En önemli duyu organlarımızdan biri olan ve tat almamızı sağlayan dil, zaman zaman vitamin eksikliğinden kansızlığa kad

En önemli duyu organlarımızdan biri olan ve tat almamızı sağlayan dil, zaman zaman vitamin eksikliğinden kansızlığa kadar pek çok nedenden dolayı çatlaklar ve yarıklar oluşturur. Dil çatlaması genelde ağrıya neden olmaz ama acı veya tuzlu bir şey yenildiğinde dilde batma ve yanma hissedilir. Bazen hasta olunduğunda bu durumu daha sancılı bir şekilde yaşarız. Eğer bir insan sağlıklıysa, dili daima temizdir ve çatlağı yoktur. Tüketilen yiyeceklerin parçaları dil üzerinde oluşmuş çatlakların içine girer, bakteri oluşumuna ve kokuya neden olabilir.
Dil çatlamasının olası nedenleri

Yaralanmalar
Sert fırçalamalar yapıldığında dil üzerinde fissür oluşturur. Ağızdaki kırık bir diş ya da uygunsuz protezler nedeni ile konuşma yada yemek yerken dilin kesintisiz travmaya maruz kalması dilde çatlak oluşumuna neden olabilir.

Biyotin eksikliği
Bir B vitamini olan biyotinin eksik olması, dilde çatlakların oluşmasını tetikler. Kas ağrısı, renksiz cilt, kuru cilt ve yorgunluk biyotin eksikliğinin diğer belirtileridir. Yumurta sarısı, tavuk ve mantar alarak biyotini yükseltebilirsiniz.




Derin çatlakların sebepleri
Bazı hastaların dillerinde 6 mm'den daha derin çatlaklar oluşur. Bunun temel nedeni vücudun zayıflamasıdır. Mesela demir eksikliğinin ileriki boyutlarında dil ve tüm ağız boşluğunda etkili olur

Diğer Nedenler

Dildeki çatlamaya stres, dişlerin birbirine sürtülmesi ya da diş gıcırdatma, fazla baharatlı gıdaların alınması gibi faktörler de niçin olabilir. Bazen oral pamukçuk ya da oral mantar enfeksiyonu dilde fissür oluşumuna yol açabilir. Oral pamukçuk bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda ağız astarında Candida mantarının neden olduğu bir ağız enfeksiyonudur.

Dil çatlaması tedavisi

Dilinizde oluşan çatlamanın size bir zararı yoksa tedaviye gerek yoktur. Dilin sürekli olarak temizlenmesi, dişlerin fırçalanması, Ağız hijyenine dikkat etmek dilde oluşan çatlaklara besinlerin girmesini engeller. Bu durumda, kötü koku ve bakteri gelişimi engellenir.



Dil çatlaması kaynaklı dilde ağrınız varsa, yanan bölgeye karbonat koyarak ağrı durdurulur. Eğer, çatlayan dilde yemeklerle oluşan ağrı, yanma ve batma varsa baharatlı, acılı, ekşi yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Çatlayan dilde sıkıntı varsa bir doktora gidilebilir. Önce diş hekimine başvurmak gereklidir. Dilde yanma ve batma yanında şişmeler varsa dil kanseri oluşmuş olabilir. Bu durumda, normal bir doktora da gidilebilir. Önemli olan kanserlerde erken tanı ve teşhis koyulmasıdır