ANKARA

Dışişleri Bakanlığı, İsrail askerlerinin sabah saatlerinden itibaren Harem-i Şerif'e girerek içerideki Müslüman gruplarla çatışmalarını ve Müslümanların girişlerini güç kullanarak belirli bir süre bütünüyle engellemelerini şiddetle kınadı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in işgal altında tutmaya devam ettiği Doğu Kudüs'te ibadet özgürlüğünü sağlama yükümlülüğünü yerine getirmesinin, Harem-i Şerif'in statüsünü ve kutsiyetini hedef alan ve ibadet özgürlüğünün açık bir şekilde ihlali olan bu yasadışı uygulamalara derhal son vermesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, "İsrail güçlerinin 13 Eylül günü sabah saatlerinden itibaren Harem-i Şerif'e girerek içerideki Müslüman gruplarla çatışmalarını ve Müslümanların girişlerini güç kullanarak belirli bir süre bütünüyle engellemelerini şiddetle kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Bir grup Filistinli genç Mescid-i Aksa'ya girdi

Öte yandan bir grup Filistinli gencin, Yahudi yerleşimcilerin baskınlarına karşı korumak için Mescid-i Aksa'nın kapısını ve avlusunu tutmak amacıyla Aksa'ya girdikleri belirtildi.

Güvenlik gerekçesiyle ismini vermek istemeyen Filistinli gençlerden biri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Pazartesi günü İsrail askerlerinin eşliğinde Aksa'ya girecek olan Yahudi yerleşimcilerin yapacakları baskın ve ihlallere karşı, İsrail güvenlik güçlerinin yoğun bir şekilde Aksa'nın etrafını kuşatmasına rağmen onlarca genç Mescid-i Aksa'ya gizlice girmeyi başardık" ifadelerini kullandı.

Yahudiler için yılbaşı kabul edilen "Roş Aşana" tatili nedeniyle yaklaşık 50 Yahudi yerleşimci İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel eşliğinde Harem-i Şerif'te bulunan Mescid-i Aksa'ya girmiş, yerleşimcilerin Aksa'ya alınmasını protesto eden ve içeri girmek isteyen Filistinlilere, askerler ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale etmişti. Müdahale sırasında aralarında kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Saldırı, İsrail'in "murabıtları" yasa dışı ilan etmesinin ardından geldi

İsrail, Mescid-i Aksa'nın kapısını ve avlusunu tutarak ihlallere engel olmaya çalışan gönüllü Filistinlileri yasa dışı ilan etmişti. İsrail'in Aksa'ya yönelik ihlalleri, gönüllü Filistinlilerin "yasa dışı oluşum" ilan edilmesinin ardından meydana geldi.

Aksa'ya postallarıyla girmişlerdi

İsrail askerleri, 2014 Kasım ayında da Mescid-i Aksa'yı basarak gaz bombaları ve plastik mermilerle Filistinlilere saldırmıştı. 1967'den bu yana ilk defa Aksa'nın içine girerek ibadethaneyi tahrip eden İsrail askerleri mescidin halılarını çiğnemişti.

Saldırı esnasında Kuran-ı Kerimler yerlere atılmış, Aksa'nın kapısı ve camları hasar görmüştü. Halıların bir kısmı da atılan ses bombalarının çıkardığı ateşten tutuşarak yanmıştı.

Mescid-i Aksa'ya 21 Ağustos 1969'da giren Avustralyalı Yahudi Dennis Michael Rohan, Kıble Camisi'nin mihrabını ve bin yıllık minberini yakmıştı. Filistinliler bu olayı kınamak amacıyla her yıl ağustos ayının son haftasında etkinlikler düzenliyor.