TUNUS

Ankara, Beyrut ve Paris'i kana bulayan DAEŞ saldırılarının dünyanın farklı bölgelerinde planlanmış olabileceği iddiaları, dikkatleri örgütün küresel bağlantılarına çevirdi. Özellikle Tunus'taki müze baskını ve Mısır'dan havalanan Rus yolcu uçağına yönelik eylemleri örgütün Afrika'daki uzantılarını akla getirdi.

Özellikle Suriye ve Irak'ta faal olan terör örgütü DAEŞ'in birkaç aydır Afrika'da da yoğunlaştığı öne sürülüyor. Tunus'taki saldırılarla Afrika'daki ilk dikkat çeken eylemini gerçekleştiren örgüt, Libya'dan Çad Gölü havzasına, Cezayir'den Somali'ye kıtanın farklı bölgelerinde doğrudan bağlantılı örgütler ya da biat eden gruplar aracılığıyla kendini gösteriyor.

Daha önce Ensar Beyt el-Makdis ismiyle bilinen, 2011 yılından itibaren Sina yarımadasının neredeyse tamamında etkin olan ve 2014 yılının sonunda DAEŞ'e biat ettiğini duyuran Mısır'daki "Sina Vilayeti" adlı silahlı örgüt, güvenlik güçlerine, önemli altyapı ve turistik tesislerine yönelik düzenlediği saldırılar bu bölgenin dışına taştı. Mısır ordusu ve polisi, bu örgütü ortadan kaldırmak için Aralık 2013'ten bu yana geniş çaplı bir operasyon yürütüyor.

Cezayir'deki "Hilafetin Askerleri" ise ülkede aktif olan silahlı bir örgüt. Eylül 2014'te el-Kaide'den ayrılan örgüt "Cezayir Bölgesi'ni" temsil etmek üzere DAEŞ'e biat ettiğini duyurdu. Cezayir ordusu Mayıs ayında liderini ve 30'a yakın teröristini etkisiz hale getirdiği örgütü ortadan kaldırdığını açıklamıştı ancak gözlemcilere göre örgütün Cezayir topraklarında hala "gizli hücreleri" bulunuyor.

Birkaç yıldır Nijerya'nın Borno eyaletinde faaliyet gösteren "Boko Haram" silahlı örgütü, Kamerun'un Uç Kuzey ve Çad Gölü havzasına doğru genişlemiş durumda. Örgüt Çad'da ve Nijer'in güney doğusunda neredeyse her gün saldırılar düzenliyor. Baskın veya intihar eylemi şeklinde yapılan bu saldırılar geçen yaz Çad'ın başkenti Encemine'ye de ulaştı. Geçen mart ayında DAEŞ'e biat eden örgüt; Kamerun, Nijer, Nijerya ve Çad ordularıyla savaşıyor.

Eş-Şebab örgütü ise Etiyopya'nın Somali'yi işgal etmesinin ardından 2006 yılında kuruldu. Bazı alt gruplarının DAEŞ'e bağlılığını açıkladığı örgüt, nisan ayında düzenlenen ve aralarında liseli öğrencilerin de bulunduğu 148 kişinin ölümüne sebep olan saldırı başta olmak üzere Kenya'daki terör eylemlerinden sorumlu tutuluyor. Örgüt liderlerinden olan Abdulkadir el-Mümin geçen ekim ayında DAEŞ'e bağlılığını ilan etti.

Özellikle Mali başta olmak üzere Sahel bölgesinde ortaya çıkan El Murabitun hareketinin liderlerinden Muhtar Belmuhtar ise mayıs ayında DAEŞ'e biat ettiğini açıkladı. Bu örgüt, 2013 yılında Batı Afrika Tevhid ve Cihad Hareketiyle, İslami Mağrip El Kaidesi (AQMI) baş kaldıran "Kanla İmza Atanlar Tugayı" örgütünün birleşmesiyle doğdu.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusunda 1990'lı yılların ortalarından beri faal olan Demokratik İttifak Güçleri (ADF) DAEŞ ile aynı radikal ideolojiye sahip bir örgüt. DAEŞ'e biat etmeleri dışında örgütle belirli bağlantıları tespit edilemedi.
Editör: TE Bilisim