Saygıdeğer okurlarım, bu hafta sizler ile ülkemizde en çok tüketilen bazı peynirler ile ilgili bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. Peynir tüketirken

Saygıdeğer okurlarım, bu hafta sizler ile ülkemizde en çok tüketilen bazı peynirler ile ilgili bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. Peynir tüketirken önemli olan damak zevkimizin yanında elbette ki yararlarını da göz önünde bulundurmamız gerekmektedir. Şöyle ki, en fazla tükettiğimiz peynirlerin başında gelen beyaz peynir, enerji değeri yüksek ve protein, kalsiyum ve B2 vitamini yönünden zengin bir besin kaynağıdır. Şöyle ki, 100 gram gravyer peynirinde 250 gram ete eş değer protein bulunmaktadır. Sindirim olarak sütten daha kolay olan peynirin yağ oranı ise çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Ph seviyesini kontrol edebildiğinden diş için iyi bir koruyucu göreve sahiptir. Ayrıca, hamilelik döneminde ve kemik erimesinde yüksek kalsiyum ihtiyacı da, peynirin içerdiği zengin kalsiyum ile önemli oranda karşılanabilmektedir. Bir kilogram peynir yaklaşık 12 kilogram sütten elde edilmektedir. Genel olarak her sütten yapılabildiği gibi, özellikle hayvandan hayvana ve mevsime göre değişmekte ve peynirin kalitesi de buna bağlı olarak değişebilmektedir. Peynir genel olarak, kemik erimesini önlemekte, mikrobik enfeksiyonlara karşı da etkili olduğu bilinmektedir. Mide rahatsızlıklarını gidermekte, sindirim sistemini düzene koymaktadır. Beyine enerji vermektedir. Yağsız sütün kolesterolü düşürdüğüne dair bilgiler de ifade edilmektedir.
Sofralarımızın görselliği ve değişik aroması bakımından tercih edilen kaşar peyniri ise, eşsiz tadıyla sevilen bir peynir türüdür. Koyun, keçi, ve inek sütünden yapılan sarı renkli olan sert bir peynirdir. Genellikle taze kaşar peyniri yapıldıktan kısa süre sonra tüketilmekte, eski kaşar peyniri ise yapıldıktan sonra altı ay buzhanede çuvalda bekletilmektedir. Bu sayede lezzet kazanan peynir saf koyun sütünden yapılmış ise 3 yıl bozulmadan saklanabilmektedir.  Kaşar peyniri, yıllar öncesinden yapılan ve bilinen bir besin olup, hem kalsiyum, hem de protein açısından zengin olduğu için vejetaryenler için kurtarıcı niteliktedir. Diyet ve kolesterol problemi olan kişiler az yağlı kaşar peynirini rahatlıkla tercih edebilirler. Kaşar peynirin kalorisi yaklaşık yüzde 70-80 i yağdan kaynaklanmaktadır. Az yağlı yapılan sütten taze peynir çok daha az yağ içermektedirler. Ayrıca, İyi bir B 12 vitamini ve fosfor kaynağıdır. Kaşar peynirin 100 gr 353 kaloridir yağsız olanlarda ise bu oran daha azdır. Yarım yağlı kaşar peyniri tercih edilmesi kilo kontrolünü sağlamak ve doymuş yağ alımının azaltılması açısından önemlidir. 1 dilim kaşar peynirinde ise 25 gramdır, yaklaşık olarak 100 kalori değerindedir. Diğer beyaz peynire kıyaslayınca kaşar peynirin daha fazla bir kaloriye sahiptir. İnce bir dilim, 25 gram ağırlığındaki kaşar peyniri yaklaşık 4 gram protein, 8 gram yağ, 20 mg kolesterol, 180 mg sodyum 25 mg potasyum 125 kalsiyum, 95 A vitamini, 0.3 oranında demir içermektedir. Ancak, çok miktarda tüketilen kaşar peyniri, alerjik olan bazı kişilerde reaksiyonlara yol açabilmektedir. Bazı bünyelerde ise peynirin içinde yer alan laktozu sindirmekte güçlük yaşayabilirler. Yağlı ve tuzlu peynirlerin ise, kilo yapıcı etkisi vardır.  Kilo sorunu olan kişilerde aşırı yağlı ve tuzlu tüketmemeli, peynir olarak az yağlı olanlar tercih edilmelidir.
