yardımcı olur.

-Radyasyon Hasarı: Çörek otunun içerdiği thymoquinone bileşeninin radyasyon yüzünden hasar gören beyin dokularını koruduğu kısa bir süre önce yapılan bilimsel deneylerle ortaya konulmuştur. Araştırmacılar elde ettikleri sonuçlara dayanarak radyasyona bağlı nitrozatif strese karşı çörek otu ‘‘açık bir  koruma sağlamaktadır’’ açıklamasını yapmışlardır.

-Morfin Bağımlılığı ve Toksisite Önleme: Ancient Science of Life derginde yayınlanan araştırma sonuçlarında çörek otunun morfin zehirlenmesini ve bağımlılığı azalttığı ortaya konulmuştur.

-Kimyasal Silahlara Karşı Korunma: İran İslam Cumhuriyeti, Meşhed Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bilimsel araştırmaların sonucu inanılmaz bir gerçeği ortaya koymuştur. US National Library of Medicine National Institutes of Health (Birleşik Devletler Ulusal Tıp Kütüphanesi) resmi web sitesinde de yayınlanan araştırma sonuçları, kimyasal saldırıya maruz kalanlarda hırıltı ve diğer belirtileri çörek otunun azalttığını göstermiştir.

-Sedef Hastalığı:  Topikal olarak uygulanması durumunda, çörek otunun, epidermal(üst cilt) kalınlığını arttırdığı ve cilt soyulmalarını engellediği bilimsel olarak kanıtlandı.

-Parkinson Hastalığı : Neuroscience Letters’da yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, thymoquinon özünün Parkinson hastalığında nöron hasarını azaltmaktadır..

-Karaciğer Hastalığı: Halk tarafından çörek otunun karaciğeri bazı zehirlenme türlerinden koruduğu bilinmektedir. Bu konuyla alakalı olarak yapılan bilimsel araştırmalar bu bilginin doğru olduğunu ispatlamıştır. Yapılan araştırmalar, çörek otunun karaciğer üzerine karbon tetraklorürün zehirli etkisini azalttığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte çörek otunun karaciğer kanserinden korunmak için etkili bir yöntem olduğu anlaşılmıştır.

-Kolon Kanseri: 2003 yılında Nutr Cancer dergisinde yayınlanan, Mısır Tanta Üniversitesi’nde yapılan araştırma sonuçlarına göre, fareler üzerinde uygulanan deneylerin sonucunda çörek otunun kolon kanserinin oluşmasını güçlü şekilde engellediği ortaya çıkarılmıştır.
 
-Meme Kanseri: Birleşik Devletler Mississipi Üniversitesi’nde yapılan deneyler sonucunda meme kanserine neden olan kanser hücreleri yavaşlatmada başarılı olduğu ortaya konmuştur.

-Şeker Hastalığı: Tohoku J Exp Med Dergisinde yayınlanan labaratuvar çalışmaları sonucuna göre, Türkiye 100. Yıl Üniversitesi’nde, araştırmacılar tarafından fareler üzerinde yapılan deneyler sonucu çörek otu yağının kan şekerini düşürme noktasında önemli rol aldığı ortaya konulmuştur. Aynı deney daha sonraki yıllarda Yeni Zelenda’da tavşanlar üzerinde yapılmış ve aynı sonuç alınmış, bununla birlikte damar sertliğinin ortadan kaldırılması noktasında da önemli faktör olabileceği ispatlanmıştır.

-Alerjik Hastalıklar: Almanya’da yapılan çalışmada alerjik astım ve egzema hastası olan 152 kişiye her gün 40-80 mg çörek otu yağı içeren kapsüller verilerek tedavi edilmişlerdir.

Alman bilim adamları aralarında alerjik burun iltihabı, astım ve egzama belirtileri gösteren yüzü aşkın alerjik hasta üzerinde uyguladıkları çörekotu tedavisi sonucunda çörek otu yağının anti-alerjik etki göstererek terapötik etkisinin olduğu sonucuna varmışlardır.

Hindistan’da yapılan bir araştırma ise çörek otundaki nigellon bileşiğinin anti-histaminik etki göstererek histamin salgılanmasını baskıladığı görülmüştür.

-AİDS
Son zamanlarda AİDS için yapılan çörek otunun faydaları konusundaki çalışmalar, bitkinin doğal katil hücre aktivitesini arttırırken aynı zamanda yardımcı ve bastırıcı t-lenfosit hücre miktarını da olumlu etkileyerek, bağışıklık sistemi üzerinde meydana getirdiği inanılmaz faydalı sonuçları gözler önüne sermiştir. 

-Antioksidan Etkisi
Journal of Clinical Psychology in Medical Setting Dergisinde bilim adamlarının karbontetraklorid ile deneysel olarak toksisite oluşturulan farelerin çörekotu yağıyla beslendikleri takdirde bitki yağının anti oksidan etki göstererek denek hayvanlarınıntoksin etkilerden korunduğuna yer vermiştir. Drug and Chemical Toxicology Dergisinde benzer bir araştırmaya; yani çörek otu yağında anti oksidan maddelerin bulunduğuna yer vermiştir.

