İSTANBUL

Ak Portföy Genel Müdürü Alp Keler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) olası faiz artırımına ilişkin beklentiler ve bu duruma bağlı olarak küresel likidite koşullarının sıkılaşabileceği algısının gelişen ülke ekonomileri ve varlık fiyatlarında baskı yarattığını ifade etti.

Keler, şunları söyledi:

"Devamlı sermaye ihtiyacı bulunan ve cari açık veren ekonomilerde 2015 yılının ilk aylarında özellikle üretime dönük öncü göstergelerde sert daralma sinyalleri izleniyor. Fed’in adımlarına ilişkin endişelerin son dönemde hafiflemesine ve küresel faiz hadlerinin Avrupa, Japonya ve Çin gibi diğer bölgelerin de desteğiyle yeniden gerilemesine rağmen gelişen ülkelere yönelik sermaye akımlarının halen kısıtlı kalmasını bu duruma bağlayabiliriz. Özetle fon akımlarında kalıcı toparlanma için gelişen ülkelere yönelik büyüme beklentilerinde pozitif revizyonlar ve özellikle gelişmiş ülke varlıklarına yönelik ilginin azaldığını görmemiz gerekiyor."

"Fed, faiz artırmaya başladığında kurlarda nasıl bir seyir bekliyorsunuz?" şeklindeki bir soru üzerine Keler, gelişen ülke para birimlerinin performansının büyük ölçüde dolara karşı izlendiğini, dolayısıyla doların küresel olarak güçlenmesinin söz konusu para birimlerinde asıl baskı unsuru olduğuna dikkati çekti.

Keler, şunları kaydetti:

"ABD’de büyümeye ilişkin öncü verilerde son yılların en güçlü toparlanmasının izlenmesi, son 20 yılın en güçlü istihdam artışı ve bu koşullarda Fed’in kriz sonrasında ilk kez bu kadar güçlü şekilde normalizasyon sürecine girdiğini ifade etmesi yeni bir dolarizasyon süreci başlattı. Küresel yatırımcıların ABD varlıklarına yöneldiği, merkez bankalarının dolar rezervlerini yıllar sonra yeniden artırmaya başladıkları, doların güvenli liman algısının öne çıktığı bir süreç izliyoruz. Küresel anlamda geçerli olan söz konusu 'güçlü dolar' temasının yanı sıra bir de gelişen ülke ekonomilerindeki ivme kaybını dikkate aldığınızda dolar lehine mevcut trendin devam etmesi baz senaryo olacaktır.

Öte yandan doların küresel anlamda güçlenmesi mekanik olarak ABD ekonomisindeki toparlanmayı sekteye uğratabilecek bir faktör. Son sürece kadar 'kur savaşları' kavramının tartışıldığı, pek çok gelişmiş ülke merkez bankasının para birimini değersizleştirmeye çalıştığı bir global konjonktürde doların düz bir şekilde değer kazanmasının Fed açısından rahatsız edici olabileceğini dikkate almakta fayda var. Nitekim, önümüzdeki süreçte ABD büyümesinin bu duruma bağlı olarak ivme kaybetmesi bekleniyor. Dolayısıyla dolardaki değerlenme eğiliminin daha yavaş bir patikada sürebileceğini düşünüyorum."
Editör: TE Bilisim