Dünya üzerinde yaşayan toplumların oluşturduğu devletler refah seviyelerini artırmak adına üretim yapmak ve dolayısıyla da halkına hizmet verebilmek için çalışmaktadır. Hem üretim hem hizmet verebilmeleri için enerjiye büyük gereksinim vardır.

Enerji tedariği ve enerji güvenliği olarak krizlerin ve enerji savaşlarının yaşandığı günümüzde temiz enerjide büyümeyi desteklemek hükümetlerin öncelikleri arasında yer almaktadır.

Covid-19 salgını öncesinde, özellikle Avrupa Ülkeleri Nükleer tesislerini peş peşe kapatmak için projelerini hayata geçirmeye başlamışlardı.

Ukrayna işgalinin sonrasında ise yaşanan enerji krizinin ardından nükleere karşı projelerin rafa kalktığını ve nükleere karşı ilginin daha da arttığını görmekteyiz.

Dünya Enerji Ajansı (IEA), Belçika, Almanya ve Japonya hükümetlerine nükleeri yeniden gündeme almalarını önerdi. İngiltere, ABD, Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi nükleere yeniden döndüklerini açıkladılar.

Dünya ülkeleri 2030 yılına kadar modüler reaktör denilen yeni bir teknoloji sayesinde nükleerde inşa sürecini en aza indirebilecek. Bu durum nükleeri daha ilgi çekici hale getirecektir.

Enerjinin birçok çeşidi bulunmasına karşın en önem arz eden elektrik enerjisidir. Elektriğin diğer enerjilere dönüşümü ve alternatif akım olarak kilometrelerce uzağa taşınabilmesi lojistik açıdan da avantajlıdır. Büyük önem arz eden elektrik enerjisi dönüşümü ve kolay taşınması sebebiyle en çok talep edilen enerjidir. Ülkeler elektrik üreten santrallere yatırım yapma tercihinde olmaktadır.

Sanayi devriminin ardından ekonomik ve teknolojik birçok önemli gelişme yaşanırken çevre ve doğa bilinci ile hareket edilmemekteydi.

Nitekim Kyoto Protokolü’nde ve Aralık 2015’te Paris’te mutabakata varılan COP-21 kararlarında da fosil yakıtlı santrallerin kullanımına kısıtlamalar getirilmiştir. Bu kısıtlamaya rağmen avantajları bakımından nükleer santrallerin kurulmasının gerekliliğinden bahsederek, desteklenmesinin gerekli olduğu vurgulanmıştır.

Çevreyi tehdit eden sera gazları salımı olmayan veya düşük seviyede olan santrallerin tercih edilmesi gereklidir.

Enerji krizinden çıkmak adına nükleer santraların hükümetlerin enerji politikalarında yer almaya başlamıştır ve nükleere yönelim giderek artacaktır.

Gazeteci-Yazar Ferhat Yıldırım ile görüşen Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı ve IICEC Onursal Başkanı Dr. Fatih Birol, yaz ayında petrol, kış ayında ise doğalgaz fiyatlarında artışın yaşanılabileceğini ve yaşanan enerji krizi sebebiyle de ülkelerin nükleere geri dönüş yaptıklarını belirtti.