              Diğer çok tüketilen bir peynir olan lor peynirinin içerdiği protein miktarının yumurtadan daha fazla olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca, Multipl Skleroz (MS) hastalığı ve Alzheimer gibi hastalıkların gelişmesini de önlemekte ve bu hastalıkların doğal yöntemlerle tedavisinde etkili olmaktadır. Bunun yanında, Parkinson hastalıklarına doğal bir çözümü olarak da bilinmektedir. Lor peynirin yararları içerdiği vitamin ve mineral açısından zengin olması ile sağlığı korumaktadır. Gün içinde vücudun ihtiyaç duyduğu A vitamini, B2 vitamini, B12 vitamini, omega 3, omega 6, yağ asitleri, proteinler, kalsiyum, fosfor, selenyum ve çinko vitaminlerini ve minerallerini vücuda kazandırmaktadır. Akdeniz diyetinin en önemli parçası olan lor peyniri, bol baharat ve zeytinyağı ile tatlandırıldığında kilo vermeyi kolaylaştırdığı ifade edilmektedir. Bunlara ilaveten, kemik erimesini önlemekte, mikrobik enfeksiyonlara karşı etkili olmakta, mide rahatsızlıklarını gidermekte ve sindirim sistemini düzene sokmaktadır.
Diğer sevilen peynir olan tulum peyniri enerji değeri oldukça yüksek ve kalsiyum, B2 ve protein yönünden zengin bir besin kaynağıdır. Şöyle ki, 100 g. tulum peynirinde 250 g. ete eş değerde protein mevcuttur. Tulum peyniri süte nazaran sindirimi daha kolaydır. Yağ oranı ise peynir çeşitlerine göre değişiktir. Tulum Peyniri ph oranını kontrol edebilme özelliğine sahip olduğu için dişe de faydalıdır. Kemik erimesinde yüksek kalsiyum ihtiyacı oluşmaktadır. Peynirde de bilindiği üzere bol miktarda kalsiyum vardır. O nedenle kemik erimesi sorunu olan hastalar için de bol miktarda peynir tüketmeleri gerekmektedir. Tulum peynirinin bazı yararlarına ilişkin birkaç söz söylemek gerekirse, mikrobik enfeksiyonlar karşı koruma görevi yaptığını, kemik erimesi hastaları için şifa kaynağı olduğunu, ishal hastalığını tedavi edici özelliğe sahip olduğunu, sindirim sistemindeki düzensizlikleri giderdiğini, diş çürümelerine engel olduğunu ve beyni enerji sağladığını söyleyebiliriz. Protein ve kalsiyum bakımından zengin olup, B12 vitamini ve fosfor için kaynak niteliğindedir.Tulum Peyniri de süt kadar iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Süt sevmeyenlerin kalsiyum kaynağı olması bakımından iyi bir alternatiftir. Peynir deyince akla gelen Kalsiyum kemik ve diş sağlığı için önemli bir mineraldir. Tüm hücrelerin çalışmasına yardımcı olur. Sinir sisteminin sorunsuz çalışması, kalp kası dahil olmak üzere bütün kasların kasılmasında ve kanın pıhtılaşmasında rol almaktadır.
Ülkemizde yaklaşık 260 çeşit peynir olduğunu göz önünde bulunduracak olursak, ne kadar şanslı bir ülke olduğumuzu anlarız
              Sağlıklı, mutlu nice güzel günler diliyor, saygılar sunuyorum.