-Bağışıklık Sistemi
Amerika’da bilim adamları yaptıkları araştırmalar sonucunda bitki tohumlarının bağışıklık sistemi üzerinde güçlendirici etkisi olduğu ortaya koymuşlardır. Denekler tarafından günde alınan 2 gr. çörekotu, deneklerde yardımcı T-lenfosit, baskılayıcı T-lenfosit ve doğal katil hücre sayısını artırıcı etki göstermiştir.

Başka bir araştırmada uzmanlar ise bitkinin bağışıklık sistemi hücreleri üzerinde uyarıcı etkisi olduğu sonucuna varmışlardır.

-Bakteriler
Mısırlı uzmanlar Gr (+) ve Gr (-) bakteriler üzerinde yaptıkları çalışmalarda bitkinin bazı bakteri türlerine karşı anti-bakteriyel etki gösterdiği bildirmişlerdir.

-Çörek otu yağı
Çörek otu ile yapılan araştırmalarda iki çeşit yağ ihtiva ettiği ortaya çıkmıştır. Bu yağlar iltihap önleyici özelliğe sahip %45 oranında anti enflamatuar yağı ve diğeri de %33 oranında bulunan uçmayan yağdır. Çörek otunun uçucu yağı eklem hastalıklarının iltihabını yok etmede etkilidir. Yapılan araştırmalarda çörek otu özünün, prostat, meme, cilt kanserleri gibi bazı kanser çeşitlerinin gelişmesini yavaşlattığı gözlenmiştir.

-Çörek otunun kalp sağlığını koruyucu etkisi
Çörekotu içinde bulunan timokinon 'un kalp rahatsızlıklarına yol açan homosistein oranını düşürdüğü gözlenlenmiştir. Vücutdaki homosistein düzeyi, besinlerle alınan folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinin dışında genetik faktörlere ve hormonların etkisine bağlı olarak düzenlenir. Homosistein seviyesi yüksek olan kişilere, folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinin kullanımı öneriliyor. Deneysel çalışmalar; çörekotu tohumları ve uçucu yağın homosistein üzerindeki zaltıcı etkisinin folik asitten daha fazla olduğunu göstermiştir.

ÇÖREK OTUNUN ZARARLARI
-Çörek otunu kesinlikle bilinçsiz bir şekilde kullanmayın ve bir hastalığınız için kullanıyorsanız bunu tedavi olduğunuz doktorunuza mutlaka söyleyin. Eğer sürekli çörek otu kullanıyorsanız belirli periyotlarda tahlil(üre, kreatinin, AST, ALT) yaptırmayı ihmal etmeyin.
-Aşırı şekilde çörek otu tüketimi bağırsaklardaki faydalı bakterileri öldürdüğü için kabızlık veya ishale neden olabilir.
-Eğer tansiyon düşürücü ve idrar söktürücü ilaçlar kullanıyorsanız ve ek olarak çörek otu tüketmeye başlarsanız ilaçların etkisini arttırmış olursunuz. Bu şekilde kullanımdan kaçının
-Çörek otu kullanıldığı zamanlar başka hastalıklardan tedavi görüyorsanız bu durum tedaviyi olumsuz yönde etkilemez, ama bazı durumlarda (ışın tedavisi) çörek otu tüketimine son verilmelidir.
-Çörek otunu kan şekerini düşürme özelliği oluğundan dolayı, kan şekeri sorunu olanlar çörek otunu kullanmadan önce önlemlerini almalıdırlar.
-Yüksek dozda çörek otu almamaya çalışın. Aksi durumda karaciğer ve böbreklerinize zarar verebilirsiniz. Ağızdan içerek alınması gereken çörek otu yapının kokusu hoş, parlak ve sarı renkli, akıcı ve sade olmasına dikkat edilmesi gerekir aksi durumda içilmezler. Bununla birlikte çörek otu tohumları alınırken büyük olmaları önemlidir.

ÖNERİLER
Çörek otu yılın her mevsiminde tüketilmesi mümkün, zengin besin içeriği ve onlarca hastalığa hem şifa hem de koruyucu özelliğinin olması çörek otunu önemli kılıyor. Günümüzün en büyük problemlerinden birisi olan hava  kirliliğine karşı çörek otunun çözüm olabileceğini söylemek yanlış olmaz. Özellikle Meşhed Üniversitesi’nin araştırma sonuçlarının çörek otunun kimyasal saldırıya kalan insanlarda bile tedavi edici özelliğinin bilimsel olarak ortaya konuşmuş olması bile çörek otunun ne kadar güçlü bir bitki olduğunu anlamamıza yeter.  Doğru ve sürekli tüketildiğinde birçok hastalıktan bizi koruyacağı kesin.