PARİS

Fransız yargısı Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed hakkında "savaş suçları" soruşturması başlattı.

Paris Savcılığı Esed rejiminin 2011-2013 yılları arasında işlediği savaş suçları hakkında ön soruşturma açtı.

Soruşturmayı doğrulayan Dışişleri Bakanı Laurent Fabius basına yaptığı açıklamada "İnsan vicdanını yaralayan bu suçlar, bu korku bürokrasisi ve insani değerlerin yok sayılması karşısında bize düşen sorumluluk bu cinayetlerin cezasız kalmaması için harekete geçmektir" dedi.

Soruşturmayla ilgili detaylarda Esed'in sergilediği sistematik zulme şahit olduğunu vurgulayan Fabius, BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu'na konuya ilişkin soruşturmayı kararlılıkla sürdürme çağrısı yaptı.

Paris Savcılığının yürüttüğü soruşturma Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın Suriye'de işlenen savaş suçlarına ilişkin raporuna dayandırıldı. Raporda daha önce Suriye'de askeri polis olarak görev yapan "Sezar" kod adlı fotoğrafçının çektiği 55 bin civarındaki işkence fotoğrafı bulunuyor.

Suriye'de rejime bağlı askeri hastanelere getirilen cesetleri fotoğraflamakla görevlendirilen ve adı açıklanmayan askeri polisin 2012 ve 2013 yıllarında çektiği 55 bin fotoğrafın sistematik işkenceyle öldürülen 11 bin kişiye ait olduğu belirtiliyor.

Uzmanlarca doğruluğu tespit edilen fotoğraflar geçen yıl ilk olarak Anadolu Ajansı, CNN ve Guardian tarafından yayınlanmış ve Esed rejiminin muhaliflerini gözaltında sistematik şekilde ağır işkenceler yaparak ve aç bırakarak öldürmesi dahil işlenen savaş suçlarının açık bir kanıtı olarak büyük yankı uyandırmıştı.
Editör: TE Bilisim