“Değer eğitimi” kavramı, çocuklara doğru seçim yapabilme, dürüst olma, sevgi ve saygı gösterme, sorumluluk sahibi olma, adil davranma ve kendisiyl

“Değer eğitimi” kavramı, çocuklara doğru seçim yapabilme, dürüst olma, sevgi ve saygı gösterme, sorumluluk sahibi olma, adil davranma ve kendisiyle barışık olma gibi temel özelliklerin kazandırılması anlamına geliyor. Değerlerin çocuklar tarafından benimsenmesi, yetişkin birer birey olduklarında onların hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam etmeleri açısından önem taşıyor.
Etik değerleri erken yaşta benimseyen çocukların öz saygıları ve özgüvenleri gelişirken, tek başlarına karar alabiliyor, problemlerini kendi kendilerine çözebiliyorlar Değerler eğitimine okul öncesi yaşlarda başlamak onların hayatlarını daha da kolaylaştırıyor.
      Değerler eğitimi anne babanın rol model olması birlikte nitelikli zaman geçirmesi aile toplantıları oldukça önemlidir. Ayrıca evde kitaplığın olması daha çok kitap okuma kültürünün geliştirilmesi için okunanların paylaşılması aile toplantıları yapılması, toplantılarda ele alınacak konuların önceden belirlenmesi, her toplantıya 5 yaşını geçen tüm aile üyelerinin başkanlık etmesi sağlanır.  Toplantı anında ve ev içinde kimliklerden sıyrılmış olmalıdır; yani ben anneyim babayım ben bu evin çocuğuyum doktorum mühendisim avukatım öğretmenim vb sıfatlarımız kimliğimizdir.
Toplantı öncesi cep telefonlarının kapatılması odaklanma sağlarken toplantı anına olumlu duygu katılması mizahi olunması sohbet havasında geçmesi toplantıya olan ilgiyi artırırken toplantının daha yapıcı ve olumlu etkisi olur.
 Toplantı ve diğer zamanlarda etkin dinleme, iletişim becerilerinin geliştirilmesi, çocukların sınır ve sorumluluk bilincini geliştirirken onlarında katkısıyla onaylanmış kararlara kurallara uyulması, aidiyet duygularının gelişmesi, ruhsal ve sosyal gelişimi sağlayacaktır.  Çocukların iyi-kötü doğru-yanlış ayrımını yapması kolaylaşacaktır.
Çocukların okul öncesi ve sırası değer eğitimi ile saygı, cesaret, iyilik, sorumluluk dürüstlük ve adalet gibi değerleri öğrenmesi gelişim odaklı değerler kültürünün benimsendiği ailelerde mümkündür. İç denetimli yapının gelişmesi çocukların istendik değerleri içselleştirmesini sağlarken korku yasak ceza kültüründe dış denetim sağlar.
    İç denetimi güçlendirilmiş çocuklar değerleri bilerek, isteyerek uyarlarken dış denetimli çocuklar cezayı göze alarak disiplinsiz, sorunlu davranışları sergileme eğilimindedirler.
Sevgi-Disiplin dozu
Disiplinin ve sevgi ilaç gibidir. Azıda, çoğu da zararlıdır. Disiplinsiz aile ortamı çocuklara dış dünya ile uyum sorununa neden olur. Evin içinde istediğini yapabilen, kural tanımayan çocuk dışarıda sürekli disiplin suçu işlemeye eğilimli olacaktır. Aşırı disiplin otorite çocuklarda öz güvensiz, silik, içe kapanık bağımlı yapı gelişir. Disiplinin fazlası çocuğun hata yapma hakkını elinden alır. Hatalara çok sert yaptırımlarla karşılık verildiği için içe kapanır öz güven sorunu yaşar.
  Sevgisiz çocuklar ruhsal ve duygusal yönden sorunludurlar. Çünkü sevgi ruhun en büyük gıdasıdır, var olmanın temelidir ve sevginin bittiği ailede insanın ruhu yaralıdır. Sevginin fazlası ise şımarıklık her şeyi kendisine hak görme istediğini yapma ve dünyanın merkezine kendisini koymayı getirir. Empati yoksunu bencil yapı gelişir sınır ve sorumluluk bilinci gelişmez. Çocuklarınızı dinleyin, anlayın, kuralları sınırları sorumlulukları aile içi değerleri hakkaniyet duygusunu diğer insanlara saygıyı birlikte oluşturun. Sohbet içinde kalın.
Sevginin doğru ifadesi önemlidir?
Eğer sevgisi
“...davranırsan/çalışırsan/yemeğini yersen/uslu durursan.. daha çok severim” kaygı oluşturabilir.
İçin sevgisi
“…not aldığın için/erken yattığın için… daha çok seviyorum” sözleri  şartlı sevgidir ve değersizlik hissi yaşatır
Rağmen sevgisi
   Şarta bağlı olmadan, her şeye rağmen sevmek, yani onu o olduğu için sevmenin yaşattığı olumlu his çocuğun davranışlarını olumlu etkileyecektir.