Bilhassa okulların yeni açıldığı bu günlerde derslerde konu birikimi olmadan, her dersin nasıl çalışılacağı hakkındaki bilgiler, önem kazanmakta

Bilhassa okulların yeni açıldığı bu günlerde derslerde konu birikimi olmadan, her dersin nasıl çalışılacağı hakkındaki bilgiler, önem kazanmaktadır. Bu konuda gençlere daha fazla yardımcı olmak için öğretmen arkadaşlarımızı da bilgi paylaşımına çağırıyoruz. Lütfen bilgisi olan bu sayfada bizimle paylaşsın ki gençlerimize daha faydalı olabilelim.
Nasıl çalışılacağını öğretmeye sınıfta geniş yer verilmelidir. Çalışma yollarının, herhangi bir derste genel seviyede öğretilmesi, faydalı olmakla beraber yeterli değildir. Her öğretmene bu konuda sorumluluk düşmektedir. Her dersin ayrı çalışma teknikleri vardır. İyi ders çalışma becerileri, her dersin tabiatına, konunun niteliğine göre değişebilir. Talebenin bir derste başarılı olması için o dersin gerektirdiği çalışma tekniklerine hâkim olması gerekir. Bu sebeple, ortaöğretimde, her dersin öğretmeni, kendi dersine nasıl çalışılması lâzım geldiğini, ders çalışırken nelere dikkat etmek gerektiğini, önemli kavram ve terimlerin nasıl öğrenileceğini daha ders yılı başında talebelerine açıklamalı ve bir iki ders saatini bunların uygulanmasına ayırmalıdır. Şüphesiz idealist öğretmenler, yeni ders yılına böyle başlıyordur. Bizim maksadımız bu sütunda herkesi bilgi paylaşımına teşvik için bir başlangıç yapmaktır.
Bir edebiyat öğretmeninin, dersini nasıl çalışılacağını talebelerine öğretmemesi yüzünden, lise ikinci sınıfta, oğlumun not ortalaması takdir getirecek seviyede olmasına rağmen, edebiyat dersinden 0,1 puan noksan olduğu için geçer not alamadı ve bütünlemeye kaldı. Bunun üzerine diğer derslerin tamamından pekiyi not almasına rağmen, sadece edebiyat dersinde başarısız olmasını kabul edemedim. Bu zafiyeti gidermek için her derse ayrı ayrı nasıl çalışmak gerektiğini açıklayacak bir araştırma içine girdim ve ortaya bir kitap çıktı. Bu çalışmanın oğlum üzerindeki etkisi, kredili sistemde takdir alarak okulu iki ay önce bitirmek oldu.
Şimdi, bir gazete sütununda bu çalışmamı, siz öğrenci evlatlarımın istifadesine sunmam mümkün değil. Ancak şöyle yapacağım; bana e-mail adresini gönderenleri paylaşım listeme dahil edeceğim. Böylece OneDrive’a yüklediğim dosyaları görüp hem kitabımın üçüncü baskısı içindeki bilgilerden hem de internette ve gazete yayımlanan yazılarımdan istifade edebileceksiniz.
E-mail adreslerim: [email protected] ; [email protected]
Dosya paylaşım adresim:
https://onedrive.live.com/?id=7C0A53E2F214B0B9%211145&cid=7C0A53E2F214B0B9
MATEMATİK DERSİNE ÇALIŞMAK
a. Senenin ilk matematik dersine hazırlanmak
Matematik derslerini bir tarih bahsi gibi bir gün evvelden okuyup kendi kendinize öğrenmeniz mümkün olmayabilir. Matematik kolay öğrenilecek zevkli bir derstir. “Matematiğim çok zayıf başaramam.” önyargısından kesinlikle kurtulunuz. Yeni öğretim yılı başında;
(1) Elinizde matematik defterinizle beraber ilk derse girin.
(2) Öğretmeni dikkatle dinlemeye başlayın.
(3) Öğretmen tahtaya yazarak veya çizerek dersi anlatacaktır, aynı şekilde siz de defterinize notlar tutarak dersi dinleyiniz. Ama ders dinleme tekniğine tamamen uyunuz. (Ders dinleme ve not tutma tekniklerini sonraki makalelerimde ele alacağım.)
(4) Not tutmanız öğretmenin anlattıklarını hiç kaçırmadan dinlemeye mâni olmasın. Çünkü matematik dersini öğrenmek için en kısa yol öğretmenin anlattıklarını dinlemektir. Bu dersi bir gün evvelden hazırlamak veyahut da dersi dinlemeyip sonradan öğrenmeye çabalamak çok güçtür. Hele matematik dersini ezberlemeye kalkmak, dünyanın en sıkıcı ve manasız işidir. Böyle hareket eden matematikten nefret eder.
(5) Öğretmenin anlattıklarını takip ederken “Bir kelimeyi kaçırdım, artık diğer anlatılanları da anlayamayacağım.” korkusuna hiç kapılmayın. Öğretmeninizi dinlemeye devam edin ve kesinlikle dikkatinizi herhangi bir şeyin dağıtmasına fırsat vermeyin.
