“Bir baltaya sap olamadın, sen ne anlarsın, bitirsem de bitirmesem de değişen bir şey olmayacak, sen gereksizin tekisin, senin kafan bu işe basmaz, bece

“Bir baltaya sap olamadın, sen ne anlarsın, bitirsem de bitirmesem de değişen bir şey olmayacak, sen gereksizin tekisin, senin kafan bu işe basmaz, beceriksiz yeteneksizsin” Şartlı sevgi, yargılama ve mukayese sözleri değersizlik hissi oluşturur.
Depresyondaki kişi genel olarak hayata ve geleceğe kötümser bakar
Depresyon ve ümitsizlik değersizlik duygusu ile ortaya çıkar.
Değersizlik hissinde çökkün, üzüntülü ve acı verici duygu durumları baskındır
Kendisini değerli hissettiremeyen bir ebeveyn, çocuğuna da değerli olduğunu hissettiremez.
Kişi kendisini önemli ve değerli hissediyorsa hayat içinde bir yeri olduğunu kabul ediyorsa hayatın bir anlamı olduğunu hissediyorsa para haricinde hayatın diğer maddi boyutlarına mevki, kariyer gibi bunlara çok fazla kendisini kaptırıp insani paylaşımlardan uzaklaşmıyorsa, çocuklarına, eşine ve kendine yeteri kadar zaman ayırıyorsa,  kendini değerli görüyordur zaten.
Değersizlik duygusunun tohumları çocuklukta atılır yetişkin yaşamlarda güçlenmeye başlayabiliyor.
Çocuğunuza değer verdiğinizi göstermek çok kolay, onun için hediye oyuncak almanız hiç gerekmez onun için şimdi burada olduğunuzun farkında olarak en az 30 sn onun gözünün içine bakarak dinlemek ve tam olarak ona doğru dönerek etkin dinlemek oldukça olumlu etki yapacaktır
Sevgi, Saygı ve Güven en temel ihtiyaç
Sevgi, saygı ve güven duyguları gibi temel ihtiyaçlarımız karşılandığı zaman bir üst seviyede hayatımızı anlamlı ve sevinçli yaşıyoruz.
Kendimiz nasıl hissedeceğimiz bize nasıl davranıldığı ile ilgili oluşuyor.
Ben Bana Verilenim
“Bana böyle davranılıyor demek ki ben böyleyim, bana kötü davranıldı, ihtiyaçlarım karşılanmadı demek ki ben değerli biri değilim”
Değersizlik Duygusu ve Davranışlarımız
1.Teslimiyet içinde olanlar
Örneğin “ben zaten beceriksizin biriyim” diyen birisi yetişkin yaşamında daha eleştirel kişilerle bir araya gelmeye başlar o kişiler onun çekim alanındadırlar onları bulurlar. Eşi tarafından aşağılandığı halde onu terk etmez aşağılanmayı hak eden biriyim algısınadır çünkü. o kusurluluk inancına teslim olmuştur. Onu terk etmemesi o kadar kusurlu olmasına rağmen o adam onu seviyordur. Kocası dövdüğü halde hak etmeseydim dövmezdi gibi düşünür.

2. Değersizlik hissi ile bir diğer başa çıkma yöntemi aşırı telafidir. “hayır efendim hiç de kusurlu değilim ben, küçük dağları ben yarattım, ben olmasaydım olmazdınız, ben herkesten üstünüm, herkes kusurlu ben değilim” gibi. Ora da da sürekli eleştirme aşağılama alay etme vardır aşırı özgüvenli filan görünürler bu yönleri biraz şişirilmiştir bu yön altta yatan derin bir değersizlik duygusu vardır onun bastırılması ortaya çıkmaması içindir tüm gayretleri kamufle davranışlarıdır
3.grup da kaçınan gruptur. Bu grupta hiç ilişkiye girmemeye çalışırlar sevgili arkadaş vb olmaktan kaçınırlar. Yakın ilişkilerden kendini muaf kılarak çok korktuğu, eksik yönlerinin deşifre olmasından çekinirler. Kendilerinin bile göremediği en dipte var olduğuna inandığı o  eksik yönlerinin deşifre olmasından çekinirler.
Sürekli başarıdan başarıya koşma, işkolik olma magazinel olma, ön plana çıkmak için gerekirse sansasyonel davranışlar sergilemek,  evlilik programları, biri bizi gözetliyor, tümü kendini gösterme ihtiyacının tezahürüdür.
Değersizlik duygusu alkol, madde teknoloji bağımlılığına neden olabilir.
Esas önemli konu kusurlarımıza hatalarımıza rağmen kendimizi onaylayabilmedir. Kendini onaylama, “aferin” diyebilme ne yapalım oldu ama bundan sonrasına bakabilme önemlidir.
Kendimizde biraz affedici ve onaylayıcı tarafımızı geliştirebilmeliyiz
Birde şu var ki sizi takdir eden, size iyi gelen arkadaşlarla zaman geçirmek iyi hissettirir. Sizi döven kişilerle değil de seven kişilerle zaman geçiriniz.