GAZZE

Hamas ve İslami Cihad hareketlerinin çağrısı üzerine Gazze'de toplanan yüzlerce kişi, İsrail'in Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya yönelik politikalarına son vermesi için Müslüman ülkelere harekete geçme çağrısı yaptı.

Gösteride konuşan Hamas yöneticilerinden Fethi Hamad, İsrail planlarının Filistinli direniş grupları tarafından engelleneceğini söyleyerek, "Mescid-i Aksa bizimdir ve Aksa'ya karşı kurulan bu komplonun devamı olmayacaktır." ifadesini kullandı.

Hamad, Arap ve Müslüman ülkelerine, Mescid-i Aksa'ya karşı tarihi sorumluluklarını yerine getirme ve aralarındaki ihtilaflara son verip gerçek düşmana yönelmeleri çağrısında bulundu.

İslami Cihad Hareketi yöneticilerinden Muhammed el-Hindi ise "Güvenlik önlemleri adı altında Mescid-i Aksa'nın egemenliği ele geçirilmeye çalışılıyor." dedi.

Hindi, Filistinlilerden Mescid-i Aksa'yı korumak için siyasi anlaşmazlıklarını bir kenara bırakıp birleşmelerini istedi.

Öte yandan Batı Şeria'nın Ramallah kentinde yürüyüş yapan onlarca Filistinli, Mescid-i Aksa'yı savunmaya hazır olduklarını belirterek, orada ibadet eden Müslümanları destekleyen sloganlar attı.

Yürüyüş sırasında AA muhabirine açıklama yapan İslami Cihad Hareketi yöneticilerinden Hıdır Adnan, "Mescid-i Aksa'ya sahip çıkmak milli, dini ve ahlaki bir sorumluluktur. Filistin yönetimi ve direniş gruplarının, artık sessizliklerini bozarak Mescid-i Aksa için harekete geçmeleri gerekiyor." diye konuştu.

Adnan, Arap ülkelerinin başkentlerindeki İsrail büyükelçilikleri önünde gösteri düzenlenmesi talebinde bulundu.

İsrail güçleri, 3 gün ibadete kapalı tuttuğu Haremi Şerif'in iki kapısını dün açmış ve kapılara metal arama dedektörleri yerleştirmişti. "Metal arama dedektörleri" uygulamasına karşı çıkarak toplanan yüzlerce Filistinli, gün boyunca vakit namazlarını Aksa surlarının dışında kılmaya devam etmişti.

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü sabah saatlerinde Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğünü açıklamıştı. Açıklamada, Mescid-i Aksa'nın kapılarının kapatıldığı ve Kudüs Bölge Polis Müdürlüğü'nün Aksa'da namaz kılınmasına izin vermeyeceği belirtilmişti.
Editör: TE Bilisim