Aynı zamanda bölgesel enterit olarak da bilinen Crohn hastalığı, kronik bir hastalıktır. Crohn'da, bağırsak veya sindirim sisteminin diğer kısmı ilt

Aynı zamanda bölgesel enterit olarak da bilinen Crohn hastalığı, kronik bir hastalıktır. Crohn'da, bağırsak veya sindirim sisteminin diğer kısmı iltihaplanır ve ülser olur. Crohn hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) olarak bilinen bir grup hastalıktan biridir.
Crohn hastalığı genellikle ince bağırsağın ileum denilen alt kısmını ve kolonun başlangıcını etkiler ancak gastrointestinal sistemin herhangi bir yerinde de ortaya çıkabilir. Bu nedenle, rahatsızlık kalın veya ince bağırsağı, mideyi, yemek borusunu ve hatta ağzı bile etkileyebilir. Crohn her yaşta ortaya çıkabilmektedir.
Crohn hastalığının semptomları, hastalığın bağırsakta meydana geldiği yere bağlıdır. Ayrıca şiddetine de bağlıdır. Karın ağrısı ve hassasiyet (genellikle karnın sağ alt tarafında), kronik ishal, gecikmiş gelişme ve yetersiz büyüme (çocuklarda), sağ alt karın bölgesinde kitle veya dolgunluk hissi, ateş, rektal kanama ve kilo kaybı belirtilerden birkaçıdır.
Crohn hastalığında, sıklıkla ince bağırsak iltihaplanır, bu da temel besin maddelerinin sindirilmesini ve emilmesini zorlaştırır. Yeterli besin eksikliği, iştahsızlıkla birlikte, Crohn hastalığı olan insanlar için yetersiz beslenmeye yol açabilir. Bu yetersiz beslenme, azalan besin alımı, zayıf emilim veya hastalık sürecinin kendisinden kaynaklanabilir.
Crohn hastalığı hem ince bağırsağı hem de kalın bağırsağı etkilediğinde şiddetli ishal görülebilir. Şiddetli ishal, yetersiz beslenmeyle birleştiğinde sıklıkla sorunlara yol açar. Örneğin, Crohn hastalığı olan bir kişi anemiden, düşük seviyede B12 vitamini, D vitamini, folik asit veya demirden muzdarip olabilmektedir. Crohn hastalığı olan birçok insan için beslenme yetersizlikleri ve normal kilonun korunamaması ciddi problemlerdir.
Hastalığın beslenme tedavisinde bilinmesi gereken ilk nokta tedavi şeklinin remisyon, aktif dönem, komplikasyon hâli, cerrahi öncesi ve sonrası gibi birçok duruma göre değişkenlik göstermesidir. Bu nedenle Crohn hastalığı olan bir kişinin beslenmesi, mutlaka bir uzman tarafından düzenlenmeli ve takip edilmelidir.
Hastalığın akut döneminde sıvı ve elektrolit kaybının karşılanması çok önemlidir. Daha sonraki dönemde ise bağırsakların dinlendirilmesi ve bireyin yeterli ve dengeli beslenmesinin sağlanması için enteral ve/veya parenteral destek gerekir.
Acı baharatlar, koyu çay, kahve, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler, çiğ sebze ve meyveler diyette mümkün olduğunca azaltılmalıdır.
Hastaların, hastalığın alevlendiği durumlarda bu semptomları tetikleyen spesifik gıdaları tanımlamaları ve bu tetikleyici gıdaların tüketimini sınırlamaları gaz, şişkinlik, karın ağrısı, kramp ve ishal gibi semptomları daha kolay yönetebilmelerini sağlayacaktır.
Crohn hastalığı nedeniyle besinlerin emiliminde sorun yaşanıyorsa, hastanın durumuna göre hesaplanmış yüksek enerjili ve proteinli bir diyet uygulanması önemlidir. Ek olarak, eğer gerekliyse doktor veya diyetisyen tarafından önerilen vitamin ve mineral takviyelerinin alınması gerekir.