WASHINGTON

Amerikalı araştırmacılar, Büyük Okyanus'un kuzeybatı bölgelerinde etkili olan fırtınaların, 1970 yılından bu yana sayıca ve yoğunluk olarak önemli oranda arttığı uyarısında bulundu.

Sonuçları "Nature Geoscience" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, okyanusta oluşan ve karayı vuran fırtınaların şiddeti, son 40 yılda ortalama yüzde 12'lik artış gösterdi.

Araştırmada, değişimin özellikle 4 ve 5'inci kategori fırtınalarda gözlendiği belirtilirken 1977 yılından buna yana, söz konusu tayfunların sayısında da dört kat artış kaydedildiği vurgulandı.

North Carolina Üniversitesinden Wei Mei, yaptığı açıklamada, fırtınaların şiddetindeki değişimin, kıyıya yakın sulardaki ısı artışından kaynaklandığını söyledi.

Suların ısınmasının fırtına, tayfun ve kasırga gibi hava olaylarını tetiklediğine dikkati çeken Mei, Asya'da kıyı sularının son 40 yıllık dönemde yaklaşık 0,8 derece ısındığını ifade etti.

Söz konusu artışa insan kaynaklı iklim değişikliğinin neden olduğu sonucuna varmak için henüz erken olduğunu söyleyen araştırmacılar, ancak küresel ısınmanın gelecek yıllarda başta Çin, Tayvan, Kore ve Japonya olmak üzere bölgede fırtınaların şiddetinin daha da artmasına yol açacağını tahmin ediyor.

Filipinler'i 2013 yılında etkisi altına alan Haiyan tayfununda 6 binden fazla kişi yaşamını yitirmiş, binlercesi de evsiz kalmıştı.
Editör: TE Bilisim