AMMAN

Ürdün'ün başkenti Amman'da Kültürel Tartışma Formu tarafından düzenlenen seminerde konuşan İslami Hareketler Uzmanı Hasan Ebu Heniyye, kontrolü altında tuttuğu bölgelerdeki halka hatta kendi militanlarına karşı şiddet uygulayan DAEŞ'in sonunun halkına şiddet uygulayan, zorbalık yapan, meşru taleplere güç kullanarak cevap veren, diyalogdan uzak, toplumun bileşenleri ile ortak payda olmaksızın tek başına karar veren diğer zulüm düzenlerinin sonu gibi olacağını belirtti.

Heniyye, "ABD'nin başını çektiği koalisyonun DAEŞ'e karşı düzenli bir saldırı yapmamasına, DAEŞ'in genişlemesine ve kontrolü altındaki yerlerde yönetimini güzel gösterme çabalarına rağmen, DAEŞ'in kontrolü altında yaşayan toplumlar Arap baharında zorba diktatörleri nasıl devirdilerse DAEŞ'i de devireceklerdir" dedi.

DAEŞ'in bu şekilde genişlemesinin arkasında, ister İsrail'in Filistin'deki vahşi uygulamalarından acı çekenler, ister Irak'taki gibi kimliklerinden dolayı Şii mezhepçiliğine maruz kalanlar ve öldürülenler, isterse Suriye'deki gibi üzerilerine varil bombaları atılanlar olsun, işkence gören ve ezilenleri kuşatması ve onlara intikam için seçenek sunmasının yattığını" söyleyen Heniyye, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elbette DAEŞ'in yok olması bölgeye istikrar geleceği anlamına gelmez. İstikrar için öncelikle Filistin konusunda adil bir çözüm bulunması gerekiyor. Ayrıca gerçek demokrasi modellerinin bulunması, Arap dünyasında devam eden bu zulüm döngüsünün durması ve bölge insanlarının İslam'ı günümüzle uyumlu bir şekilde geri getirme eğilimini desteklemesi gerekiyor."
Editör: TE Bilisim