(6) Ders bitip de öğretmen sınıfı terk eder etmez fırsatınız varsa hemen o saatte anlatılan bahsi matematik kitabından okuyup anlayacak ve anladığınızı defterinize kaydedeceksiniz. Bu işi sıcağı sıcağına yaptığınız takdirde, öğretmenin anlattıkları henüz tesirini kaybetmeden, bahsi okuyunca anlama ihtimaliniz çok yüksek olur. Eğer not defteriniz ve kitap, ilk problemi çözmeye kâfi gelmiyorsa, o zaman matematiği sizden daha iyi olan bir arkadaşınızın veya öğretmeninizin yardımını istemek zorundasınız.
(7) Ders yılının ilk haftasını matematik derslerine ayırabilirsiniz. Zira matematik öğrenmenin bir hususiyeti var. İlk derslere çalışıp ilk problem ve teoremleri çözdünüz mü ondan sonrası kolaydır. İleride gelecekler de bunlara dayanır.
(8) Eğer yapabiliyorsanız, Eylül’de mektep açılmadan, matematiğin yalnız ilk derslerine mahsus olmak üzere hususi ders alıp, ilk problemleri ve teoremleri çözmüş olarak ilk derse girin. Öğretmenin anlatması sizin bilgilerinizin tekrarı olur.
(9) Dersten sonra eğer ders esnasında not tutmadıysanız on dakikalık teneffüste öğretmeninin anlattıklarını arası soğumadan hemen, karmakarışık olsun, yalnız sizin anlayabileceğiniz şekilde not defterinize kaydediniz. Ders güç olduğundan ilk dersi bile belki takip edemeyip unuttuğunuz yerler olur. Bu sebepten verilen bahsin kitaptaki yerini bulup, icap ederse göz gezdirin.
(10) Okuldan eve geldiğiniz zaman ilk iş olarak matematik kitabında o gün verilmiş olan bahsi ve o gün müsvedde defterine çıkarmış olduğunuz özet ve tutmuş olduğunuz notları önünüze açın.
(11) Evvelâ çıkarmış olduğunuz özeti bir defa daha okuyun, öğretmeninin vermiş olduğu ders gözünüzün önünde hayal meyal canlanacaktır. Sonra kitaptaki bahsi okuyun, defterinizdeki özete bazı şeylerin ilave edilmesi gerekecektir, bunları ilave edin.
(12) Daha sonra, eğer kabilse bir arkadaşınıza, bu bahsi anlatın. Fakat anlatırken ezberden söylemeye gayret etmeyin, notunuza ve kitabınıza baka baka ve bir kâğıda çizerek anlatın. Bir arkadaş bulamazsanız kendi kendinize yüksek sesle anlatın.
(13) Kitabı kapatıp ezberden tekrarlamaya kalkmayın. Zihninize ağırlık vermiş olursunuz. Kafanız yorulur. Diğer dersleri aynı iştiha ile takip edemezsiniz, büsbütün hevesiniz kaçar ve matematikten nefret edersiniz.
Sakın eyvah yapamıyorum, zaten kör olası matematiğe istidadım yok gibi manasız düşüncelere kapılmayın.
b. İkinci matematik dersine hazırlık
(1) Bir iki gün sonra ikinci matematik dersi gelir. Bu derse girmeden evvel sabah evde veya derse girmeden 5 dakika evvel müsvedde defterinizdeki ilk dersin özetine bir göz gezdirin, zira matematik dersleri birbirine bağlıdır. Böylece öğretmeniniz anlatırken ikinci dersi daha kolay anlar ve dersten hoşlanmaya başlarsınız.
(2) İlk derste yaptığınız gibi dersi dikkatle dinleyin ve gerekli notları alın. Dersten hemen sonra ikinci bahsi de 5 dakika içinde kısaca defterinize özetleyin.
(3) Eve geldiğinizde yapacağınız işlere şimdi bir yenisini ilâve etmeniz lâzımdır ki bu da ikinci bahsi kitaptan okuyup kendi kendine anlatırken, bu sefer bugünkü konuyu birinci dersle karşılaştırarak aralarında ki münasebeti bulmaya çalışmaktır. Gördüğünüz benzerlik ve ilgileri de defterinize not edin. Bunun şu faydaları vardır:
(a) Hiç içiniz sıkılmadan bu vesileyle ilk dersi bir kere daha gözden geçirmiş olursunuz.
(b) İki bahis arasındaki benzerlik ve münasebetleri kendi kendinize keşfederken bilmece çözüyormuş gibi tatlı bir heyecan duyarsınız.
c. Matematik dersinin özetini nasıl çıkaralım?
d. Matematik dersinde ilk sınava nasıl çalışalım?
Bu soruların cevabını ve diğer derslere nasıl çalışılacağını merak ediyorsanız, lütfen paylaşım adresimden, ilgili dosyalara erişip öğreniniz.
Erişeceğiniz dosyalar 05 DERS ÇEŞİTLERİNE GÖRE ÇALIŞMA adlı klasörün içerisindedir.