Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa'da son zamanlarda artan sığınmacı krizine ilişkin düzenlemelere ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek, "Biz konuyu bütünüyle Türkiye ile müzakere etmek zorundayız. Böylece düzenli bir sürece girebiliriz" dedi.

Merkel, Şansölyelik binasında Finlandiya Başbakanı Juha Sipila ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Avrupa'daki sığınmacı krizine ve Alman otomobil üretici Volkswagen'in egzoz emisyon testi manipülasyonuna ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı.

İnsanların ülkelerinden ayrılma sebeplerinin göz önüne alınması gerektiğini dile getiren Merkel, bunun bu günden yarına çözülebilecek bir sorun olmadığını belirtti.

Sığınmacı sürecinin çok düzensiz ilerlediğini düşündüklerini kaydeden Merkel, "Biz buna rağmen bu konuyla başa çıkmak zorundayız ve buna inanıyoruz. O yüzden her zaman söylüyorum 'Biz bu işi halledeceğiz'" diye konuştu.

Merkel, sığınmacı krizine ilişkin düzenlemelere ihtiyaçları olduğunu vurgulayarak, bu düzenlemelere sınırlarının korunmasının ve güvenliğinin artırılmasının girdiğini kaydetti.

Merkel, "Yunanistan yalnız, Türkiye de destek olmadan bu düzenlemelere katılamaz. Biz konuyu bütünüyle Türkiye ile müzakere etmek zorundayız. Böylece düzenli bir sürece girebiliriz" ifadelerini kullandı.

Sığınmacı krizinden çok şeyler öğrendiklerini dile getiren Merkel, şöyle konuştu:

"Hepimiz birbirimize bağlıyız. Hayatlarımız eğer bir yerde kötü şeyler vuku bulursa bundan etkileniyor. Bu konulardan kaçamayız. Bu konuların nedenleriyle savaşarak bu konulardan kurtulabileceğimize inanıyorum."