İngiltere'deki sivil toplum kuruluşları, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarına sert tepki gösterdi.

Filistin’e destek faaliyetleri yürüten sivil toplum kuruluşu Filistin Dayanışma Kampanyası’nın Direktörü Sarah Colborne, “İsrail’in provokasyonları ve El-Aksa etrafında uyguladığı şiddet sıklıkla görülüyor. Bu yapılanlar İsrail’in Doğu Filistin’deki işgaliyle yaptığı günlük vahşetin bir parçası. Buna uluslararası toplumun bir karşılık vermesi gerekiyor" dedi.

Doğu Filistin’de yaşayan Müslümanların evlerinden zorla çıkarılmakla karşı karşıya kaldığının altını çizen Colborne, "İsrail bu hafta El Aksa’da Müslümanlara saldırırken, Filistinlilerin üzerinde karşılıksız kalan eylemlerini sürdürmeye de devam ediyor. Bu eylemlerin karşılığında uluslararası yasalara uyup Filistin’deki işgaline ve saldırılarını durdurana kadar, İsrail'e acilen yaptırımlar uygulanmalı" diye konuştu.

İngiltere'de Filistin'i destekleyen kampanyalar yürüten "El Aksa'nın Dostları" adlı sivil toplum örgütünün Başkanı İsmail Patel de İsrail'de bazı politikacıların camiye saldırıda yer aldığını, bunun saldırının asıl amacının uzun vadede camiyi yıkmak olduğunu gösterdiğini savundu. Patel, "Biz bu yapılanları sadece Filistinlilere değil tüm Müslüman topluma karşı küresel çapta çok büyük bir provokasyon olarak görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Patel, İslam aleminin bir araya gelerek haklı davanın uluslararası platformlarda daha iyi duyurulması için harekete geçmesi gerektiğini söyleyerek, “Daha proaktif olmamız gerekiyor. İsrail’i boykot etmemiz gerekiyor" dedi.

Uluslararası Af Örgütü'nden yapılan açıklamada da, El-Aksa’da yaşanan gelişmelerin incelendiği belirtilerek, " İsrail güçlerinin Batı Şeria ve DoğuFilistin bölgelerinde rutin bir şekilde aşırı güç uygulamasına ilişkin devam eden endişelerimiz var” ifadelerine yer verildi.