HALEP

Batı basını ve Rusya Suriye'de DAEŞ ile çatışan tek grup olarak terör örgütü PKK'nın uzantısı PYD'yi göstermesine rağmen, aralarında Özgür Suriye Ordusu unsurlarının da bulunduğu çok sayıda muhalif örgüt DAEŞ'e karşı etkin bir mücadele veriyor.

Suriye iç savaşı, 5. yılında taraflar arasındaki şiddetli çatışmalarla devam ediyor. Muhalifler, sınırlı imkanlarla rejim güçlerine karşı mücadele verirken, bir yandan da terör örgütü DAEŞ'i geriletmeye çalışıyor.

Ülkenin yaklaşık yarısını kontrol eden DAEŞ, Halep'in kuzey kesimleri ile Şam'ın doğusundaki Kalamun ve güneyindeki Dera'da muhaliflerin önünü kesmeye çalışıyor.

Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD ise ABD hava güçlerinin desteğiyle DAEŞ ile çatışmalarda avantaj sağlıyor.

Halep'teki muhalifler

Muhalifler ile DAEŞ arasındaki en şiddetli çatışmalar, Halep'in kuzeyinde yaşanıyor. Bu bölgede DAEŞ'e karşı koyan bağımsız güçler Ahraru'ş Şam, Şam Cephesi, Nuriddin el Zenki Hareketi ve Mücahiddin Ordusu. Halep'te ayrıca Özgür Suriye Ordusu güçleri olarak bilinen Birinci Alay, Sultan Murat Tugayı, Fatih Sultan Mehmet Birliği, Ahrarı Şam Tugayı, 16. Tümen, 101. Tümen, Sukur el Ceber, Liva el Hürriye, Ceyşül Suvar, Festekim ve Liva el-Mutasim de terör örgütüyle aktif mücadele içinde.

Temmuz sonundan bu yana DAEŞ, Mare ilçesine ve çevresindeki köylere intihar eylemcileri ve bomba yüklü araçlarla saldırıyor.

Hava desteği olmadan kendi imkanlarıyla DAEŞ'e karşı savaşan muhalifler, bölgedeki köylerin bazılarının denetiminin terör örgütüne geçmesine engel olamadı.

Yerel kaynaklara göre, Suriye ordusuna ait savaş uçakları muhaliflerin cephe hattına saldırarak, DAEŞ'in bölgede ilerlemesine olanak sağlıyor.

Şam çevresinde mücadele sürüyor

Muhalifler, başkentin doğusu ve güneybatısını kontrol ederken, güneyindeki Haceru'l Esved bölgesinde DAEŞ de etkin olarak biliniyor.

DAEŞ'in başkentte hedef seçtiği yerlerden biri de Şam'ın kuzeyindeki dağlık bölgede yer alan ve büyük ölçüde muhaliflerin elinde bulunan Kalamun.

Kalamun bölgesindeki Bir el-Kasab beldesi'nde İslam Ordusu, Ahraru'ş Şam ve Feylek er-Rahman grupları, DAEŞ ilerleyişini durdurmak için örgütle zaman zaman çatışıyor.

Şam'ın güneyindeki Dera'da da DAEŞ ile mücadelede muhalif Ahraru'ş Şam ve Güney Cephesi'ne bağlı birlikler etkin.